Ung gamer kylet ud af vigtig turnering: Støttede demonstrationer i Hongkong

Amerikansk spilgigant har gjort sig upopulær blandt fans efter kontroversiel beslutning.

Her ses Hearthstone-spilleren Ng Wai Chung​​​​​​​ iført gasmaske og skibriller i den Blizzard-udsendelse, hvor han blev klippet ud på grund af sin støtte til Hongkong-demonstranterne. (© Blizzard)

Den professionelle e-sportsudøver Ng Wai Chung – eller bare Blitzchung, som han kaldes i gamingverdenen – fra Hongkong er blevet bortvist fra en stor turnering i det digitale kortspil 'Hearthstone'.

Det sker, efter at den unge gamer erklærede sin sympati for de demonstrationer, der i øjeblikket foregår i Hongkongs gader rettet imod Kinas indflydelse på den delvis selvstændige region.

Den amerikanske spilgigant Blizzard, der står bag spillet og turneringen Hearthstone Grandmasters, har bortvist Ng Wai Chung fra spillet i et år og frataget ham hans præmiepulje, der ifølge Ng Wai Chung selv ligger på omkring 70.000 kroner.

Det sker, fordi den unge gamer under et direkte interview, iklædt gasmaske og skibriller – en uniform, der er yndet af de hongkongske demonstranter – erklærede sin støtte til protesterne.

De skæbnesvangre ord, som den unge gamer ytrede under interviewet var "befri Hongkong, vor tids revolution", der har været et populært slogan under demonstrationerne.

Du kan se, hvordan Ng Wai Chung klippes ud under en direkte udsendelse her:

I strid med Blizzards regler

Blizzard, der blandt andet også står bag 'World of Warcraft', henviser selv til, at Ng Wai Chung overskred konkurrencens regler, der blandt andet foreskriver, at man ikke må udtale sig på en kontroversiel måde, som potentielt kan skade spillerens eller Blizzards omdømme.

Men på trods af Blizzards sanktioner står Ng Wai Chung ved sine handlinger.

- Der er alvorlige protester i mit land nu. Mit opråb på stream var bare en anden form for deltagelse i den protest, jeg håber får mere opmærksomhed, siger han til Inven Global.

- Jeg ved godt, hvilken konsekvens min handling får. Det kunne give mig mange problemer og sætte min personlige sikkerhed på spil. Men jeg synes, at jeg har pligt til at udtale mig om det, fortsætter Ng Wai Chung.

Men det kunne godt tyde på, at Blizzard har lavet et selvmål af dimensioner. Det fortæller Hans-Joachim Backe, der er lektor i computerspillenes historie og repræsentation af verden ved ITU i København.

For et hav af dedikerede 'Hearthstone'-brugere raser nemlig over Blizzards håndtering af sagen. Flere fans sværger på en Reddit-underside for spillet, at de boykotter 'Hearthstone', indtil sanktionerne mod Ng Wai Chung bliver tilbagerullet.

- Der er et kæmpe backlash (bagslag, red.) på Reddit og Twitter over den her beslutning. Folk er meget skuffede over Blizzards handling. Jeg tror på, at de omstøder deres beslutning, fordi det kan være farligt for Blizzard at være så pro-Kina, siger Hans-Joachim Backe.

Maskerede unge har siden i sommer været på gaden for at demonstrere i Hong Kong. Her ses en flok unge under en demonstration for en fængslet Hong Kong-aktivist. (Foto: MOHD RASFAN © Scanpix)

Forskrækkede over Kinas strenge regler

Men det bliver sandsynligvis ikke sidste gang, at vi kommer til at se en stor spilproducent tage hensyn til Kina.

For ifølge Hans-Joachim Backe har de vestlige markeder på det seneste skuffet økonomisk. Spilproducenterne retter derfor i stigende grad deres opmærksomhed mod det kinesiske marked, der oplever vækst og er det største enkeltmarked i verden.

Det er dog ifølge Hans-Joachim Backe ikke helt ukompliceret.

- Jeg tror, at alle spilproducenterne er forskrækkede over Kinas strenge regler på gamingområdet. Kinas internetpolitik er meget restriktiv, og de har i lang tid haft særlige versioner af spil, for eksempel en censureret udgave af 'World of Warcraft', hvor skeletterne og zombierne ser knap så uhyggelige ud.

- De strenge regler stiller høje krav til spilproducenterne, der føler et stort pres fra den kinesiske regering, som spilindustrien gerne vil holde sig gode venner med. Det bliver altså helt sikkert ikke sidste gang, at vi kommer til at snakke om de her problemstillinger, siger Hans-Joachim Backe.

Største marked er det vestlige

Han påpeger også, at Blizzards moderselskab Activision Blizzard er delvist ejet af den kinesiske gigaspilproducent Tencent, der har base i Kina, og derfor har stor interesse i at tilfredsstille den kinesiske regering.

Det største samlede marked er dog stadig det vestlige, og Activision Blizzards flirten med Kina er derfor en uheldig satsning, mener Hans-Joachim Backe.

- Det var deres judgement call at smide ham ud, men jeg er ikke sikker på, at det er en god beslutning, siger Hans-Joachim Backe om Blizzards sanktioner.

FacebookTwitter