Spilfirma advarer: Svindlere hærger populært computerspil

Svindel relateret til spillet vil 'sandsynligvis blive mere udbredt', lyder det fra it-firma.

Hvidvaskningen foregår typisk ved, at en kriminel opretter en ny gratis Fortnite-konto, fylder den med udstyr og sælger den videre. (© Epic Games)

Mere end 200 millioner mennesker kloden rundt spiller Fortnite, hvilket gør spillet til det mest populære computerspil i verden.

Og spillet er ikke kun populært blandt de millionvis af mennesker, der spiller det for deres fornøjelses skyld.

Kriminelle er nemlig begyndt at bruge det populære spil til at hvidvaske penge fra stjålne kreditkort. Det oplyser it-firmaet SixGill til det amerikanske medie Variety.

- Fornite har tiltrukket sig opmærksomhed fra it-kriminelle på grund af sit format og sin popularitet, hvilket har resulteret i et blomstrende kriminelt økosystem omkring spillet, lyder det i en rapport fra selskabet.

Alt i mens Fortnites popularitet stiger, vil svindel relateret til spillet 'sandsynligvis blive mere udbredt', lyder det videre i rapporten.

Epic Games, der står bag Fornite, udtaler til Variety, at man bliver ved med at bekæmpe spilkriminalitet og advarer samtidig brugerne:

- Epic Games tager emnet meget alvorligt, da det både bringer vores spillere og forretning i fare. Som altid opfordrer vi vores spillere til at beskytte deres konti med to-trins-beskyttelse, samt ikke at genbruge kodeord eller dele deres konto-informationer med andre.

Bruger stjålne kreditkort

Hvidvaskningen foregår typisk ved, at en kriminel opretter en ny gratis Fortnite-konto.

Derefter tages et eller flere stjålne kreditkort i brug til at købe spillets valuta, kaldet V-Bucks. For denne spilvaluta kan man for eksempel købe skins, våben eller dansetrin til sin Fornite-figur. Skins bruges som betegnelse for de kostumer eller dragter, man kan købe i spillet.

Når kontoen er oprettet og udstyret med masser af skins, sættes den så til salg på for eksempel eBay til en brøkdel af den pris, den egentlig er værd. Det lokker spillerne i fælden, og de kriminelle taber selvsagt ingen penge ved at sætte kontoen til salg for et meget mindre beløb, end den egentlig er værd.

Efter kontoen har skiftet hænder, er pengene samtidig blevet vasket hvide.

'Fortnite' er blevet yderst populært på kort tid. Spillet er kendt for sin 'Battle Royale'-spilform, hvor det gælder om at være den sidste overlevende blandt 100 spillere. (© Epic Games)

Rammer ikke kun Fortnite

Kriminalitetsformen med at bruge stjålne kreditkort til at købe ting i et computerspil for at sælge dem videre kaldes for carding, og den ses ikke kun ses i forbindelse med Fornite.

- Det er svært at sige præcist, hvor udbredt det er, men tendensen er stærkt stigende. De her platforme åbner op for et marked, der bliver brugt af kriminelle til at tjene penge på, siger it-ekspert Jan Kaastrup fra it-sikkerhedsfirmaet CSIS.

Og Fornites store popularitet gør spillet til et yderst populært mål for kriminelle.

- Med Fornites stigende popularitet er it-kriminelle begyndt at flokkes omkring spillet for at udnytte det til at begå finansiel svindel, lyder det i rapporten fra SixGill.

Det bekræfter Jan Kaastrup:

- Det store hul er, at man kan lave en ny profil og så overføre købene fra en gammel profil. Det gør det svært at finde ud af, om tingene er købt på lovlig vis eller stjålet. Der er ingen tvivl om, at det er noget, der har Epic Games' fokus.

Fortnite kan fås til alle spilplatforme og går ud på, at 100 spillere kæmper om at være den sidste overlevende i spillet. Spillet gik i løbet af 2018 fra at have 40 millioner brugere til over 200 millioner på verdensplan.

Det er imod Fortnites relger at købe eller videresælge konti, og Epic Games lukker derfor konti, der enten er blevet købt eller videresolgt - såfremt de kan finde dem.

Facebook
Twitter