Genoplev filmene og musikken om Mandela

Den sydafrikanske landsfaders liv og kamp mod apartheid har været inspiration for både musik, film og arkitektur.

Nelson Mandela har inspireret flere musikere og filmfolk. Her ses han sammen med den amerikanske sangerinde Whitney Houston. (Foto: Juda Ngwenya © Scanpix)

Med Nelson Mandelas død har verden mistet inspirationskilden til adskillige kulturprodukter.

Den sydafrikanske aktivist, politiker og ekspræsident har ageret muse for både musikere, filmfolk og arkitekter, der både er blevet inspireret af personen Mandela og hans kamp mod apartheid.

Det har givet udslag i et hav af film, musiknumre og arkitektur om og for den sydafrikanske landsfader.

ProtestmusikMandelas kamp for lige rettigheder mellem hvide og sorte har inspireret mange musikere gennem tiden.

I 1984 udgav britiske The Special A.K.A. sangen 'Free Nelson Mandela', som en protest mod hans fængsling under apartheid-tiden, der strakte sig fra 1948-1994.

Nummeret var modsat andre protestsange tempofyldt med sin sydafrikanske inspiration og opnåede en niendeplads på den britiske hitliste, samt en enorm popularitet blandt apartheidmodstandere i Sydafrika.

I 1985 dedikerede Stevie Wonder sin Oscar for sangen 'I Just Called to Say I Love You' fra filmen 'Pigen i rødt' til Nelson Mandela, hvilket fik den sydafrikanske broadcasting-union til at forbyde hans musik i landet.

I 2007 blev en statue af Mandela indviet på Parliament Square i Englands hovedstad, London, med deltagelse af blandt andre den daværende engelske premierminister Gordon Brown og enken til den kendte sydafrikanske journalist og anti-apartheid aktivist, Donald Woods.

Mandela udtalte om statuen, at den ikke kun repræsenterede ham, men alle der havde kæmpet imod undertrykkelse i Sydafrika.

">https://www.youtube.com/watch?v=AgcTvoWjZJU

ll

Opgør med Sun City

Samme år dannede musikeren Steven Van Zandt og produceren Arthur Baker gruppen Artists United Against Apartheid, der udgav protestsangen 'Sun City' mod apartheidstyret i Sydafrika.

Sangen og det efterfølgende album var opkaldt efter det multietniske kasino- og ferieresort Sun City i Sydafrika, der lå i en såkaldt bantustan, som var særlige områder styret af sorte afrikanere med apartheidstyrets tilladelse.

https://www.youtube.com/watch?v=TlMdYpnVOGQ

ll

En bred vifte af musikere optrådte på albummet, heriblandt U2, Keith Richards og Run-D.M.C., og de svor alle aldrig at optræde i Sun City, da de betragtede konceptet som en accept af apartheid.

Portier, Haysbert og Freeman

Ligeledes er det blevet til flere film om Nelson Mandelas liv og politiske karriere, hvor den sydafrikanske ekspræsident er blevet portrætteret af en række prominente skuespillere.

I 1997 lagde amerikanske Sidney Poitier ansigt til i tv-filmen 'Mandela and de Klerk', hvor britiske Michael Caine spiller den sydafrikanske præsident Frederik Willem de Klerk, der i 1990 frigav Mandela efter 27 års fængsel.

10 år senere var det en anden amerikaner, Dennis Haysbert, der spillede Mandela i danske Bille Augusts 'Farvel Bafana' om Mandelas forhold til sin fangevogter, James Gregory, der blev spillet af Joseph Fiennes. Filmen er baseret på James Gregorys selvbiografi 'Goodbye Bafana: Nelson Mandela, My Prisoner, My Friend'.

https://www.youtube.com/watch?v=OO4PSY84Gik

ll

Morgan Freeman portrætterede Mandela i 2009 i Clint Eastwoods 'Invictus' om hans første præsidentperiode og forsøget på at forene det splittede Sydafrika ved at vinde verdensmesterskabet i rugby.

Af kommende film kan nævnes 'Long Walk to Freedom', der er baseret på Mandelas egen selvbiografi med engelske Idris Elba kendt fra tv-serien 'The Wire' i hovedrollen, mens Terrence Howard og Jennifer Hudson spiller henholdsvis Mandela og hans kone i 'Winnie', der er baseret på den tidligere præsidentfrues selvbiografi 'Winnie Mendale: A Life'.

Parker, pladser og en enkelt bro

Nelson Mandela har også sat sit aftryk andre steder end i musik og på film.

Således er adskillige pladser, parker og haver opkaldt efter ham.

Sydafrikas største by, Johannesburg, har dedikeret flere monumenter til Nelson Mandela. Blandt andet blev Sandton Square i 2004 omdøbt til Nelson Mandela Square, og i 2003 åbnede den 284 meter lange bro The Nelson Mandela Brigde, der forbinder forretningsområderne Braamfontein og Newton.

Den seks meter høje og 2,5 tons tunge statue af Nelson Mendale ved Nelson Mendale Square i Johannesburg, Sydafrika. (Foto: Joao Silva © Scanpix)

I 2007 blev en statue af Mandela indviet på Parliament Square i Englands hovedstad, London, med deltagelse af blandt andre den daværende engelske premierminister Gordon Brown og enken til den kendte sydafrikanske journalist og anti-apartheid aktivist, Donald Woods.

Mandela udtalte om statuen, at den ikke kun repræsenterede ham, men alle der havde kæmpet imod undertrykkelse i Sydafrika.

Facebook
Twitter