Streaming-gigant sætter fokus på chikane af mænd: 'Som at sparke på mål i den forkerte ende'

Twitch vil gøre platformen til et mere trygt sted at være. Ekspert giver ikke meget for initiativet.

Twitch er verdens største spilplatform med mere end 15 millioner daglige brugere. (Foto: Martin Bureau © Scanpix)

Gamer-platformen Twitch tager nye metoder i brug for komme hadefulde og stødende kommentarer til livs.

Twitch vil fra næste år bandlyse specifikke ord fra at blive stående i kommentarsporet på det sociale medie. Det skriver mediet The Verge.

Helt specifikt drejer det sig blandt andet om ordet 'simp', som bruges nedsættende om mænd, der desperat søger kvinders opmærksomhed.

Ord som 'incel', der betyder noget i nærheden af ufrivillig jomfru, og 'virgin' (jomfru) vil også blive bandlyst, når det bruges i en nedsættende kontekst.

Det kom frem under et livestream fra Twitch onsdag.

- At bruge ord som 'simp', 'incel' eller 'virgin' til at krænke en anden persons seksuelle aktivitet er ikke tilladt med det nye regelsæt, sagde Twitch-chefen, Sara Clemens.

Ifølge mediet The Verge sagde en talsperson efterfølgende, at "det ikke vil lede til håndhævelse, at bruge ordene i sig selv, men at det vil ske, hvis de bliver brugt gentagne gange på en chikanerende facon".

Nyt regelsæt om seksuel chikane

Årsagen til Twitchs bandlysning af ordene er, at de opdaterer deres politik om hadefuld adfærd og seksuel chikane. De nye politikker vil træde i kraft 22. januar.

Det helt nye er, at Twitch nu har en separat politik, der handler om seksuel chikane.

Det nye regelsæt er mere detaljeret omkring, hvad der fra næste år er forbudt på Twitch.

Grove og sexistiske kommentarer er hverdag for mange kvinder, når de gamer. (Foto: Oliver Seppo © dr)

Her kommer nogle eksempler på, hvad der er forbudt i det nye år.

- Det er forbudt at komme med seksuelle udtalelser om et andet menneskes bryster, baller eller kønsdele.

- Det er forbudt at komme med gentagne negative angreb mod en anden person med seksuelt ladede udtryk, såsom 'luder' eller 'jomfru'.

- Det er forbudt at komme med påstande om, at en persons kanal kun er populær eller ikke er blevet udelukket på grund af seksuelle tjenester.

Det opdaterede regelsæt kommer i kølvandet på den kritik, som Twitch var genstand for tidligere på året.

Her blev spilplatformen beskyldt for ingenting at gøre for at stoppe chikane mod især kvindelige gamere.

Hvorfor beskytter man mændene?

At Twitch-chefen, Sara Clemens, spcifikt nævnte ordene 'simp', 'incel' og 'virgin', som alle er negativt ladede ord rettet mod mænd, har efterfølgende skabt debat blandt flere Twitch-brugere.

- Hvor var harmen henne, da sorte og kvindelige streamere brokkede sig over at blive chikaneret på Twitch?, spørger Twitch-streameren DaPurpleSharpie på Twitter.

- At bruge ordene 'simp', 'virgin' og 'incel' er nu forbudt på Twitch. Jeg er glad for, at den super marginaliserede mandlige demografi endelig kan føle sig sikker, skriver Twitch-brugeren SeriouslyClara lettere sarkastisk.

Kvindehad blandt de største problemer i gaming

Hos organisationen Center for Digital Pædagogik, der rådgiver og overvåger digital trivsel hos unge, mener man, at det overordnet er positivt, at Twitch vil passe på sine brugere.

Men Christian Mogensen, der er specialkonsulent ved Center for Digital Pædagogik, undres ligesom Twitch-brugerne over, at man fremhæver forbudte ord rettet mod mænd.

Twitch burde i stedet fokusere på at beskytte kvindelige gamere, mener han.

- Vi ved, at et af de største problemer i gaming-miljøet generelt er kvindehad og misogyni. Derfor undres jeg over, at de vælger at fokusere på ord, der beskytter gennemsnitsmanden på platformen. Det er ikke deres største problem lige nu.

- Jeg synes, det er problematisk, at man ikke vælger at passe på dem, der har brug for det, i stedet for dem, der er flest af, siger Christian Mogensen.

På dr.dk har vi tidligere beskrevet forholdene for kvinder i gamingmiljøet.

Tidligere på året stod 15 kvindelige danske gamere frem og fortalte om deres oplevelser med sexisme og chikane, som de modtager på baggrund af deres køn.

Gamerne har blandt andet fået sjofle kommentarer, som "vil du sutte min pik?" og er blevet kaldt "klamme luder" og "fucking grim".

Den 34-årige kvindelige gamer Josephine Dahl har også fortalt om, at hun stoppede med at spille Counter-Strike, fordi hun ikke kunne undslippe upassende og nærgående spørgsmål fra mænd.

Kvindelige gamere stod tidligere i år frem og fortalte om deres oplevelser med sexisme og chikane, som de modtager på baggrund af deres køn. (Foto: Oliver Seppo © dr)

Regelsæt er vagt

Det er altså en kendt problemstilling, at kvinder og kvindelige gamere er udsat for en hel del sexistiske og chikanerende kommentarer, og derfor mener Christian Mogensen, at Twitch i stedet burde have lagt mere vægt på en række andre ord rettet mod kvinder, da de præsenterede det nye regelsæt.

Han nævner specifikt ord som 'whore' (luder), 'thot' (billig kvinde), 'cunt' (fisse).

- Det er alle ord, der er rettet mod kvinders seksualitet, og som seksualiserer kvinden. Hvis Twitch virkelig gerne vil lave dette oprydningsarbejde for at afhjælpe problematikkerne og ikke bare tækkes deres primære mandlige målgruppe, skulle de tage fat på de ord, mener han.

Hvornår Twitch vil give karantæne eller lukke konti på grund af grænseoverskridende adfærd, bliver ikke nærmere specifiseret i det nye regelsæt.

Og det er typisk for Twitch, mener Christian Mogensen.

- Når de implementerer nye regler, gør de det ikke for alvor. De stikker lige en finger i badevandet først. Det ser ud som om, de vil lukke konti, som bruger de her ord gentagne gange. Men der er ikke et klart regelsæt. Det er i bedste fald vagt.

I det hele taget giver han ikke meget for initiativet fra Twitch.

- Som ekspert i digital pædagogik synes jeg, det er som at sparke på mål i den forkerte ende af banen. Det er ikke dette initiativ, der var brug for i computerspilverdenen.

- Men Twitch ved, at det ville være en dårlig forretning for Twitch at beskytte pigerne og kvinderne, fordi det ikke er dem, der ikke flest af, siger Christian Mogensen.

Vi har forsøgt at få en kommentar fra Twitch, men de er endnu ikke vendt tilbage på vores henvendelse.