Ghita Nørby føler sig udnyttet i kontroversielt interview: 'Jeg vil slet ikke have noget med det at gøre'

Ghita Nørby er det seneste døgn blevet et stort samtaleemne efter et interview, hvor hun går i kødet på journalisten.

Interviewet med Ghita Nørby skal give journalister stof til eftertanke, siger medieforsker. (Foto: © Mathias Løvgreen Bojesen, Scanpix)

En af Danmarks helt store skuespiller-legender Ghita Nørby har det seneste døgn ryddet forsiderne, og landets kulturskribenter har stået i kø med analyserne.

Årsagen er ikke en ny film med stjerneskuespilleren, men et noget anderledes interview, hvor Ghita Nørby går i kødet på Radio24syvs interviewer Iben Maria Zeuthen.

- Jeg kan ikke tage dig. Jeg kan ikke svare på sådan nogle selvhøjtidelige, idiotiske spørgsmål.

- Du kan da ikke sidde med den modbydelige mikrofon oppe i mit ansigt og tro, at jeg vil tale med dig. Gør du virkelig det?

Sådan lyder blot et par af de kommentarer, som Ghita Nørby råt for usødet kaster i retning af journalisten i dokumentaren 'Hele Danmarks Ghita'.

Radiodokumentaren har det seneste døgn været et stort emne i kulturspalterne hos de danske medier. På Facebook og Twitter koger debatten også, og interviewet har delt lytterne i to lejre: Team Ghita og Team 24syv.

Ghita Nørby har overfor dr.dk kun få kommentarer til interviewet.

- Radio24syv udnytter denne her situation, så jeg tier bare stille, siger Ghita Nørby til dr.dk.

Du mener, at Radio24syv udnytter det her?

- Ja, det er jo deres historie, og så kan jeg ikke gøre noget, siger hun.

Ghita Nørby føler sig fanget i situationen, som hun til filmmagasinet Ekko har kaldt 'den dummeste historie i hele verden'.

- Det har ikke noget med mig at gøre. Det er jo deres historie. Jeg vil slet ikke have noget med det at gøre, slutter hun og ønsker ikke at udtale sig yderligere.

Radio24syv: Diskussion er bevis på succes

På Radio24syv har programchef Mads Brügger svært ved at forstå Ghita Nørbys følelse af at være blevet udnyttet.

- Hvis det er Ghita Nørbys oplevelse, kan jeg ikke gøre så meget ved det. Vi har henvendt os, vi har bedt om et interview, og Ghita har været fuldt ud bevidst om det og er stillet op. Alt er foregået efter bogen, siger han til dr.dk.

Ghita Nørby har siden 50'erne været en af Danmarks mest populære skuespillerinder. (Foto: © STEEN JACOBSEN, Scanpix)

Aftalen omkring radiodokumentaren var, at journalisten skulle hjem i privaten og besøge Ghita Nørby i syv timer for at optage programmet 'Hele Danmarks Ghita'. I stedet var de nødt til at afbryde efter et par timer, da interviewet gik i hårdknude.

Radio24syv har efterfølgende valgt at sende stort set hele interviewet uredigeret, hvilket også skaber en del debat på de sociale medier – for skulle interviewet overhovedet have været bragt, når det tydeligvis kører af sporet?

- Vi har bragt det, fordi det er en aldeles fremragende dokumentar, som føjer nogle nye facetter til kulturpersonligheden Ghita Nørby. Og så er det korrekt, at det i starten kører af sporet. Ghita overfuser Iben. Men efterfølgende har de en snak om, hvordan Ghita selv blev verbalt misbrugt af sin egen mor. Og det reproducerer Ghita i interviewet. Sådan kan man i hvert fald læse det, siger Mads Brügger.

Mads Brügger er begejstret for, at interviewet er blevet et stort samtaleemne.

- Jeg vil gerne have, at en dokumentar giver anledning til diskussion og splid. Jeg synes, det er godt, at denne her dokumentar på under et døgn er blevet downloadet mere end 100.000 gange, og jeg sætter stor pris på den diskussion, der foregår lige nu, siger han og fortsætter:

- Dokumentarer skal have flere niveauer og lag, og al den diskussion, der har været om denne her dokumentar, viser, at det er vi lykkedes med.

Lektor: Ghita Nørby bryder med vores forventninger

Efter Radio24syv har udgivet interviewet, er Ghita Nørby er blandt andet blevet beskyldt for at være perfid og grænseoverskridende i sine angreb på Zeuthen. Andre mener, at det er befriende og autentisk, at Ghita Nørby taler uden filter og siger fra over for journalisten i klar tale.

Filip Wallberg, journalistisk lektor på SDU og ekspert i sociale og digitale medier, mener, at interviewet har fået så meget fokus, fordi der med kendisportrætter og interviews er en klar forventning om, hvad der skal foregå.

- Og der kan man roligt sige, at Radio 24Syv-dokumentaren bryder fuldstændig med den dér klokkeklare forventning, der er mellem interviewer, interviewgæsten og så os brugere. Forventningerne er helt anderledes end det, vi får, og derfor eksploderer det, siger Filip Wallberg.

- Ydermere er Ghita Nørby folkekær, og vi har næsten allesammen en relation til hende som en sød og rar kvinde i et væld af danske klassikere. Og når hun så træder ud af den rolle og forvetning, vi har til hende, så er det bare benzin på bålet.

Søren Schultz Jørgensen, som er selvstændig medieforsker med en ph.d. i mediesociologi, er enig med Filip Wallberg.

- Hele Danmarks Ghita bliver udstillet. Det er den simple, lad os kalde det fascinationskraft, der er i, når det sker for berømte mennesker. Sagen er vigtig, fordi den her viser os, hvad der sker, når et medie møder et menneske.

Søren Schultz Jørgensen vælger ikke side, men han mener, at hele sagen skal give journalister stof til eftertanke.

- Det er en principiel og enormt vigtig sag og en enormt vigtig diskussion. Ikke om Ghita Nørby, men om hvad der sker, når et medie med kæmpe optageudstyr træder ind i et rum med et menneske, siger han og fortsætter:

- Så bliver vedkommende mødt med teknik, mikrofon, koncepter og skal stadig være et menneske inden for de her rammer, som nok er præsenteret så fint. Men som helt tydeligt gør mennesket usikkert og utilpas. Det er en enormt vigtig diskussion, for hvordan skal vi så møde mennesker og forvente, at deres liv skal lægges til skue?