Tag kampen op mod angst og depression: Her er 3 spil der formidler svære følelser

Figurerne i computerspil har ofte overnaturlige evner - men i disse tre titler kæmper hovedpersonerne med social angst og depression.

Udgivelserne 'Actual Sunlight' og 'Celeste' er blandt titlerne på listen. Fælles for de to spil er, at hovedpersonerne kæmper med indre dæmoner.

Spiloplevelser kan være meget mere end skyde- og sportsspil, selvom det ofte er dem, som topper salgslisterne.

I de seneste år har flere spiludviklere udforsket det følelsesmæssige perspektiv og brugt interaktive virkemidler til at illustrere, hvordan de store følelser kan tage sig ud i spilform.

Vi anbefaler tre spil, som formidler dybe følelser på overbevisende måder.

Celeste: Overvind angst

I ‘Celeste’ indtager du rollen som pigen Madeline. Madeline kæmper med indre dæmoner i form af angst og depression. I et forsøg på at overvinde denne følelse, har hun sat sig for at bestige Celeste-bjerget.

Bjergbestigningen er et symbol på, at hun kan overkomme udfordringer og dermed bevise over for sig selv, at hun kan mere, end hun tror. Undervejs må hun kæmpe med en spejling af sig selv - sin ‘dårlige’ halvdel, som minder hende om, at hun ikke kan klare det.

Spillet ligner et klassisk 2D-platformsspil, hvor du skal bevæge dig fra venstre mod højre for at komme videre i verdenerne. Men du vil snart opdage, at banerne er designet vidt forskelligt. Du vil også opleve, at forskellige personer optræder undervejs med henholdsvis opmuntrende og tvivlende kommentarer.

‘Celeste’ har fået en stor mængde ros siden udgivelsen tidligere i januar måned i år. Spilmediet IGN.com gav spillet karakteren 10/10 og skriver følgende i deres anmeldelse:

- Celeste er et overraskende mesterværk. Det er et 2D-platformsspil med baner, der er yderst tilfredsstilende at gennemføre. Spillets største triumf er, at det formår at blande velkomponeret gameplay med en ærlig og troværdig historie. Denne kombination gør det til en unik følelsesmæssig oplevelse.

Spillet er udkommet til PC, Mac, PS4, Xbox One og Nintendo Switch.

Actual Sunlight: Oplev depression

‘Actual Sunlight’ er et atypisk spil, da det for det meste er en tekstbaseret oplevelse. Det er nærmere en interaktiv historie, hvor du undervejs skal træffe nogle valg og udforske hovedpersonens historie.

Hovedpersonen er Evan Winter. En 30-årig fyr, som ikke har meget indhold i sit liv og ikke meget at se frem til. Han hader stort set alt ved sin tilværelse og føler sig utilstrækkelig i en tåge af depression.

I 'Actual Sunlight' gennemspiller du flere dage af Evans liv. Modsat de fleste computerspil er der ikke en positiv udvikling. Evan får det ikke bedre med sig selv - og han får ikke udrettet de ting, som han drømmer om.

Spilhjemmesiden DigitallyDownloaded.net finder udgivelsen yderst vigtig og skriver blandt andet:

- Det er et af de slags spil, som vil berøre flere mennesker, end man tror. Det er et historiefortællende spil med meget lidt gameplay, men på trods af det vil det konstant fastholde din interesse.

- Mange vil undre sig over, hvorfor spillet er lavet som et spil fremfor en bog eller en film, fordi man som spiller ikke har meget kontrol over, hvad der sker. Man kan kun observere. Men det er hele pointen med' Actual Sunlight', for deprimererede mennesker har ikke kontrol over, hvad der sker.

Spillet er udkommet til Windows, Mac, iOS, Android og PlayStation Vita.

Sym: Undslip social fobi

‘Sym’ centrerer sig om social angst. I spillet indtager du rollen som figuren Josh. Josh eksisterer i to verdener. En overjordisk verden, vores verden, og en underjordisk verden, der repræsenterer Joshs følelsesmæssige liv.

For at gennemføre banerne skal begge verdener i spil - og Josh skal udforske både den virkelige verden og sin følelsesmæssige virkelighed.

Banerne er fyldt med øjne, der iagttager Josh og repræsenterer den truende sociale angst, som er centrum for udgivelsen. I den virkelige, overjordiske verden er det vanskeligt at undslippe dem, men anderledes bliver det, når den underjordiske verden udforskes.

Spilmediet Destructoid.com skriver i deres anmeldelse af spillet:

- ‘Sym’ er både et grufuldt og ærligt indblik i en af de mest komplekse følelsesmæssige lidelser: Angst. Den indre, mentale kamp udspiller sig som et computerspil for øjnene af én. Spillet giver et glimt af, hvordan død og overlevelse må se ud blandt tankemylderet i hjernen.

Spillet er udkommet til Windows og Mac.