Gehl Architects modtager Nykredits Arkitekturpris

Jan Gehl får hæder og en halv million for at tænke på mennesker frem for bygninger.

Gehl Architects har blandt andet stået bag moderniseringen af Times Square i New York. (Foto: Gehl Architects)

Den prisbelønnede danske tegnestue Gehl Architects modtager i dag Nykredits Arkitekturpris på 500.000 kroner.

Gehl Architects får prisen for at fokusere på mennesket frem for byggeriet.

- Jan Gehl har siden 1960'erne været en ferm kritiker af modernismens arkitektur i sådan grad, at han ligefrem fik undervisningsforbud. Han har vist, at flere pladser er helt uegnede til menneskeligt ophold og har vendt op og ned på arkitekturen, så livet uden for bygningerne er i centrum, siger, formand for arkitekturprisudvalget, som rådgiver Nykredit.

Danmarks mest internationalt kendte arkitekt

- Gehl er fuldstændig uomgængelig i dansk arkitektur og er uden tvivl den mest kendte danske arkitekt i verden. Derfor er det faktisk mere relevant at spørge, hvorfor han først har modtaget prisen nu, siger han.

Jan Gehls fokus på livet mellem bygningerne begyndte, da han i 1961 giftede sig med en psykolog, fortæller Gehl selv til P1 Morgen.

Tænker mere på mennesker frem for æstetik

- Da jeg blev gift, kom der pludselig en masse spørgsmål om, hvorfor vi arkitekter ikke tænker mere på mennesker frem for æstetik. Derefter begyndte jeg at studere grænselandet mellem arkitektur og psykologi.

Hans forskning om emnet førte til flere bøger, og efter 40 år på Arkitektskolen besluttede han sig for at etablere Gehl Architects.

Nok bøger

- I 2000 spurgte flere, om vi ikke kunne vise dem, hvordan man burde gøre det i stedet for bare at skrive bøger om det. Nu får vi så denne dejlige anerkendelse for det arbejde, vi har udført de seneste 13 år, siger han.

Gehl Architects udfører arkitektopgaver i flere lande og har blandt andet været hyret af New Yorks bystyre til at forbedre forholdene for byens fodgængere og cyklister ved Times Square.

Desuden modtager tegnestuen Effekt en Nykredits Motivationspris for sit mod ved at udføre arkitektonisk svære opgaver som blandt andet reetablering af Gellerup-planen i Aarhus.

Facebook
Twitter