'Usmageligt' og 'uforsvarligt': Verdensstjerne sagsøger firma for at stjæle hendes udseende

Sangeren Selena Gomez er uden sin accept blevet reklamesøjle for et spil. Hun er langt fra den første kendte, der oplever det.

Selena Gomez vil ikke reklamere for hvad som helst. Derfor har hun lagt sag an mod et spilfirma, som hun beskylder for at have stjålet hendes udseende uden tilladelse. (Foto: Kevin Winter © Getty Images)

Går den, så går den.

Men det gør den ikke, hvis det står til sangerinden Selena Gomez.

Hun har nemlig lagt sag an mod spilfirmaerne Guangzhou Feidong Software Technology Co. og MutantBox Interactive Limited, der står bag mobilspillet 'Clothes Forever - Styling Game'.

Selena Gomez, der står bag hits som 'Hands To Myself' og 'Lose You To Love Me', mener, at hendes udseende er blevet brugt uden hendes vidende og samtykke i spillet, der går ud på at stige i graderne som fashionista i modeverdenen.

I spillet kan man købe sig til diamanter, som er spillets valuta. En pakke diamanter koster mellem 25 og 899 kroner.

Men Selena Gomez vil ikke være ansigtet udadtil på den type free to play-spil.

- Sagsøgte har aldrig konsulteret eller informeret Selena Gomez om brugen af nogen af hendes reklamationsrettigheder i forbindelse med spillet, fremgår det i sagsanlægget, der fortsætter:

- Selena Gomez ville heller ikke, hvis hun blev spurgt, have accepteret en sådan anvendelse i spillet, som tilsyneladende er afhængig af en usmagelig praksis, der lokker sine brugere til at foretage køb i spillet.

Ligheden er svær at komme udenom, når man sammeligner Selena Gomez' forsidebillede i Flare med spillet 'Clothes Forever - Styling Game', som sangerinden nu slæber i retten for at have kopieret hendes udseende. (Foto: Danielle Levitt; Styling: Truc Nguyen © Flare/MutantBox Interactive Limited)

Set mange gange før

Men det er ikke første gang, at en kendis rager uklar med et spilfirma, fordi der er visse ligheder mellem den kendte og en opfunden karakter.

I 2014 lagde skuespiller og sanger Lindsay Lohan sag an mod Take-Two Interactive og Rockstar Games.

Lindsay Lohan, der er kendt fra film som 'Mean Girls' og 'Freaky Friday', mente nemlig, at karakteren Lacey Jonas var baseret på hende selv.

Lacey Jonas er ligesom Lindsay Lohan en barnestjerne, der er blevet voksen og nu aldrig kan undslippe paparazziernes blitzlys.

Lindsay Lohan (til højre) mente tilbage i 2014, at der ikke kunne være tvivl om, at hendes person var blevet kopieret i 'Grand Theft Auto V' i skikkelse af Lacey Jonas (til venstre). (Foto: Jeffrey Ufberg © Getty Images/Rockstar Games)

Samme år lagde den nu afdøde diktator i Panama - Manuel Noriega - også sag an mod et spilfirma.

I hans tilfælde drejede det sig om Activision, som han mente portrætterede ham i 'Call of Duty: Black Ops II' som "en antagonist, der står bag adskillige afskyelige forbrydelser, hvilket giver det falske indtryk, at sagsøgte har haft ret til at bruge sagsøgers udseende".

Både Lindsay Lohan og Manuel Noriega tabte sagerne.

Året forinden havde også skuespilleren Ellen Page kritiseret spiludviklerne i Naughty Dog; dog uden at lægge sag an.

Skuespilleren, der er kendt fra film som 'Juno' og 'Inception' mente, de havde kopieret hendes udseende i spillet 'The Last of Us'.

- Jeg går ud fra, jeg burde være flatteret. Men jeg er faktisk med i et andet spil 'Beyond: Two Souls', så jeg værdsætter det ikke rigtigt, sagde hun dengang.

Ellen Page (til højre) mistænkte i 2013 udviklerne bag 'The Last Of Us' for at have brugt hende som inspirationskilde til deres karakter Ellie. (Foto: Michael Tran © Naughty Dog/Getty Images)

'Det vidner ikke om kvalitet'

Men det er ikke helt lige meget, hvem og hvordan man kopierer, hvis man vil undgå et sagsanlæg.

Sådan lyder det fra Magnus Groth-Andersen, der er chefredaktør på nordens største spilmedie Gamereactor.

Han mener, der er forskel på sager som den nye med Selena Gomez i hovedrollen og tidligere sager med for eksempel Lindsay Lohan.

- I Selena Gomez' tilfælde er hun blevet brugt som blikfang til at lokke unge, naive brugere ind. Det vidner ikke om kvalitet. Udviklerne ved lige præcis, hvad de gør, og det er fordækt og moralsk uforsvarligt.

- Det sker hele tiden. Og spillene er lavet for ingen penge på kort tid. På Steam ser man, hvordan der bliver uploadet 100 udgaver af det samme spil med minimalt forskellige navne. Hvis ét bliver taget ned, så ligger der 99 andre og arbejder videre og tjener penge.

I 'Clothes Forever - Styling Game' kan man også støde på sangstjerner som Rihanna (til venstre) og Taylor Swift (i midten), ligesom også influenceren Kim Kardashian (til højre) er at finde i spillet. Det vides ikke, om udviklerne af spillet har spurgt de tre kvinder om lov, før de er blevet brugt i spillet. (© MutantBox Interactive Limited)

Han mener til gengæld ikke, det er lige så sort-hvidt i Lindsay Lohans og Ellen Pages tilfælde.

- Rockstar Games forsvarede sig med, at Lindsay Lohan ikke har ophavsret på en bestemt form for udseende eller bestemt form for personlighed. Det er et kæmpe juridisk dødvande. Hun tabte også i retten, fordi hun ikke baserede sagen på meget andet end få distinkte kendetegn, siger Magnus Groth-Andersen og fortsætter:

- Det drejede sig om så løse størrelser, at det er svært at forestille sig, hvordan Lindsay Lohan ville kunne eje det.

Firmaene bag spillet har endnu ikke kommenteret anklagerne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk