Spilgigant lægger sig fladt ned efter anklager om overgreb og seksuel chikane: 'Vi har været tonedøve'

Activision Blizzard blev i sidste uge sagsøgt af staten Californien.

Medarbejdere hos Activision Blizzard protesterede onsdag morgen amerikansk tid over ledelsens håndtering af søgsmålet fra staten Californien. (Foto: David Mcnew © Scanpix)

Ledelsen i et af verdens mest kendte spilfirmaer, Activision Blizzard, har været genstand for massiv kritik, efter spilfirmaet i sidste uge blev sagsøgt af den amerikanske stat Californien.

Skaberne af populære spil som 'World of Warcraft', 'Diablo' og 'Call of Duty' bliver af Californien anklaget for at have en "frat house"-kultur, hvor kvindelige ansatte bliver udsat for konstant seksuel chikane, kønsbaseret forskelsbehandling og diskrimination.

Men den øverste ledelse i det verdenskendte spilfirma tog indledningsvis ikke særligt godt imod søgsmålet fra staten Californien, som har været to år undervejs.

Søgsmålet, og de dertilhørende anklager, blev af Activision Blizzard blandt andet kaldt "forvrængede" og "falske".

Den øverste chef for Activision Blizzard, Bobby Kotick, har i et brev til medarbejderne undskyldt håndteringen af søgsmålet fra staten Californien. (Foto: Kevin Dietsch © Scanpix)

Men det var en forkert reaktion, indrømmer Activision Blizzards øverste chef, Bobby Kotick, nu.

I et brev til spilfirmaets ansatte beklager han den indledende håndtering. Det skriver spilmediet Polygon.

- Vores indledende respons til de udfordringer, vi sammen står over for, var, helt ærligt, tonedøv.

- Det er afgørende, at vi anerkender alle perspektiver og oplevelser og respekterer følelserne hos dem, der er blevet dårligt behandlet. Jeg undskylder for, at vi ikke tilbød tilpas meget empati og forståelse, skriver Bobby Kotick blandt andet i brevet.

Brevet fra Activision Blizzards øverste chef kan ses som en håndsrækning til de over 2.000 medarbejdere, der for få dage siden underskrev en erklæring, som fordømte ledelsens håndtering af sagen.

Her krævede underskriverne, at Activision Blizzard kom med en udmelding, som "vedkender alvoren af anklagerne og udtrykker medfølelse for ofre af seksuel chikane og overfald".

Lover ændringer med det samme

I brevet lover Bobby Kotick at "handle omgående" og "sikre vedvarende forandringer" hos Activision Blizzard.

Det skal blandt andet ske ved at fortsætte efterforskningen af hver eneste påstand fra firmaets ansatte. Bobby Kotick skriver, at man "ikke vil tøve med at skride til handling," hvis man finder ud af, at der er hold i de fremsatte påstande.

Der vil også blivet oprettet lyttesessioner, hvor de ansatte kan komme med forslag til, hvordan arbejdskulturen skal ændres.

Activision Blizzard står blandt andet bag 'World of Warcraft', som for første gang udkom i 2004. Siden da er der kommet en stor håndfuld udgivelsespakker til spillet, der stadig har masser af online-spillere. (© Blizzard)

Der vil også være øjeblikkelig evaluering af spilfirmaets managere og ledere. Hvis man finder ud af, at nogle har prøvet at forhindre eller besværliggøre påstande fra ansatte, vil disse personer blive fyret, hedder det sig.

Øget fokus på at hyre diversitet vil også blive en øjeblikkelig prioritet. Ifølge efterforskningen, der ledte til søgsmålet fra Californien, er kun 20 procent af de ansatte i Activision Blizzard kvinder.

Medarbejdere i gående protest

Onsdag morgen amerikansk tid forlod hundredvis af Activision Blizzard-ansatte deres skriveborde for at protestere mod spilfirmaets håndtering af hele sagen.

I stedet stod de foran bygningen, hvor Activision Blizzard har hovedsæde, med skilte hvor der blandt andet stod: "Send 'frat-drengene' tilbage i skole" og "kvinder i spilindustrien fortjener et sikkert sted at arbejde."

De ansatte protesterede blandt andet over ledelsens håndtering og udmeldinger, efter søgsmålet fra staten Californien kom frem i sidste uge.

Her blev søgsmålet, og de dertilhørende anklager, af Activision Blizzard blandt andet kaldt "forvrængede" og "falske".

De ord blev i fredags i en mail til de ansatte gentaget af Activisions Blizzards vicepræsident Frances Townsend, hvilket førte til, at de over 2.000 underskrivere af erklæringen opfordrede hende til at træde tilbage.

Selvom andre topchefer i spilfirmaet de seneste dage har taget afstand til de indledende udmeldinger, har det ikke gjort alle medarbejderne tilfredse.

- Lige nu lytter de ikke til os. Det har de gjort meget klart, siger en repræsentant for medarbejderne til mediet The Verge.

Utilfredse Activision Blizzard-ansatte havde til protestmarchen blandt andet lavet skilte, hvor der stod: "Kvinders stemmer betyder noget". (Foto: David Mcnew © Scanpix)

Seksuelle kommentarer og uønsket fysisk berøring

Da søgsmålet mod Activision Blizzard blev offentligt kendt i sidste uge, blev det ledsaget af et 29 sider langt anklageskrift, hvor listen over beskyldningerne mod spilfirmaet er lang.

Kvindelige ansatte sammenlignede nærmest enstemmigt arbejdspladsen med et "frat house" og fortalte om mandlige kollegaer, der både drak i arbejdstiden og ofte kom stolt på kontoret med tømmermænd.

Seksuelle kommentarer henover computerskærmene, uønsket fysisk berøring og andre former for chikane var - ifølge anklagerne - heller ikke unormalt på en arbejdsdag, hvis man var kvinde.

Og under anklagerne om chikane på arbejdspladsen pegede kvinderne også på en mere generel og strukturel forskelsbehandling af mænd og kvinder.

Det inkluderede fravælgelse af kvinder med begrundelsen, at "hun måske kunne blive gravid", og kvinderne blev generelt betalt betydeligt mindre end deres mandlige kollegaer.

Facebook
Twitter