Spilgigant anklages for overgreb og seksuel chikane: 'Det knuser mit hjerte'

Activision Blizzard bliver blandt andet beskyldt for seksuelle kommentarer, uønsket berøring og druklege på kontoret.

Spilvirksomheden bag populære spil som 'World of Warcraft' bliver beskyldt for grænseoverskridende arbejdsforhold. De kalder selv mange af beskyldningerne for usande. (© Activision Blizzard)

Overgreb og seksuel chikane.

De ord har vi efterhånden hørt mange gange de seneste år, hvor kvinder og mænd har stået frem og fortalt om grænseoverskridende forhold på arbejdspladser.

Og bølgen har nu også ramt den verdenskendte spilvirksomhed Activision Blizzard, der står bag spil som 'World of Warcraft', 'Diablo' og 'Call of Duty'.

Den har ramt spilgiganten så hårdt, at den amerikanske stat Californien tirsdag valgte at sagsøge dem for at have en kultur med "konstant seksuel chikane" og kønsbaseret forskelsbehandling, skriver det amerikanske nyhedsmedie The Verge.

Efter den påstand blev sat i søen, er det væltet ind med kvinder, der bekræfter beskyldningerne.

Og listen over beskyldningerne er lang.

Kvinderne sammenlignede nærmest enstemmigt arbejdspladsen med et "frat house", og fortalte om mandlige kollegaer, der både drak i arbejdstiden og ofte kom stolt på kontoret med tømmermænd.

Computerspil og druklege i arbejdstiden var ikke ualmindeligt, og snak om både kvinders kroppe og vittigheder om voldtægt er på listen over anklagerne fra kvinderne.

Og hvis beskyldningerne om denne arbejdskultur ikke var nok, så oplevede kvinderne også selv at blive udsat for denne kultur på egen krop.

Seksuelle kommentarer henover computerskærmene, uønsket fysisk berøring og andre former for chikane var - ifølge anklagerne - ikke unormalt på en arbejdsdag, hvis man var kvinde.

En kvinde, der arbejdede i Activision Blizzard, fortæller, at hun fra flere mandlige medarbejdere oplevede uønsket opmærksomhed på sine bryster.

Kvindelige medarbejdere fra 'World of Warcraft'-teamet bekræfter dette og forklarer yderligere, at mandlige medarbejdere og tilsynsførende havde det med at ramme dem efterfulgt af grænseoverskridene kommentarer om voldtægt.

Og hvis man sidder og tænker: "Hvorfor var der ikke en voksen til stede?", så var ledere og tilsynsførende med til det og endda opmuntrede til denne adfærd, forklarer kvinderne. Udover det, skulle der ifølge anklagerne have været en leder, der åbent opfordrede en mandlig kollega til at købe en prostitueret for at lette på hans humør.

I den 29-siders lange anklage finder man et andet eksempel på arbejdskulturen, som fik et alvorligt udfald.

I vidnesbyrdene bliver der fortalt om en kvinde, der under en forretningsrejse med en mandlig tilsynsførende begår selvmord på grund af et seksuelt forhold til denne mand.

Flere fans af Activision Blizzards udgivelser er rystede og skriver, at de i fremtiden har tænkt sig at boykotte spil som 'Call of Duty', som firmaet står bag. (© Activision Blizzard)

Under disse anklager om chikane på arbejdspladsen pegede kvinderne også på en mere generel og strukturel forskelsbehandling af mænd og kvinder.

Det inkluderede fravælgelse af kvinder med begrundelsen, at "hun måske kunne blive gravid", og kvinderne blev generelt betalt betydelig mindre, end deres mandlige kollegaer.

Chef for Blizzard Entertainment J. Allen Brack er specifikt udpeget til at have været opmærksom på disse forhold og faktisk også til at have været med til at fremprovokere denne kultur.

'Forvrængede og falske anklager'

Disse voldsomme beskyldninger har altså resulteret i en åben krig mellem staten Californien og den gigantiske spilvirksomhed Activision Blizzard.

Retssagen bliver af Activision Blizzard kaldt "uansvarlig opførsel fra uansvarlige statslige embedsmænd", der også beskylder dem for at drive mange af statens bedste virksomheder ud af Californien.

Virksomheden skriver blandt andet, at de "værdsætter mangfoldighed og stræber efter at fremme en arbejdsplads, der inkluderer alle". De lægger vægt på, at seksuel chikane ikke hører nogen steder hjemme i virksomheden, og at enhver påstand vil blive taget alvorligt.

Oven i det kalder de statens beskrivelser af Activision Blizzards fortid for "forvrænget og i mange tilfælde falske" og fortæller, at de er kede af, at denne sag nu har resulteret i en retssag og ikke en dialog om, hvordan dette problem løses bedst.

Derudover forklarer de, at den kvindelige ansattes selvmord absolut intet har med denne sag at gøre, og de finder det forkasteligt, at staten blander de to ting sammen - særligt også i forhold til kvindens pårørende.

Boykotter 'Call of Duty'

Men selvom Activision Blizzard i dette brev afviser anklagerne, har sagen vakt opsigt hos både medier og spilentusiaster verden over.

Zack Asmond, der er kendt som gamer og streamer med tæt på 700.000 abonnenter på YouTube, skriver i et tweet, at det er "skamfuldt at høre om det, der er kommet frem om Blizzard".

- Som en, der har været fan i mere end 20 år, gør det virkelig ondt at se, hvordan tingene har udviklet sig i sådan en skrækkelig retning. Det gør mig ked af det, skriver han i sit tweet.

Og det er kun ét blandt mange reaktioner i gamingverdenen.

Andre brugere på Twitter skriver: "Det knuser mit hjerte", "Som en livslang 'Call of Duty'-fan er jeg chokeret, forarget og skuffet" og "Jeg rører aldrig et 'Call of Duty'-spil igen".