Gift ved første blik-Luna efter bruddet: Nu skal jeg mødes med en kvinde

- Det handler ikke om køn, men mennesker, siger Luna.

- Jeg er bange for at blive såret og slippe taget igen, men jeg har lovet mig selv, at jeg vil gå ud og date. Der er en grund til, at jeg meldte mig til programmet, jeg vil være en del af en tosomhed, siger 52-årige Luna Elmkjær. (© Snowman Productions)

Spoiler-advarsel! I artiklen her nævnes der detaljer fra 6. afsnit af 'Gift ved første blik'.

Nu har det første par i denne sæson officielt gjort det forbi i 'Gift ved første blik'.

Under en uge efter bryllupsnatten er bryllupsgaverne delt op, og Anders og Luna er flyttet hver for sig, inden det hele kom rigtigt i gang. Siden den sidste omgang parterapi i afsnit 6 har det tidligere ægtepar kun set hinanden én gang til en officiel event forud for premieren på tv.

For Luna Elmkjær har det været hårdt at skulle gennemleve det hele igen, flere måneder efter at kameraerne slukkede i juni. Men det har også givet en masse svar.

Se klippet, hvor Anders pakker sine ting i Lunas lejlighed:

Hun er blevet 52 år og er ifølge egne ord på vej til sidste halvdel af livet. Og her kan der godt ske forandringer.

- Jeg er et sted i livet, hvor jeg ikke ved, hvad jeg vil, og hvor livet vil have mig hen. Under programmet har jeg fået henvendelser fra interesserede bejlere. Både mænd og kvinder, som hun siger.

Lige pt. har hun meget svært ved at stole på en relation.

- For hvordan skal jeg gå ud og gennemskue noget som helst? Hvor meget mere plads har jeg til at blive såret og tage fejl? Jeg vil ikke derned igen, siger Luna.

Men to mennesker har alligevel sneget sig under radaren 'via humor og ved at være interessante mennesker', som hun siger. En af dem er en kvinde, som hun nu skal mødes med.

- Om noget har alt det her lært mig, at livet har sine egne veje. Jeg er et sted i livet, hvor jeg tror på mennesker og relationer, og så er kønnet måske ikke det vigtigste. Hvem ved, om jeg forelsker mig i en kvinde den sidste halvdel af mit liv, spørger hun.

Luna har tidligere været forelsket i en kvinde, men det blev aldrig til mere.

- Jeg er et nysgerrigt menneske. Jeg er ikke lesbisk, men det handler om mennesker og ikke køn, og det skræmmer mig ikke på det her sted, hvor jeg er i livet, slår hun fast.

Stress og søvnløse nætter

Siden Luna kom hjem fra bryllupsrejse, har hun haft problemer med at sove om natten. I starten vandrede hun rundt i hele lejligheden med sin dyne og kunne ikke falde til ro. Nu går det bedre, men hun får stadig meget mindre - og dårligere - søvn, end hun plejer.

Hun beskriver det selv som stress i kroppen, som fysisk giver bankende hjerte og puls i halsen på fuldt tryk. Hun håber og tror dog, det stopper, når sidste afsnit er sendt, og stormen er stilnet af.

Men lige nu er det ikke helt nemt at komme videre, når man skal gennemleve det hele igen på skærmen sammen med resten af Danmark. Til gengæld giver det Luna en form for afslutning.

- Det giver en ny indsigt, for nu får jeg al den viden gennem skærmen, jeg ikke havde dengang. Dét Anders siger og den måde, han agerer på. Der er meget, jeg ikke husker selv, fordi jeg var så langt ude, fortæller Luna.

- Og så er jeg også sindssygt glad for opbakningen fra så mange derude, understreger hun.

En ond drøm

Vi skal mange år tilbage i tiden for at forstå, hvorfor episoden på bryllupsrejsen - hvor Anders droppede hende - har påvirket Luna så meget. Her fik hun nemlig en depression.

Med Anders følte hun allerede fra starten, at der var en særlig kemi. De kyssede, krammede og holdt om hinanden, og i Lunas verden gik det hele fantastisk. Lige indtil den første morgen på bryllupsrejsen, hvor Anders sagde, at han ikke kunne se dem sammen fremover. Og det triggede noget i Luna fra gamle dage.

Der var kold luft på resten af bryllupsrejsen til Bordeaux i Frankrig, efter Anders valgte at gøre det forbi den første morgen på deres tur. (© Snowman Productions)

- Da jeg fik sådan en rystetur, mistede jeg al min virkelighedsforståelse. Du bliver vendt på hovedet, og du skal have samlet dine brikker igen. Jeg græd meget i dagene efter, og det er et symptom, jeg havde, da jeg fik min depression dengang. Jeg var så bange for at ryge derned igen, og jeg havde jo ikke nogen i Frankrig, jeg kunne gå til, siger den 52-årige pædagog.

Efter den sidste parterapitime i episode 6, opsøgte hun en psykolog. Og det hjalp.

- Det var første gang, jeg virkelig kunne mærke, hvorfor jeg reagerede, som jeg gjorde. Det havde ellers føltes som en ond drøm eller noget, der ikke var sket, siger hun.

Ond drøm eller ej. Luna fortryder ikke, at hun meldte sig til 'Gift ved første blik'.

- Nej, det gør jeg faktisk ikke. Jeg er så glad for den, jeg er i dag, og det har fået mig til at gøre mig en masse tanker om mig selv og fremtiden.

Psykolog: Mange kommer hurtigt videre

Efter Gift ved første blik lærer deltagerne sig selv at kende, de finder ud af, hvad det kræver at være i et forhold og får brudt de gamle mønstre, siger psykolog Gert Martin Hald (© DR Presse)

Gert Martin Hald er psykolog og specialist i klinisk sexologi. Han har været ekspert i alle sæsoner af 'Gift ved første blik'.

Han peger på, at det ofte ikke tager lang tid, før de deltagere, der ikke forbliver gift, er videre.

- Det er noget, eksperimentet også kan. Mange af deltagerne har haft flere forhold, som ikke gik, men det er som om eksperimentet og vores arbejde med dem gør, at de meget hurtigt finder en partner, hvis det ikke lykkes her, siger han.

Er det fordi, de får mange flere tilbud efter programmet?

- Selvfølgelig er der en vis efterspørgsel efter dem. Men efter den her tur lærer de sig selv at kende, de finder ud af, hvad det kræver at være i et forhold og får brudt de gamle mønstre. For os er det også en succes, siger han.