Spilfans står sammen i protest: 'Jeg væmmes over, hvad mine penge er gået til gennem alle de år'

Hundredvis af fans samles til protester efter spilgiganten Activision Blizzard er blevet ramt af sexchikane-anklager.

Spilvirksomheden bag 'World of Warcraft' rammes af grove anklager om chikane og forskelsbehandling. Nu samles fans verden over i protest. (© Activision Blizzard)

Den fysiske verden hænger efterhånden uløseligt sammen med den virtuelle.

Og nu har en 29-siders lang anklage fået orker og elver til at sænke sværdet og samle sig i det populære computerspil 'World of Warcraft'.

En retssag i USA har nemlig fået fans til at boykotte spillet.

Spilgiganten bag 'World of Warcraft', Activision Blizzard, rammes lige nu af grove anklager om sexchikane og grænseoverskridende adfærd.

I tirsdags kom det frem, at den amerikanske stat Californien har valgt at sagsøge virksomheden for at have en kultur med "konstant seksuel chikane" og kønsbaseret forskelsbehandling.

Efter sagen blev offentliggjort, er flere kvinder stået frem, som uddyber anklagerne og løfter sløret for en endnu voldsommere kultur, end først antaget.

Drukspil på kontoret, uønsket fysisk berøring, vittigheder om voldtægt, fravælgelse af kvinder på grund af deres køn og opfordringer til køb af prostituerede er blot nogle af de beskyldninger, de kvindelige ansatte nu står frem med.

De vidnesbyrd har sat sine tydelige spor i gamingverdenen. Og det er nået helt ind i den virtuelle verden i 'World of Warcraft'.

Twitter-brugeren Fence Macabre opfordrede torsdag alle spillere til at samles og protestere og skrev, at "som bruger og medlem af 'World of Warcraft'-fællesskabet står vi sammen med ofrene og de overlevende af Activisions Blizzards racisme og overgreb".

Det fik fans fra hele verden til at gå sammen og deltage i protesten mod spilgiganten. Orker og elver i hundredvis mødtes i spillet og satte sig ned for at støtte ofrene og vende spilvirksomheden ryggen.

Spiljournalist Cass Marshal var til protesten og fortæller, hvordan flere og flere ansigter dukkede op på skærmen og viste deres opbakning.

- Jeg sad ned sammen med de andre spillere og hørte på samtalerne, der flød. Nogen kom for at sige farvel og ønske deres medspillere held og lykke. Andre brugte protesten til at komme ud med vrede og frustration for Activision Blizzards ansatte, der blev nævnt i anklagen, skriver han i mediet Polygon.

En medstifter af protesten fortæller, at hun har oplevet en kæmpe opbakning fra mange i miljøet.

- Det har været overvældende at se den form for solidaritet og støtte til ofrene af Activision Blizzards overgreb, siger Hinahina Gray til spilmediet PC Gamer.

Hun fortæller dog også, at nogle af spillerne stadig ikke har besluttet sig, om de vil forlade spillet i protest.

- Det er aldrig en nem beslutning at forlade en så stor følelsesmæssig investering, siger hun, og derfor forstår hun også godt, at den endelige afgørelse kan være svær.

- Det er et stort tab mange i miljøet oplever lige nu. Især folk som har oplevet at være marginaliseret og som har fundet folk i 'Warcraft'-miljøet, der ligner en selv og føler, at det er der, de hører til, fortæller Hinahina Gray, der forstår den følelse, da hun selv er født som queer, og hvor miljøet altid har haft en særlig betydning for hende.

Fans gennem mange år siger farvel

Men det slutter ikke her.

Udover protesten er der også startet en fundraising, der støtter Black Girls CODE, en organisation der skal lære piger i alderen 7-17 år om computerprogrammering og digital teknologi for at fremme ligestilling i tech-verdenen. De har på kort tid allerede indsamlet 8.000 dollars, som svarer til lidt over 50.000 danske kroner.

Én af donorerne har sammen med 50 dollars sendt en besked til organisationen:

- Jeg har spillet 'World of Warcraft' 15 år i træk, indtil jeg afmeldte det i går. Jeg væmmes over, hvad mine penge er gået til gennem alle de år. Jeg er beæret over nu at kunne støtte en god sag, skriver brugeren Taruun.

Også på sociale medier står gamere og fans frem og udtrykker deres vrede og frustration overfor spilvirksomheden.

En tråd med over seks tusind kommentarer trender lige nu på hjemmesiden Reddit, hvor spillere fra hele verden deler mange års minder og oplevelser med hinanden. Men også hvordan de skal komme videre herfra.

En bruger ved navn SpiritGrocer skriver:

- Det her spil har haft en kæmpe indflydelse på mit liv og har hjulpet mig igennem svære tider. Det er svært at skulle have en fritid uden 'World of Warcraft', skriver brugeren i en Reddit-tråd.

Facebook
Twitter