Georg Metz kritiserer DR: Selv kongehuset havde syntes julekalender var sjov

Ballade om droppet julekalender er "eksploderet mellem fingrene" på DR, mener medvirkende i 'Jul i republikken'.

Georg Metz, der selv havde en rolle som fortæller i julekalenderen 'Jul i republikken'., langer hårdt ud efter DR og deres håndtering af sagen. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Hvorfor valgte DR at skrotte P1's satire-julekalender 'Jul i Republikken' blot et døgn, før at den skulle have haft premiere 1. december?

Det spørgsmål er endnu ikke besvaret efter mere end et døgns intens debat.

Instruktør Lotte Svendsen fortalte i går, hvordan hun flere gange blev bedt i ugerne op til premieren blev bedt om at klippe produktet om.

I første omgang fordi julekalenderen kunne fremstå for venstreorienteret på grund af to af de medvirkendes politiske overbevisning og senere fordi, at DR mente, at prins Henrik skulle klippes helt ud af serien.

DR havde dog en lidt anden udlægning af processen op til, at julekalenderen fik kniven. Ifølge kulturdirektør i DR, Tine Smedegaard Andersen, levede julekalenderen simpelthen ikke op til DR's standarder, og derfor måtte den blive i skuffen.

I dag i P1 Eftermiddag fik Lotte Svendsens udlægning opbakning fra journalist og forfatter Georg Metz. Georg Metz er selv medvirkende i julekalenderen og er fuldstændig uforstående over for DR's håndtering af sagen.

- DR har håndteret det her helt vildt dårligt, hvis man ser det ud fra et pressehåndteringsspørgsmål. Det er eksploderet mellem fingrene på dem, siger han.

Var ved at falde ned ad stolen

Netop Georg Metz har ifølge instruktør Lotte Svendsen en central rolle i sagaen om den skrottede julekalender. Ifølge instruktøren fik hun nemlig et ultimatum fra DR cirka 14 dage før premieren. Her blev hun bedt om enten at klippe Georg Metz eller Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten ud af serien.

Det ville nemlig være for utaktisk at have to venstreorienterede med så tæt op ad medieforhandlingerne næste år, lød beskeden fra DR ifølge Lotte Svendsen.

- Da jeg hørte det, var jeg ved at falde ned ad stolen. Det er meget ærefuldt at blive nævnt i samme åndedrag som Johanne Schmidt-Nielsen, men vi er ikke på samme politiske linje, og det tror jeg i øvrigt også, at hun vil betakke sig for. Jeg har aldrig opfattet mig selv som venstreorienteret, siger Georg Metz om Lotte Svendsens forklaring.

Johanne Schmidt-Nielsen undrer sig også over forløbet:

- Jeg troede ikke, at DR’s ledelse på den måde blandede sig i de enkelte programmer, siger hun.

DR dementerer ikke indblanding

Kulturdirektør Tine Smedegaard Andersen ville i går hverken be- eller afkræfte, at Lotte Svendsen var blevet bedt om at klippe en af de medvirkende ud af julekalenderen. Det var nemlig før, hun blev involveret i sagen.

Hun ønskede heller ikke at kommentere, at holdet bag julekalenderen angiveligt var blevet bedt om at klippe prins Henrik helt ud af kalenderen. En beslutning, der ifølge Lotte Svendsen, blev taget kort før julekalenderen skulle have haft premiere.

Ifølge Georg Metz var prins Henrik-satiren dog ikke over grænsen. Han fortæller blandt andet om en scene, hvor prins Henrik går rundt på Amager for at lede efter sit gravsted. En reference til, at han i sommer, meddelte, at han ikke ønsker at blive begravet sammen med dronningen.

-Ledelsen har fulgt det hele vejen, har jeg forstået på Lotte Svendsen. De har endda været hos etikchefen, som har sagt god for den måde, man behandler prins Henrik. Det er helt naturlig humor, og jeg tror sågar, at kongehuset også ville have brudt sig om det, siger Georg Metz, der mener, at DR's beslutning rejser en principiel problemstilling:

- Det er problematisk, at ledelsen vælger at droppe julekalenderen dagen før specielt med tanke på, at de har været inde over processen i lang tid. Efter sådan en historie er der endnu færre meningsdannere, der gider at forsvare DR.

- Man tænker, hvor er frisindet i sådan en virksomhed, når ikke engang en ’skide’ julekalender kan gå igennem og nærmest vælter hele huset. Så er der altså noget galt, siger Georg Metz.