Spilfirma overrasker med ny udmelding: 'Måske skal vi droppe at lave konsoller'

Nintendo har solgt over 700 millioner konsoller siden 1980'erne. Måske det snart er slut, lyder det fra Nintendos direktør.

Hvis fremtiden byder det, så kan Nintendo blive nødsaget til at droppe udviklingen af egne konsoller. Sådan lyder meldingen fra firmaets direktør Shuntaro Furukawa. (© Nintendo)

Nintendos dage som konsolsælgende gigant kan måske være talte.

Direktør i Nintendo Shuntaro Furukawa har for nylig udtalt, at firmaet skal være beredt på fremtidens teknologi.

Også hvis det betyder, at Nintendo ikke selv skal udvikle konsoller.

- Vi er ikke fikserede på vores konsoller, siger direktøren til mediet Nikkei oversat af Nintendo Everything.

- For tiden tilbyder vi forbrugerne den unikke Nintendo Switch og dens spil. Og det er på den måde, vi leverer 'Nintendo-oplevelsen'. Med dét sagt så ændrer teknologien sig konstant, og vi skal fortsætte med at tænke over, hvordan vi skal levere dén oplevelse fremadrettet, siger han.

'Super Mario Oddysey' er det bedst sælgende spil til Nintendo Switch. Men i fremtiden kan den buttede blikkenslager muligvis også være at finde på konkurrerende platforme, hvis Nintendo stopper med at producere sine egen konsoller. (© Nintendo)

Dermed åbner Shuntaro Furukawa op for, at Nintendo i fremtiden ikke nødvendigvis skal stå bag konsoller, som det er tilfældet i dag.

- Det er over 30 år siden, vi begyndte at udvikle konsoller, og Nintendos historie går endnu længere tilbage. Men vores fokus har altid været, hvad vi skal gøre som det næste. Og måske skal vi på den lange bane skifte fokus fra konsoller. Fleksibilitet er lige så vigtigt som opfindsomhed, siger Nintendo-direktøren.

Den japanske spilgigant brød igennem i 1980'erne med megasuccesen Nintendo Entertainment System - også kendt som NES.

Siden hen har firmaet stået bag flere gigantiske succes-konsoller som Nintendo 64, Nintendo Wii og senest Nintendo Switch, der udkom i 2017.

Man er ikke bedre end sin seneste konsol

Hvis man regner Nintendos samlede portefølje af konsoller sammen, har det japanske firma solgt over 710 millioner enheder på verdensplan.

Derfor kan det også synes underligt, at man fra Nintendos side ikke finder det givet, at man død og pine skal fortsætte med at lave nye konsoller.

Spilekspert Troels Møller mener ikke, man skal frygte en fremtid, hvor Nintendo ikke laver sine egne konsoller, når deres spil er så stærke, som de er. Eksempelvis er 'The Legend of Zelda'-serien en af det bedst sælgende og anmeldte i spilhistorien. (© Nintendo)

Men spørger man Troels Møller, der er gaming-ekspert og til daglig redaktør på 'Troldspejlet', så giver det god mening, hvis man tænker på, at Nintendos direktør, Shuntaro Furukawa, er tiltrådt stillingen i juni 2018.

- Det nye lederskab i Nintendo kan have andre visioner end den forhenværende direktør. Den nye ledelse har set, at mobilspil går godt, og at de kan tjene mange penge på dem, siger Troels Møller og fremhæver, at firmaets svingende succes med forskellige konsoller også kan være en medvirkende faktor til, at man eventuelt vil overveje at trække sig fra hardware-markedet.

- Man er aldrig bedre end sin seneste konsol. Og selvom Nintendo Switch sælger rigtig godt nu, så var Wii U et katastrofalt flop for Nintendo.

- Og det koster afsindigt mange penge at udvikle en ny konsol, så hvis man har lagt for mange penge i ét produkt, kan det ende med at se sort ud, hvis ikke det går godt, siger han.

Konsollen er ikke vigtig

Igennem mange år udkom Nintendos spilserier som 'Super Mario', 'The Legend of Zelda' og 'Pokémon' udelukkende til Nintendos egne konsoller og ingen andre steder.

I 2016 brød Nintendo dog med deres egen ellers faste regel, da 'Pokémon GO' og 'Super Mario Run' udkom til smartphones verden over.

Men bare fordi Nintendo øjensynligt er i en rivende forandring, så skal man ifølge Troels Møller ikke være bange for udviklingen.

'Super Smash Bros.'-serien er en af Nintendos mest populære serier, hvor alverdens figurer fra hele Nintendos portefølje af spilserier dyster mod hinanden. (© Nintendo)

For selvom spilfirmaet har været førende i forhold til at udvikle innovative konsoller, der ofte har brudt med herskende idéer om, hvad en klassisk konsol skal kunne, så er det ifølge Troels Møller vigtigt at huske, at Nintendo stadig vil være garant for spil i verdensklasse.

- Deres opfindsomhed med konsoller har ikke rigtig noget at gøre med, om deres spil er gode eller dårlige. Maskinerne er jo bare et fartøj for at bringe de her spil til succes. Og for mig har det aldrig været konsollen, der har været vigtig, siger Troels Møller og fortsætter:

- For mig ville det være et gigantisk tab, hvis de stoppede med at producere spil. Nogle af de bedste spil, jeg har spillet, har været Nintendo-spil. Det ville også være et tab med konsollerne. Men det ville slet ikke ramme mig på samme måde, som hvis de stoppede med at lave spil. For der ved man, at de altid leverer, siger han.