Se listen: Her er årets 5 bedste spil - og ét der floppede totalt

Western-succesen 'Red Dead Redemption II' og det betagende eventyr 'Celeste' er blandt årets bedste spil, mener spilekspert. 

Hundredevis af mennesker har arbejdet på 'Red Dead Redemption II' gennem otte år. 'Celeste' er udviklet af bare én designer og én udvikler. Begge spil er blandt årets fem bedste udgivelser. (© Rockstar / Matt Makes Games)

2018 været et begivenhedsrigt år for os spilfans.

Vi har haft mulighed for at udleve cowboy-drømmen som en vaskeægte gunslinger i det ultrapopulære 'Red Dead Redemption II'.

Desuden kunne vi opleve en medrivende fortælling om et kompliceret far og søn-forhold i 'God of War'. En historie, der endda udspillede sig i den nordiske mytologi.

Og det er bare for at nævne to af de mange spil, der er udgivet til konsoller og PC det seneste år.

Magnus Groth-Andersen, der er chefredaktør på Danmarks største spilmedie GameReactor.dk, giver her sine bud på, hvilke fem titler der har gjort sig fortjent til en plads på 'årets bedste spil'-listen.

Og så peger han også på én titel, hvor alt gik galt.

1

'Red Dead Redemption II': En cowboy i verdensklasse

(© Rockstar)

- Året bedste spil må og skal være 'Red Dead Redemption II'. Sådan er det bare, lyder det fra Magnus Groth-Andersen.

Spillet er udviklet af Rockstar og fortæller historien om den pistolsvingende Arthur Morgan, der står midt i en brydningstid. I år 1900 er urbaniseringen og industrialiseringen begyndt i USA, og den verden, som han kender og elsker, er ved at smuldre for øjnene af ham.

- Der findes stort set ingen studier i verden med samme ry som Rockstar. Der er altid skyhøje forventninger til deres spil. Og det er derfor kun endnu mere imponerende, at de leverer hver eneste gang.

- 'Red Dead Redemption II' er på toppen af listen, fordi Rockstar - hver eneste gang - overrasker med, hvor meget de kan gøre det bedre end sidste gang, de udgav et spil. De har toppet deres eget spil, 'GTA V', som var det største underholdningsprodukt nogensinde.

'Red Dead Redemption II' er udkommet til PlayStation 4 og Xbox One.

2

'God of War': Medrivende historiefortælling på ekstremt højt niveau

(© Sony Computer Entertainment)

- Det her var et kæmpe sats, fortæller Magnus Groth-Andersen.

- Med det nye 'God of War' tog instruktøren af spillet, Cory Barlog, en kæmpe chance. Man kastede alt det, der havde gjort de tidligere spil i serien til en succes, ud af vinduet og satsede på, at spillet ville fungere med nye designregler.

Spillet fortæller historien om Kratos, den samme hovedperson som i de tidligere spil. Men på en helt ny måde. For Kratos er nemlig blevet far i det nye spil.

- Det er en historie om to personer. En gammel og en ung. Som skal lære hinanden at kende på ny. De skal finde ud af, hvad de hver især gerne vil med deres tilværelse. Og hvordan de holder hinanden trygge i nogle utrygge omgivelser.

- 'God of War' formår ikke bare at være spændende at interagere med, altså at spille. Det formår også at være enormt spændende at lytte til og at se på. Spillet fortæller en avanceret og rig historie, og derfor fortjener 'God of War' klart en plads på listen.

'God of War' er udkommet eksklusivt til PlayStation 4.

3

'Celeste': En betagende verden af sindslidelser, venskaber og forræderi

(© Matt Makes Games)

'Celeste' er et platformsspil med en meget dyb historie. Man indtager rollen som den kvindelige hovedperson, Madeleine, der skal bestige et bjerg.

