Spilgiganter lokker dig med billigere konsoller - men er det overhovedet et godt køb?

Konsolkrigen mellem PlayStation og Xbox nærmer sig med hastige skridt.

En af konsekvenserne ved at vælge de billige konsoller er, at du ikke længere kan bruge fysiske spil. (Foto: Teddy Guerrier © Unsplash)

Hvad enten du er PlayStation-fanatiker eller mere til Xbox-konsollen, må du utvivlsomt sidde med hænderne i skødet og utålmodigt vente til kalenderen viser november.

Her kommer begge giganters nye konsoller nemlig på hylderne i Danmark.

Microsofts Xbox-konsoller tyvstarter den 10. november, mens PlayStation 5-konsollerne kan købes fra 19. november.

Som du måske allerede ved, kommer den dyreste PlayStation 5-udgave med Blu-ray- og spildrev til at koste dig 4.199 kroner, mens Xbox Series X, der også har Blu-ray- og spildrev, vil koste 3.899 kroner.

Men der findes billigere alternativer.

Både PlayStation og Xbox udkommer samtidig med knap så dyre konsoller, som til gengæld også kommer med en række begrænsninger i forhold til de dyre af slagsen.

For 3.399 kroner kan du få fingrene i den digitale udgave af PlayStation 5, mens Xbox Series S er 1.000 kroner billigere med en prissætning på 2.399 kroner.

Til gengæld er det ikke muligt at indsætte et fysisk spil i konsollen, da de billige konsoller udelukkende er digitale.

Men hvad er det, man ikke længere kan, hvis man vælger den billige konsolløsning hos henholdsvis PlayStation og Xbox?

Det har vi spurgt Magnus Groth-Andersen om. Han er chefredaktør hos spilmediet GameReactor.dk, og han har fuldstændig styr på, hvad du skal holde øje med, inden du køber din næste konsol - uanset om du vælger den dyre eller billigere digitale model.

Herunder får du fire eksempler på, hvad du glip af ifølge Magnus Groth-Andersen, hvis du vælger den billige konsol fra henholdsvis PlayStation og Xbox.

Giver monopol til spilgiganter

- Konsollerne er i sig selv monopoler, da det er lukkede platforme. Det er en af måderne, hvorpå de får deres værdi, siger Magnus Groth-Andersen. (Foto: Tomohiro Ohsumi © Getty Images)

Hvis man kun har en digital konsol, lukker man sig selv inde på en platform, hvor det udelukkende er Sony og Microsoft, der bestemmer.

Du er nemlig tvunget til at købe alle dine nye spil på de indbyggede digitale butikker, der styres af henholdsvis Sony og Microsoft. Det betyder, at spilgiganterne dikterer prisen fra første dag - og resten af konsollen og spillenes levetid.

Det får dog også en konsekvens for dem, der laver spillene, siger Magnus Groth-Andersen.

- Det får den konsekvens, at spiludviklere og spiludgivere gennem de digitale butikker skal overgive en del af profitten til Microsoft og Sony.

Man kan ikke låne eller købe brugte spil

Hvis man vælger den billige konsol, vil det ikke længere være muligt at spille brugte, fysiske spil. (Foto: Ethan Miller © Getty Images)

Hvis du køber en af de billige konsoller uden drev, mister du muligheden for at låne spil af venner og bekendte.

- Det er dog muligt at dele sin konto med en anden bruger, men det er enormt besværligt, og desuden nærmer man sig en moralsk gråzone, siger Magnus Groth-Andersen.

Samtidig låser man sig selv ude af markedet for brugte spil, da man her er nødt til at handle med fysiske diske.

- Selvom butikskæden Gamestop er lukket i Danmark, er der stadig et marked for brugte spil på Den Blå Avis eller Gul og Gratis. Ofte er det forældre, som synes, at spil er dyre, der sælger deres børns spil og samtidig sørger for, at de får nye (brugte) spil den vej igennem, siger Magnus Groth-Andersen.

Blu-ray-drev mangler

Du kan ikke længere se Blu-ray-film, hvis du køber en af de billige konsoller. (Foto: NICKY LOH © Scanpix)

- Uden et Blu-ray-drev kan man ikke se eller købe Blu-ray-film eller 4K Blu-ray-film. Så enkelt er det, lyder det fra Magnus Groth-Andersen.

Det er der måske ikke så mange, der gør længere, nu hvor Netflix, Disney+ og andre streamingtjenester er begyndt at streame i nogenlunde samme kvalitet. Men der er stadig nogle, mener spileksperten.

- Der skal nok være nogle hårdkogte entusiaster derude, der mener, at et lokalt medie, som en disk er, og hvor båndbredden og detaljemængden er større, er den bedste måde, man kan se film på.

Dårligere grafik hos Xbox Series S

Sådan ser de kommende Xbox Series S ud, hvor det er slående, at Blu-ray- og spildrevet mangler. (© Microsoft)

Ifølge Magnus Groth-Andersen er PlayStation 5's digitale udgave identisk med den dyrere model - altså bortset fra, at den mangler Blu-ray-drevet.

Sådan står det ikke til hos Xbox.

- Den billige Xbox Series S afvikler i en anden og dårligere opløsning og vil generelt tilbyde en mindre tilfredsstillende teknisk oplevelse. Blandt andet er der ikke 4K-opløsning.

Men det betyder kun noget for den trænede spiller, lyder Magnus Groth-Andersens påstand.

- For den gængse spiller, der bare gerne vil spille 'FIFA' eller 'Call of Duty', vil man ikke rigtig kunne se forskel, afslutter han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk