Gift ved første blik-par i babylykke: 'Det var lige præcis det her, jeg drømte om, da jeg meldte mig'

For Michael og Kathrine gik vejen til kernefamilien gennem DR-programmet 'Gift ved første blik'.

Michael og Kathrine Kelså Harders blev sat sammen af et eksperthold i DR's kærlighedseksperiment 'Gift ved første blik' i 2018 og har nu fået deres første barn – datteren Leonora. (Foto: © PRIVATFOTO)

I aften er der premiere på ottende sæson af DR's kærlighedseksperiment 'Gift ved første blik', hvor fem par siger ja ved alteret til en vildt fremmed – i håbet om at finde den eneste ene.

Og selvom det desværre ikke holdt med nogen af parrene i forrige sæson, er der andre, hvor det er lykkedes.

I 2018 stod Michael og Kathrine Kelså Harders i kirken og havde lige fået hinandens fornavne at vide, da de blev gift. Det eneste, de vidste, var, at de var blevet matchet af eksperterne på baggrund af en ansøgning, de begge havde sendt ind til den femte sæson af 'Gift ved første blik'.

Det er i dag fire år siden – og eksperterne fik ret. Ikke blot har Michael og Kathrine været sammen siden programmets start; de har også formået det, som størstedelen af deltagerne ikke har kunnet – nemlig at få ægte kærlighed til at blomstre ud af det arrangerede ægteskab og opnå hele pakken:

Bil, bolig – og nu også baby.

Sidste år købte parret en villa i Odder, og i år er de gået fra to til tre med fødslen af deres første barn. Kathrine er lige nu på barsel fra sit job som folkeskolelærer, og Michael er blevet efterskolelærer på en skole, der ligger ti minutters kørsel fra parrets hus. (Foto: © PRIVATFOTO)

Den 11. februar blev familien, der bor i Odder lidt udenfor Aarhus, nemlig udvidet med en vaskeægte 'Gift ved første blik'-baby, som har fået navnet Leonora Kelså Harders.

- Det var lige præcis det her, jeg drømte om, da jeg tilmeldte mig. Om jeg virkelig troede på, at det ville ske, er et andet spørgsmål. Men håbet var der, siger 29-årige Kathrine.

- Jeg havde det sådan, at det var op til min nye partner, om vi skulle have et forhold med børn, og så blev jeg gift med Kathrine, som rigtig gerne ville være mor - og det var helt fint med mig. Jeg gerne dog gerne have, at vi var kærester i tre år, før vi gik i gang. Og vi holdt planen, siger 32-årige Michael.

Ligesom da parret blev matchet i sin tid, føles dette nye forældre-kapitel også helt rigtigt.

- Det er det bedste, jeg nogensinde har gjort. Jeg føler mig så tilpas i mor-rollen, og Michael er den perfekte baby daddy, siger Kathrine.

- Farrollen er også lige mig. Det er godt, men også hårdt at have en baby, og vi har meget realistiske forventninger og prøver at foregribe tingene, inden de bliver et problem – ligesom vi generelt har gjort fra starten i vores forhold, forklarer Michael.

Leonora Harders blev født den 11. februar, sover godt og spiser godt. Det har i det hele taget været en nem start på livet for baby og forældre. - Vandet gik, umiddelbart efter jeg vandt over Michael i et spil, og det var en god og hurtig fødsel, siger Kathrine Harders. (Foto: © PRIVATFOTO)

'Man bliver ikke matchet med den helt perfekte'

I forhold til en del andre 'Gift ved første blik'-par gennem tiden er parret ikke løbet ind i de helt store problemer. Der var lige hans store gamerstol og "voldsomme" stationære computer, der skulle have plads i hendes stue, ligesom at det blev italesat, at Michael var jomfru, da han gik ind i ægteskabet – og at han også skulle skrue ned for komplimenterne til sin nye hustru.

Men de problemer overkom de, inden de voksede sig store, ved at tale om dem. Og spørger man parret, er det også et råd, de vil give de fem nye par i denne sæson: Kommunikation – og en realistisk forventning til den anden.

- Når man er med i 'Gift ved første blik', og har et eksperthold inde over, kan man godt forestille sig, at man bliver matchet med den helt perfekte person – og det er ingen af os heldigvis. Selvom du får hjælp udefra, kræver det arbejde, ligesom i alle andre forhold, hvor du skal gå på kompromis og være parat til at give plads til et andet menneske i dit liv, siger Kathrine.

- Programmet giver et godt udgangspunkt for at finde sit match, men jeg vil råde deltagerne til at forestille sig at blive sammen, efter kameraet er slukket. Ellers udsætter man sig selv for et yderligere pres for at nå en konklusion på relativt kort tid, lyder det fra Michael.

- Det handler om kommunikation og åbenhed. Der vil altid være noget, man skændes over i et parforhold – også selvom man er blevet matchet af et eksperthold. Tænk i stedet over, om du kan se noget potentiale i den anden i stedet for at fokusere på det negative, lyder parrets råd til de nye deltagere i 'Gift ved første blik'. (Foto: © Marianne Overaa, DR)

Familien Kelså Harders, der nu er udvidet med lille Leonora, vil også sende en særlig tanke til eksperterne fra sæson fem, psykolog og klinisk sexolog Gert Martin Hald, samt femte sæsons parterapeut Mette Smidt, som fik parret matchet.

- De skal virkelig takkes, sammen med hele tv-holdet fra dengang. Der var mange, der var med til at skabe gode rammer for vores kærlighed. Vi i havde klart følelsen af, at de ikke "bare" ville lave tv, men at de virkelig ville have det her til at lykkedes, og det er vi taknemmelige for, siger Kathrine.

Ekspert Gert Martin Hald: 'Det er fantastisk'

Med fødslen af Leonora er Michael og Kathrine det andet par i dansk 'Gift ved første blik'-historie, som resulterer nyt liv. I tredje sæson sagde Line og Michael ja til hinanden, og de har to børn i dag – en pige og en dreng.

Gert Martin Hald er psykolog og klinisk sexolog og har været del af ekspertholdet i 'Gift ved første blik' siden første sæson. (© DR)

Psykolog Gert Martin Hald har været ekspert i samtlige sæsoner af 'Gift ved første blik', og dr.dk har spurgt ham, hvordan det føles at være "være med" til at sætte babyer i verden som ekspert og matchmaker:

- Det synes jeg da er fantastisk! Men i al beskedenhed er matchet jo kun en lille del af den samlede historie. I virkeligheden er det parrenes lyst og evne til at udfolde matchet, der er af afgørende betydning – både når det går godt som her, eller når det går ad helvede til, hvilket der jo også findes spektakulære eksempler på – selv efter få dage.

Kunne andre par godt lære noget af Michael og Kathrine – og hvis ja, hvad?

- Andre kunne lære vigtigheden af at være klar i mælet og sige fra, inden problemerne og utilfredsheden vokser en over hovedet; at forsøge som partner at rumme og gøre noget med det, man får at vide.

- Konkret husker jeg, at Kathrine havde brug for plads, og at Michael skulle være mindre 'på'. Det fik hun sagt på en god måde, selv om det var svært, og Michael evnede at modtage det uden at gå amok, selv om det helt sikkert også var svært for ham.

Burde flere par have blevet sammen efter at være blevet matchet af jer i 'Gift ved første blik', hvis det stod til dig?

- Ja! Jeg anerkender fuldt ud, at vi også begår fejl og kan lave dårlige match, men jeg synes også, at der er par, der opgiver meget hurtigt eller måske kommer med nogle forventninger til deres match eller 'Gift ved første blik', som ikke er realistiske.

- For eksempel gør vi meget ud af at forklare, at man ikke kan forvente den traditionelle romantiske forelskelse på den korte tid, eksperimentet varer. Og selv om en del af deltagerne erklærer sig indforstået med det fra starten, virker det alligevel som om, de bliver overraskede over, at det alligevel ikke sker.

- Det får dem så til at opgive eller ikke turde gå videre efter eksperimentets afslutning, til trods for at de faktisk ser et potentiale i deres partner. Det synes jeg er ærgerligt.

Har du et godt råd til de nybagte forældre, Michael og Kathrine?

- Nej, jeg vil bare sige kæmpe tillykke.