Gladiatorgrav fundet i Nordengland

80 skeletter med våbenmærker på knoglerne eller bidtegn fra rovdyr er fundet i Nordengland. Arkæologer tror, at det er verdens bedst bevarede gladiatorgrav.

Arkæologer har fundet en grav med 80 skeletter, der bærer præg af at være dræbt af rovdyr eller våben ved byen York i det nordlige England.

Arkæologerne forestiller sig, at der er tale om en grav, hvor gladiatorer fra romertiden er blevet begravet, skriver videnskab.dk.

Hvis det er tilfældet er der tale om verdens bedst bevarede gladiatorgrav. Personerne i graven er gravsat over en periode på 250 år et sted mellem 100-400 e.K.f.

Død i arenaen

Til den britiske avis The Independent siger Kurt Hunter-Mann fra York Archaeological Trust:

- Vores hovedteori er, at mange af disse skeletter er romerske gladiatorer og andre, som døde i arenaen.

Indtil videre peger en række af beviser mod denne tolkning. Beviserne er blandt andet, at mange af skeletterne har en højre arm, der er mellem 1 og 1,8 centimeter længere end venstre arm. Dette træk nævnes i romersk litteratur i forbindelse med gladiatorer.

Tidlig træning

Det tolkes derhen, at mændene allerede i deres tidlige teenageår er blevet trænet. Arme kan kun udvikle sig i forskellig længde inden knoglerne er færdige med at vokse.

Mange af skeletterne har våbenmærker på knoglerne og et enkelt viser tegn på, at personen er blevet dræbt af et stort rovdyr som en løve, tiger eller bjørn.

Arkæologerne er ikke færdig med at undersøge deres fund og flere beviser kan dukke op.

Facebook
Twitter