Ups! Spil-mastodont har mistet sine spil: 'Vi kan ikke finde dem'

Spilfirmaet Square Enix vil gerne digitalisere sin gamle spil. Men flere af dem er forsvundet.

Square Enix står bag store spilserier som 'Final Fantasy' og 'Kingdom Hearts'. Men firmaet har problemer med at finde de helt gamle spil, som de ellers har planer om at genudgive. (© Square Enix)

80'erne var en anden tid.

Det må det hæderkronede spilfirma Square Enix nu sande.

Firmaet, der står bag kæmpesucces-serier som 'Final Fantasy', 'Dragon Quest' og 'Kingdom Hearts', vil nemlig gerne digitalisere deres fulde bagkatalog af spil, så gamere kan begive sig ud på eventyr i det store arkiv.

Men det har vist sig at værre en større udfordring, end man skulle tro.

I et interview med Game Informer på dette års udgave af verdens største spilmesse E3, fortæller Square Enix' direktør, Yosuke Matsuda, at de har søsat et projekt med særligt fokus på at opdatere firmaets helt gamle spil, så de kan blive genudgivet digitalt.

- Vi arbejder hårdt på, at folk kan komme til at spille de klassiske titler, de har spillet på deres gamle Nintendo-konsoller, siger han og fortsætter:

- Vi har faktisk dedikeret et selvstændigt projekt, der arbejder med at konvertere de gamle spil, så de kan spilles på forskellige platforme. Med tiden håber vi på, at det kan udmønte sig i en form for abonnementsordning eller streaming-platform.

'Final Fantasy'-universet er Square Enix' største spilserie. Den har gennem tiden indbragt tæt på en milliard kroner. (© Square Enix)

'Man tænkte slet ikke over, hvordan man skulle sælge dem i fremtiden'

Og selvom idéen er god, så er der imidlertid opstået et lille problem for Square Enix.

Flere af firmaets gamle spil er nemlig umulige at opstøve, må direktøren erkende.

- Jeg er flov over at indrømme det, men i flere tilfælde ved vi ikke, hvor spilkoderne er henne, siger han.

Yosuke Matsuda forklarer, at man havde en anden tilgang til det at lave og udgive spil, da spilindustiren var i sin spæde begyndelse i 80'erne.

- De meget gamle spil er svære at finde, fordi man dengang bare lavede et spil og sendte det ud, og så var man ellers færdig. Man tænkte slet ikke over, hvordan man skulle sælge dem i fremtiden, siger han og fortsætter:

- Nogle gange er der kunder, der spørger os, hvorfor vi ikke har udgivet specifikke spil. Og sandheden er jo desværre bare, at vi ikke ved, hvor de er blevet af, siger Yosuke Matsuda.

Han vil ikke ud med, hvilke specifikke spil der er forsvundet, men fortæller i interviewet, at et af spillene er blevet fundet på en udviklers private computer, hvor han havde koden liggende.

Så må tiden vise, om Square Enix finder resten af deres gamle spil i en støvet kasse, når de rydder op i kopirummet.