Troede ikke sine egne øjne: Dansk spilsatsning får overraskende viral succes

'Broken Lines' var et af verdens mest ventede spil allerede inden sin udgivelse.

På en måned gik det danske spil 'Broken Lines' fra at ligge omkring nummer 40 til nummer 4 på Steams liste over de mest ventede spil på verdensplan. (© PortaPlay)

Der er store smil på gangene hos det danske spilfirma PortaPlay i disse dage.

For på Steam, der regnes for at være verdens største spilplatform, nyder firmaets nye spil 'Broken Lines' stor succes.

Spillet har nemlig ligget nummer fire på listen over de mest ventede spil på verdensplan forud for sin udgivelse 25. februar.

Og i kælderlokalerne på Gothersgade, hvor PortaPlay huserer, glæder spilinstruktør Hans Skovfoged sig over den overvældende interesse for hans spil.

- Vi havde ikke regnet med, at det ville gå så godt. Da vi havde kigget på listen en måned tidligere, lå vi nede omkring nummer 40, så det var ganske overraskende for os, siger Hans Skovfoged, der både er spilinstruktør og kreativ direktør i PortaPlay.

Han fortæller også, at de ikke kunne tro deres egne øjne og faktisk var nervøse for, om den høje placering skyldtes, at de havde søgt så meget på deres eget spil og var offer for en algoritme, der bare prøvede at sælge dem spillet ved at foregive, at det var populært.

- Vi kunne ikke tro det, så vi tjekkede listen gennem flere forskellige computere og brugte inkognito-tilstand for at være helt sikre. Men den viste sig jo så at være god nok, lyder det begejstret fra Hans Skovfoged.

'Broken Lines' er et turbaseret, strategisk krigsspil. (© PortaPlay)

Sætter fokus på glorificering af krig

'Broken Lines' foregår under en alternativ udgave af 2. Verdenskrig, hvor man skal styre en gruppe soldater, der er strandet bag fjendens linjer.

Her skal man så både håndtere de dybe, interne konflikter, der er soldaterne imellem, og ens eget moralske kompas.

Ifølge Hans Skovfoged har holdet bag spillet været optaget af at udforske de gråzoner, der er fulde af svære valg, som han ellers mener ofte bliver glemt i krigsspil.

- Vi prøver at se, hvor langt man vil gå for at forene sine kæmpende soldater og bringe dem sikkert hjem, siger Hans Skovfoged og fortsætter:

- Med 'Broken Lines' kommer man bag den glorificerede facade, som man ser i hovedparten af alle krigsspil, og viser, hvordan den enkelte mand på gulvet oplever, håndterer og lever med krigen.

Derfor vil spilleren også blive stillet overfor en række etiske dillemaer, hun eller han skal forholde sig til.

Det kan for eksempel være et scenarie, hvor man skal tage stilling til, hvor mange civile man er villige til at slå ihjel for at bekæmpe sin fjende.

Men rent forretningsmæssigt indrømmer Hans Skovfoged, at den følelsesmæssige dybde i spillet også kan blive en af dets udfordringer, når det skal markedsføres rundt omkring i verden.

- For eksempel er amerikanere mere følsomme overfor ting, der bryder med virkelighedens begivenheder. Og vi har kvindelige soldater i vores spil. Det var der jo ikke i virkeligheden, siger han.

- Og der er andre lande, hvor man ikke ser krig som et problem på samme måde, som vi måske gør her. Det er ikke alle, der ser de samme gråzoner eller bekymrer sig om de negative konsekvenser ved en voldelig konflikt.

Hvor det måske ikke fylder alverden i andre krigsspil, så tvinger 'Broken Lines' spilleren til at tage stilling til de svære valg, der også er forbundet med at være i krig. (© PortaPlay)

Ingen forhastet sejrsrus

Om 'Broken Lines' vil leve op til den hype, der er gået forud for udgivelsen, må tiden vise.

Men allerede nu, har brugerne taget godt imod spillet. I hvet fald hvis man skal tro brugeranmeldelserne på Steam, hvor spillet har en gennemsnitsvurdering på 8/10.

Også blandt kritikere har spillet fået en fin modtagelse. Eksempelvis får spillet også 8/10 i spilmediet Cultured Vultures og 4/5 i Strategy Gamer.

Og så har interessen fra prominente gaming-youtubere ifølge Hans Skovfoged også været overvældende. Og han mener ikke, man skal undervurdere god omtale, hvis man drømmer om at udgive et succesfuldt spil.

- Synlighed er alfa og omega. Du kan være nok så god og have lavet en fedt spil, men hvis ingen hører om det, så er der heller ingen, der køber det.

Men ifølge Hans Skovfoged kan man først konkludere noget om omfanget af succesen efter den første uge af udgivelsen.

- Så kan man begynde at se, hvor meget man kommer til at tjene på spillet. Så vi venter lige med at kigge på store investeringer i nyt, forkromet udstyr. Vi har eksisteret i lang tid, og vi vil ikke sælge skindet, før bjørnen er skudt.

'Broken Lines' er udkommet til PC, Linux, Mac og Nintendo Switch. Det er planen, at det også skal komme til både PlayStation og Xbox.