Gigantisk skandale ryster kunstverdenen

Falske kunstværker for 255 millioner kr. er blevet solgt rundt i verden, blandt andet via auktionshuset Christie's i London. Tre personer er anholdt.

Den internationale kunstverden er blevet ramt af en gigantisk falskneri-skandale, der nu er kommet frem i lyset

- Kunsthandlere, der har købt værker af de aktuelle kunstnere, er rystede. De er bange for, at deres indkøbte malerier skulle være falske, siger en anonym kilde til den britiske avis The Guardian.

Flere end 30 værker er blevet solgt i den tro, at de var malet af berømte kunstnere som Max Ernst, Raoul Dufy og Fernand Léger.

Respekterede auktionshuse snydt

Blandt andet har et af verdens mest respekterede auktionshuse, Christie's i London, solgt fire forfalskninger. Det dyreste af værkerne var, hvad man troede var Max Ernsts "La Horde". Maleriet blev solgt for knap 30 millioner kroner.

Malerierne har altså været igennem auktionshusets system af profesionelle valuarer, man ellers skulle tro vidste, hvad de arbejdede med.

Også det tyske auktionshus, Lempertz, har ladet sig snyde af falsknerierne. Huset har solgt seks falske malerier, det dyreste i omegnen af 24 millioner kroner.

De falske malerier har "højeste kvalitet", siger en kunstkender til The Guardian. De fleste af de falske malerier er ikke direkte kopier, men er malet i den oprindelige kunstners særegne stil.

Pigmentet i maling for ny

Skandalen med de mange falske malerier blev opdaget ved et nærmere eftersyn. Ved at se nærmere på pigmentet i malingen har eksperter fundet ud af, at den slags pigment ikke fandtes, da det pågældende maleri skulle være malet.

Politiet i Tyskland har rettet deres fokus på den 59-årige tyske kunstner, Wolfgang Beltracchi. Fra sit hjem i Freiburg mistænkes han for gennem de seneste 15 år at have produceret de mange falsknerier.

Også hans kone og hendes søster mistænkes for at være skyldige. Alle tre er nu i politiets varetægt.

Kæmpe skandale

Den tyske advokat Friederike Gräfin von Brühl, der repræsenterer to samler, der er blevet ramt af falsknerierne, er ikke i tvivl om omfanget af forbrydelsen.

- For kunstverdenen er det her en stor skandale. Alle er chokerede, siger Friederike Gräfin von Brühl fra advokatfirmaet K&L Gates til The Guardian.

Hos Christie's i London er de ramt på stoltheden, og de tager falsknerierne meget alvorligt.

- Alt der kan så tvivl om ægtheden tager vi meget alvorligt, og undersøger sagen til bunds, lyder fra auktionshuset.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter