Vanvittigt ambitiøst vikingespil river dig rundt: 'Det er ganske enkelt fremragende'

Den populære 'Assassin's Creed'-spilserie kaster sig nu over vikingetiden.

(© Ubisoft)

Der truttes i hornet, når et nyt land skal plyndres.

Fjender kløves uden at blinke.

Og der brøles "skååål!", når sejrsmjød bundes fra træbægret.

Der er vist ingen tvivl om, at den populære spilserie 'Assassin's Creed', der gennem tiden har solgt 150 millioner (!) eksemplarer, nu har kastet sig over vikingetiden med 'Assassin's Creed Valhalla'. Og det er endda med to danskere i hovedrollen.

'Assassin's Creed' er en spilserie, der har udviklet sig helt utroligt meget, siden det første spil udkom tilbage i 2007.

Omfanget af hvert spil er vokset eksponentielt, ligesom verdenerne, som historierne foregår i, skifter fra gang til gang.

Tidligere har 'Assassin's Creed'-spillene kastet sig over tidsperioder lige fra antikkens Grækenland over den italienske renæssance til den franske revolution.

Men nu er turen altså kommet til vikingetiden.

Jeg skal være ærlig og sige, at jeg ikke har spillet alle 'Assassin's Creed'-spillene de seneste 13 år. Tæller man samtlige udgivelser med, finder vi over 20 i spilserien.

På et tidspunkt føltes det, som om der udkom et nyt 'Assassin's Creed'-spil lige så ofte, som supermarkederne holder fødselsdagsfest.

Med de mange udgivelser kan man hurtigt mistænke spiludvikleren Ubisoft for at malke succesen og slække lidt på ambitionerne.

Men tag ikke fejl.

'Assassin's Creed Valhalla' er et utroligt ambitiøst og omfangsrigt spil.

OBS: Der vil optræde spoilers fra de første par timer af 'Assassin's Creed Valhalla' i denne artikel.

En blodig og kynisk begyndelse

Du indtager rollen som Eivor. En viking, der er præget af sin mørke fortid.

Åbningsscenen i spillet er en blodig hændelse, hvor hjembyen plyndres af fjendtlige vikinger, der brænder det halve af byen ned.

Eivors far overgiver sig med lovning på, at de fjendtlige vikinger lader resten af familien være. Men de fjendtlige vikinger skyr ingen midler og dræber både Eivors mor og far med deres økser i et brutalt og kynisk blodbad.

Du kan vælge at spille enten som en mandlig eller kvindelig viking. Du har endda mulighed for at skifte karakter undervejs. Jeg valgte den kvindelige Eivor, som den danske skuespiller Cecilie Stenspil lægger stemme til. (© Ubisoft)

Mange år senere tager spillet for alvor sin begyndelse.

Eivor er blevet voksen, men er stadig fyldt med en indædt lyst til at hævne sine forældre efter det, der skete. Historiens udgangspunkt er altså drevet af store følelser som sorg, tab, længsel og hævngerrighed.

'Assassin's Creed Valhalla' er et vanvittigt gennemarbejdet spil, der forsøger at portrættere de mjøddrikkende vikingers togter, som de tog sig ud for cirka 1.000 år siden.

Spillet starter i Norge, men der går ikke længe, før du sætter sejl mod England, der er udgangspunktet for dit næste eventyr. En tur, der dengang tog over en uge. Her skal du plyndre byer og bygge dig en tilværelse sammen med din voksende vikingeklan.

Efter kysten er indtaget, starter arbejdet med at opbygge alliancer mellem andre vikingeklaner, så du bliver mere magtfuld træk for træk.

Sexlege og drikkekonkurrencer

Det er en medrivende historie, men det, der virkelig gør indtryk i 'Assassin's Creed Valhalla', er omfanget af den verden, du befinder dig i.

Spillet er et open world-spil, hvilket betyder, at en stor spilverden ligger for dine fødder.

Du kan vælge at følge hovedhistorien eller fordybe dig i mindre sideopgaver, der tilfældigt opstår, alt efter hvem du taler med undervejs.

Der er et utal af muligheder i 'Assassin's Creed Valhalla'. Her er vi i fuld sving med en konkurrence om, hvem der kan bunde mest mjød på kortest tid. (© Ubisoft)

Indtil videre har jeg eksempelvis drukket hallucinerende eliksirer, der slører grænserne mellem virkelighed og fantasi. Forfulgt en mand, der går i søvne, for at se, hvor han ender. Deltaget i et vikingepars mærkværdige sexleg, hvor man skal smadre deres ejendele, så det kan minde om den første gang, de havde sex, mens byen blev hærget. Drukket spandevis af mjød i drikkekonkurrencer. Og meget, meget mere…

Der er enorme vidder, der skal udforskes. Bjerge, der skal bestiges, have, der skal krydses, og byer, der skal plyndres. Det er nærmest overvældende, hvor meget plads der er at boltre sig på. Og hvor mange mennesker, der er at tale med.

