Trods trusler om boykot og rasende fans: Kriseramt spil får overraskende succes

Spilfans er ikke tilfredse med forløbet op til udgivelsen af det hypede spil.

Syv år efter 2'eren er 'Borderlands 3' nu endelig udkommet. Men det er et rodet forløb, der har ledt op til udgivelsen af spillet. (Foto: Wes Fenlon © Gearbox)

Det giver umiddelbart ikke mening.

Men 'Borderlands 3' har givet spiludvikleren Gearbox sin bedste spillancering nogensinde.

Forud for udgivelsen af den tredje udgave af det populære spil ligger der nemlig en lang række uheldige sager, der har været med til at kaste en mørk skygge over 'Borderlands 3'.

Men dette til trods kan Gearbox nu meddele, at 'Borderlands 3' har haft en uhørt god udgivelse.

- På udgivelsesdagen peakede vi med dobbelt så mange samtidige spillere af 'Borderlands 3' som vi nogensinde peakede med ved 'Borderlands 2', lyder det stolt i et tweet fra Gearbox' direktør Randy Pitford.

For at forstå hvorfor spillets succes kommer så uventet, skal vi tilbage til marts måned tidligere på året, hvor 'Borderlands 3' blev annonceret.

'Borderlands'-serien er en række førsteperson-skydespil, der foregår på planeten Pandora, hvor man skal kæmpe sig vej igennem alverdens fjender med sine overdådige våben. (© Gearbox)

Her blev det nemlig samtidig offentliggjort, at 'Borderlands 3' i de første seks måneder af sin levetid kun vil være tilgængelig via den virtuelle spilbutik Epic Game Store.

Det faldt ikke i god jord hos de mange gamere, der foretrækker at spille via Steam, som er den førende spil-platform for PC-spillere.

Siden Epic Game Store blev lanceret i december 2018 har mange spillere været frustrerede over, at Steams monopol er blevet brudt, og man derfor nu skal have konti flere forskellige steder for at kunne spille alle spil.

I protest gik mange af seriens fans derfor amok i negative brugeranmeldelser af 'Borderlands' og 'Borderlands 2' på Steam for at vise udviklerne deres utilfredshed med 'Borderlands 3's eksklusive startperiode på Epic Game Store.

Spil i 'Borderlands'-serien har altid fået pæne anmeldelser. Den seneste udgivelse har en gennemsnitskarakter på 85 ud af 100 på Metacritic.com, mens etteren og toeren har en gennemsnitskarakter på henholdsvis 81 og 89 ud af 100. (© Gearbox)

Fans arrangerer boykot

Mange 'Borderlands'-fans blev også rasende, da det kom frem, at Gearbox og deres udgiver, 2K, for nyligt rodede sig ud i et retsligt opgør med en Youtuber.

Udvikler og udgiver fik spilfansenes vrede, fordi de havde lagt sag an mod Youtube-brugeren SupMatto, som de også havde sendt to privatdetektiver hjem til.

SupMatto laver nemlig mange 'Borderlands'-relaterede videoer, og han havde i nogle af sine videoer brugt nogle offentligt tilgængelige billeder, der stammer fra 'Borderlands 3'.

Men 2K så ikke mildt på sagen og stævnede youtuberen for krænkelse af ophavsretten.

Fans var imidlertid ikke tilfredse med 2K's opførsel, som de mente var unødvendigt aggressiv, og kort efter var hashtagget #BoycottBorderlands3 en realitet, hvor folk opfordrede hinanden til at tage afstand fra 2K ved ikke at købe spillet, når det udkom.

'Borderlands'-serien foregår i det der bliver kaldt en space western science fantasy-verden. (© Gearbox)

Favoriserer bestemte anmeldere?

Senest har udviklerne bag 'Borderlands 3' så fået kritik for angiveligt at ville påvirke anmeldelserne af spillet.

Det var i hvert fald, hvad flere fans og spilkritikere tænkte, da de første anmeldelser af 'Borderlands 3' ramte internettet.

Det var nemlig kun i alt 15 medier og influencere, der havde fået adgang til spillet forud for udgivelsen.

Twitterbrugeren SkillUpYT skriver, at det kunne tyde på, at Gearbox udvalgte bestemte anmeldere, så de kunne forsøge at sikre sig gode anmeldelser.

- Når man gør det på den måde, ligner det bare, at man forsøger at skjule noget, skriver han.

'Borderlands'-serien er så succesfuld, at filmstudiet Lionsgate har købt filmrettighederne og nu arbejder på at lave en filmversion af spillet. (© Gearbox)

Ifølge Forbes' spilanmelder Paul Tassi er det dog normalt, at man ikke deler anmeldereksemplarer ud til højre og venstre, men han forstår samtidig heller ikke, hvorfor Gearbox så alligevel har 'favoriseret' visse medier:

- Jeg kender masser af folk, der ville have skrevet en positiv anmeldelse, som ikke fik et anmeldereksemplar. Og der endte alligevel med at være problemer og negative anmeldelser blandt de medier, der rent faktisk fik adgang, skriver han i et indlæg på Forbes.

Men møgsagerne til trods har 'Borderlands 3' altså opnået massiv succes blandt gamere og flotte anmeldelser blandt kritikerne.

Spillet har i skrivende stund en gennemsnitskarakter på 85 ud af 100 på Metacritic.com.

'Borderlands 3' udkom 13. september til PC, Playstation 4 og Xbox One.