Spilfirma bekræfter: Kendt figur er transkønnet

Firmaet bag World of Warcraft bekræfter, at figuren Chromie er transkønnet.

Chromie er ikke den første transkønnede karakter i spiluniverset. Det har tidligere været fremme, at der i 'World of Warcraft: Shadowlands' findes en karakter kaldet Pelagos, der også identificerer sig som transkønnet. (© Activision Blizzard)

I mange år har flere World of Warcraft-spillere spurgt sig selv og hinanden: Er Chromie transkønnet?

Karakteren er en af spillets gennemgående og ikke-spilbare karakterer, der både kendes som gnomen Chromie og som dragen Chronormu.

Når karakteren var i gnomform, blev hun tiltalt som hunkøn – men i drageform var det i hankøn.

Nu afslører et uddrag af den nyeste World of Warcraft- bog, 'World of Warcaft: Folk & Fairy Tales of Azeroth', at karakteren nu er hunkøn – uanset om hun er drage eller gnom.

Og for første gang har spilfirmaet bag, Activision Blizzard, nu også bekræftet det:

- Brugen af pronomener i løbet af historien har været med vilje. Jeg opfordrer til, at man læser hele historien og ikke bare uddrag. Før 'Visage Day'-ceremonien er Chronormu han/ham. Efterfølgende hun/hende – både i dødelig form og som drage, slår Steve Danuser, der står i spidsen for spillets historieudvikling, fast.

En bekræftelse, der har skabt begejstring hos visse World of Warcraft-spillere, der ønsker en større repræsentation i spillet:

- At vågne op til nyheden om, at Chromie er trans, er super hjertevarmende. Repræsentation er vigtig, og det er godt at se, at Blizzard også anerkender det, skriver en.

- Blizzard har officielt bekræftet, at Chromie the Bronze Dragon er trans, og jeg ved, at det er rigtigt. Chromie har altid været et ikon, skriver en anden.

- Jeg var tilfældigvis ved at skrive min afgangsopgave, hvor jeg har valgt at skrive om repræsenation af kvinder i videospil, og hvor jeg ledte efter eksempler på transkønnede kvinder (spoiler: der er meget få). Nu kan jeg tilføje min elskede Chromie!

Herhjemme mener også Torill Mortensen, der er professor ved IT-Universitet, og som blandt andet har forsket i fankulturen omkring 'World of Warcraft', at spilfirmaets valg af Chromie som repræsentant for transkønnede er bemærkelsesværdigt:

- Chromie er en figur, som de fleste forholder sig til, fordi hun er en central karakter, og meget af 'World of Warcraft'-historien drives frem af hende.

Chromie er et "godt valg"

Chromie er dog ikke den første transkønnede karakter i spiluniverset.

Tidligere er det blevet afsløret, at der i 2020-spillet 'World of Warcraft: Shadowlands' findes en karakter ved navn Pelagos, der også identificerer sig som transkønnet.

Pelagos fra det seneste spil i spilserien, 'World of Warcraft: Shadowlands', er spillets første transkønnede karakter. (© Activision Blizzard)

Forskellen på de to karakterer er dog, at Pelagos' historie såvel som karakter fylder mindre i 'World of Warcraft'-universet, hvorimod Chromie har en mere fremstående rolle og derfor længe har fået flere fans til at spørge ind til hendes kønsidentitet.

Det er i en passage af bogen, der udforsker Chromies fortid, at hun blandt andet spørges ind til, hvorfor hun valgte at tage form som en kvindelig gnom under sit overgangsritual fra barn til voksen, at hun ganske enkelt svarer "fordi det passer mig".

Som en figur, der allerede både har været hankøn og hunkøn, gnom og drage, er det ikke svært for spillerne at se Chromie som transkønnet. Det er derfor, ifølge Torill Mortensen, et "godt valg" at starte med netop Chromie, hvis spilstudiet Activision Blizzard ønsker at skabe mere repræsentation:

- Men fordi hun er så central en figur for hele universet omkring 'World of Warcraft', er det heller ikke bare "billige points" fra Blizzard at gøre netop Chromie transkønnet. Som karakter står hun allerede for forandring i spillet, så det virker helt naturligt.

Om Chromies transkønnethed et tegn på, at spilfirmaet bag forsøger at gøre op med de igennem tiden mindre heldige kritikpunkter, der er blevet rejst imod dem, vides ikke.

Men der er plads til forbedring på den konto, påpeger Torille Mortensen:

- De har ikke nogen god historik, når det kommer til at give deres spillere lov til at udtrykke deres ikke-heteronormative præferencer i spillet, hvilket flere gange har ført til offentlig kritik, fortæller hun og henviser blandt andet til brugere, der er blevet suspendret, fordi de forsøgte at skabe lgbt+-venlige fællesskaber - i spillet kendt som guilds.