Modsat de andre spil på listen, der har hundredvis af folk bag sig, er 'Celeste' udviklet af bare to personer. Instruktør og designer Matt Thorson og udvikleren Noel Berry. Til sammen har de skab denne spiloplevelse, der kan konkurrere med gigantiske spilproduktioner.

- Selve spiloplevelsen er baseret på, at man skal klare sig videre fra platform til platform - en helt klassisk dynamik i denne type spil. Jeg vil ikke spoile alt for meget, men 'Celeste' udvikler sig til SÅ meget mere end “bare” et platformsspil, siger Magnus Groth-Andersen.

- 'Celeste' byder på store udfordringer og stiller store krav til spilleren. Historien udfolder sig til en dybsindig historie, der på overraskende og elegant vis berør ret dybe menneskelige emner som sindslidelser, venskaber, forræderi og løgne.

'Celeste' er udkommet til PC (Steam), Nintendo Switch, PlayStation 4 og Xbox One.

4

'Octopath Traveler': 'Ringenes Herre' møder 'Game of Thrones' i smukt samspil

(© Square Enix)

- 'Octopath Traveler' er ét stort nostalgi-trip! Det er det man kalder et rollespil af den helt klassiske skuffe. I spillet skal man opbygge et hold på otte individer, som man tager med rundt i en fantasy-verden, der er inspireret af 'Ringenes Herre'. Man skal løse en række opgaver, finde skjulte skatte og sådan, forklarer Magnus Groth-Andersen.

Spillet udmærker sig på den visuelle stil. Det er en kombination af “gammeldags” pixelgrafik og moderne 3D-dybde i billedet.

- Det skaber nogle gudesmukke oplevelser, som man gå på opdagelse i. Historien er som taget ud af 'Game of Thrones'. Den er fyldt med intriger, konflikter og opgør, som du skal løse. Det var en helt uforglemmelig oplevelse for mig i 2018.

'Octopath Traveler' er udkommet til Nintendo Switch.

5

'Ni no Kuni II': Det tætteste, du kommer på at være med i en tegnefilm

(© Level-5)

- Dette spil er et eksempel på en spilserie, der starter i det små, men så går efter guldet, lyder det begejstret fra Magnus Groth-Andersen.

Det første spil, 'Ni no Kuni', udkom i første omgang kun i Japan, men nu går opfølgeren sin sejrsgang i hele verden.

- Det er noget af det tætteste, man kan komme på en spilbar Hayao Miyazaki-film, som f.eks. 'Det levende slot' eller 'Min nabo Totoro'. Film, som har en helt særlig plads i hjertet hos dem, der sætter pris på japansk kultur og animationsfilm.

- 'Ni no Kuni II’ er et stort, episk rollespil, som leverer en spiloplevelse af skyhøj kvalitet. Det skal helt sikkert med på listen, når man gør årets bedste spil op.

'Ni no Kuni II' er udkommet til PC og PlayStation 4.

6

'Fallout 76': Spillet, hvor alt gik galt

(© Bethesda)

Selvom 2018 har været et forrygende år med masser af vellykkede udgivelser, så var der alligevel én titel, som ramte fuldstændig forbi skiven ifølge Magnus Groth-Andersen:

- Alt gik galt med 'Fallout 76'. Spillet viste sig at være fuldstændig ødelagt, da det udkom. Ringe teknisk præstation, ringe billedehastighed på spillet over hele linjen. Kort sagt så var spillet fyldt med fejl.

- Spilfans kan nogle gange godt tilgive de her fejl, hvis spillet rummer en god og velfortalt historie. Men guess what? Bethesda, som er udviklerne bag spillet, valgte at fjerne alle spændende karakterer fra spillet, så det eneste, der er tilbage, er fjender at skyde på. Og andre online-spillere. Og det er i en verden, som er kæmpe stor - så det er ret sjældent, at du støder på en karakter, du kan interagere med. Resultatet er tomhed. Overfladisk tomhed.

'Fallout 76' er udkommet til PC, PlayStation 4 og Xbox One.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk