Verdens største youtuber sviner rival: Snyder i skat og har hovedet fuld af lort

Svenske Felix Kjellberg, bedst kendt som PewDiePie, lægger ikke fingrene imellem i sin nyeste video.

I sin seneste video strør PewDiePie om sig med verbale lussinger til sin nærmeste Youtube-rival, T-Series. (Foto: John Lamparski © 2015 Getty Images)

Den verdenskendte svenske youtuber PewDiePie holder sig ikke tilbage i sin nye musikvideo, hvor han langer ud efter det indiske pladeselskab T-Series, der i marts overhalede ham som den Youtube-kanal med flest følgere.

I videoen ønsker Felix Kjellberg T-Series tillykke med 'sejren' og synger blandt andet, at 'indere har hømhøm i hovedet', henviser til en gammel artikel, hvor T-Series beskyldes for skattesnyd og joker med, at deres mafia-venner helst ikke må dræbe ham.

PewDiePie har været den største youtuber siden 2013, men siden marts har han kæmpet frem og tilbage med T-Series om det største antal følgere. I skrivende stund har PewDiePie få tusind flere følgere end T-Series.

Men selv om PewDiePie altså nu formelt ønsker T-Series et stort 'Congratulations', så skal man ikke lade sig narre af det centimetertykke lag af ironi, videoen gør brug af.

Det mener Espen Aarseth, professor og leder for Center for Computer Games Research på IT-Universitet i København.

- PewDiePies video er en dybt ironisk kommentar til, at han har tabt Youtube-tronen til T-Series. Hans grundlæggende tone er ironisk, og stort set alt hans indhold er også ironisk. Han er en yderst selvbevidst Youtube-kunstner, der vælger at indtage rollen som provokatør, lyder det fra Espen Aarseth.

På Twitter og Reddit diskuterer brugerne lige nu, om PewDiePie er racist, når han i musikvideoen siger, at 'indere har lort i hovedet', eller om den bare skal tages med et gran salt.

- Hans video skal først og fremmest ses som et provokerende indlæg i den igangværende kamp mellem ham og T-Series. Enkelte ord i videoen kan selvfølgelig tolkes som racistiske, men jeg tror først og fremmest, at videoen skal læses som en ironisk kommentar.

Den svenske Youtuber PewDiePie 'erkender tabet, men understreger samtidig, at han ikke ser det som et egentligt problem, at han nu er blevet slået af T-Series'. Det mener Espen Aarsleth, professor og leder ved ITU. (Foto: Vincent Sandoval © (c) Getty images)

Espen Aarseth kalder ligefrem PewDiePies stil for en 'markedsføringsstrategi'.

- Han tillagde sig allerede den stil, dengang han blev kendt som spilkritiker. Han vidste allerede dengang, hvordan han skulle tilrane sig opmærksomhed. Og den strategi har han taget med sig videre til i dag.

Den strategi har imidlertid også bragt ham i fedtefadet.

I begyndelsen af 2017 kom PewDiePie nemlig i unåde hos alverdens internetbrugere, da Wall Street Journal udgav en artikel, der viste hvordan PewDiePie i ni videoer havde lavet jokes om jøder og anvendt nazistiske symboler.

Udstiller konflikt mellem 'gammelt' og 'nyt' internet

Det ændrer dog ikke på, at PewDiePie har modtaget stor støtte i kampen mod T-Series.

Bare udsigten til, at PewDiePie kunne blive vippet af tronen fik i 2018 flere af hans fans til at sætte alle kræfter ind på at sikre, at svenskeren kunne forblive kongen af Youtube.

For eksempel hackede brugeren 'The Hacker Giraffe' 50.000 printere, der efterfølgende udskrev papirer med instrukser om at abonnere på PewDiePies kanal og opfordringer til stoppe med at følge T-Series.

- I det større billede kan man se det her som et billede på konflikten mellem det 'gamle' og det 'nye' internet, mener Espen Aarsleth.

- Førhen var nettet domineret fuldstændig af Vesten og især USA, mens det i dag i sandhed er blevet globalt. Det ser vi for eksempel, når T-Series - et indisk pladeselskab - overhaler PewDiePie - en enkeltperson fra Vesten.

T-Series interesserer sig ikke for PewDiePie

T-Series' direktør, Bushan Kumar, har tidligere udtalt, at han er ligeglad med PewDiePie.

- Vi interesserer os ikke for PewDiePie. Hvorfor tager hans fans det så alvorligt? Vi er ikke dominerende på Youtube, men laver godt indhold, som folk ser og abonnerer på, sagde han tidligere i år.

I skrivende stund fører PewDiePie over T-Series i antal følgere. Det er dog kun få tusind følgere, der adskiller de to Youtube-konti.

FacebookTwitter