Men det er også spillets store styrke. At det er dybt og omfattende. Og at det kan spilles på to forskellige måder. Enten ved at forfølge hovedhistorien eller ved at fordybe dig i mærkværdige sexlege og drikkekonkurrencer...

Småfejl hist og pist

Det virker næsten for godt til at være sandt. Og det er det også. På nogle punkter.

Det er nærmest umuligt at lave så ambitiøs og omfangsrig en verden uden at gå på kompromis med kvaliteten. 'Assassin's Creed Valhalla' er ikke fejlfrit.

Der er en del underlige animationer, når man bevæger sig rundt i landskabet. Hvad enten det er til fods eller på hesteryg. Karakteren kan sidde fast underlige steder eller bevæge sig i hurtige ryk fremfor glidende bevægelser.

Det kan godt være, at fjenderne bevæger sig hakkende og unaturligt til tider. Men udover det er der ikke en finger at sætte på det grafiske udtryk. Spillet ser forrygende godt ud på den nye Xbox Series X-konsol. (© Ubisoft)

Samtidig opfører fjenderne sig nogle gange mærkværdigt. Pludselig kan de storme den modsatte vej midt i en kamp eller dreje rundt om sig selv i unaturlige bevægelser.

Det er nogle små ting, som kan være med til at bryde illusionen. Men som sagt kan det næsten ikke undgås, når man slår så stort et brød op.

Vanvittigt imponerende udtryk

Selvom fjender drejer rundt om sig selv, og bevægelserne foregår i unaturlige ryk, tager det bestemt intet fra det samlede visuelle udtryk.

'Assassin's Creed Valhalla' er et vanvittigt flot spil med en uhørt høj detaljegrad. Jeg har testet spillet på Microsofts helt nye Xbox Series X-konsol, der netop er udkommet. At se vikingelandskabet udfolde sig med 60 billeder i sekundet er en perfekt oplevelse.

Samtidig er detaljegraden på både bjergtinderne og byernes huse virkelig, virkelig imponerende. Det er alt sammen med til at skabe stor indlevelse. Læg dertil nærmest mikroskopiske loading-tider og du har et perfekt udgangspunkt for en god spiloplevelse.

Stemmeskuespillet for den mandlige og kvindelige hovedkarakter spilles af de to danske skuespillere Magnus Bruun og Cecilie Stenspil. Og det kan godt være, at jeg er en lille smule farvet af de danske briller, men jeg synes, de gør det glimrende.

Danske Cecilie Stenspil og Magnus Bruun i fuld gang med optagelserne til 'Assassin's Creed Valhalla'. Foruden at lægge stemmer til de to hovedkarakterer har de også lagt krop til deres bevægelser. (© Ubisoft)

Vellykket stemmeskuespil er lidt ligesom god filmmusik. Når det er rigtig godt, skaber det den helt rette stemning uden at gøre alt for meget væsen af sig.

Det synes jeg, at begge danske stemmeskuespillere lykkes rigtig godt med. Især Cecilie Stenspil som Eivor har en virkelig dyb og autoritær røst, der passer perfekt til den nådesløse hovedperson.

Så meget mere at opdage

Som du måske allerede kan fornemme, er 'Assassin's Creed Valhalla' et gigantisk spil.

Der er nemt 50-100 timers spilletid gemt heri, hvis du skal udforske alle steder på kortet og opgradere alle dine evner.

Jeg føler selv, at jeg har meget, meget mere at opdage i mit eventyr. Selvom jeg synes, at jeg har fået en lang række mindeværdige oplevelser allerede.

'Assassin's Creed Valhalla' er vanvittigt omfangsrigt. Kan du se et punkt i horisonten, kan du udforske det. (© Ubisoft)

Er du til stort anlagte open-world spil som 'Red Dead Redemption II', 'Skyrim' eller 'Legend of Zelda: Breath of the Wild', vil du føle dig hjemme her. Det tænder et udforsknings-gen, som giver lyst til at kigge sig omkring i alle afkroge af spillet.

Hvis der er et område i horisonten, der ser spændende ud, så tag derhen. Der ligger helt sikkert nogle nye oplevelser og venter.

Jeg glæder mig i hvert fald til at opleve mange flere vikinge-eventyr i 'Assassins Creed Valhalla'. Det er ganske enkelt fremragende.

Artiklen er baseret på ti timers spil af 'Assassin's Creed Valhalla' på Xbox Series X. Spillet er udkommet til PlayStation 4 og 5, PC, Stadia og Xbox One, Series S og Series X.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter