Glem alt om 'Ringenes Herre': Efter 25 års kamp springer Viggo Mortensen ud som instruktør

Den Oscar-nominerede skuespiller har skrevet og instrueret sin første film, som er inspireret af hans egen barndom.

(Foto: Dennis Olsgaard © dr)

"Gør det ikke ondt med den metalpind, du har stukket op i næsen?"

"Det var nok godt, at de ikke vidste, at du var bøsse i hæren."

Sådan siger den demensramte mand til sit barn og barnebarn i Viggo Mortensens nye film.

Generationer er forskellige, og mange af os kender nok til, at vores forældre eller bedsteforældre ikke forstår, når vi farver vores hår lyserødt eller stikker en pirecing ind steder, de ikke mener, den burde være.

Og det er én af de tematikker som danskamerikanske Viggo Mortensen tager op i filmen 'Falling', hvor hans navn både står som instruktør, manuskriptforfatter og skuespiller.

- Alle nye generationer finder deres egen vej, og de tager afstand til deres forældres råd og erfaringer. Jeg prøver selvfølgelig selv at have en god relation til min søn, og nogle gange tager jeg fejl, men det gør han også.

- Det samme skete mellem min far og mig. Han var fra en anden generation, og han var godt nok stædig og kontrollerende.

Viggo Mortensen mener dog ikke, at hans far var ligeså slem som den demensramte far i filmen. 'Falling' er fiktion, men han lægger ikke skjul på, at meget er inspireret af virkelige følelser og minder, han har fra sin egen barndom - særligt dynamikken mellem hans far og mor.

- Jeg ville undersøge, hvad jeg har lært af mine forældre og det forhold, jeg har set, mellem mine forældre og brødre. Der er flere scener, der er sket i virkeligheden - begivenheder og samtaler, som mine brødre vil kunne genkende. Og det er også derfor, at deres navne Walter og Charles kommer frem på skærmen til sidst i filmen.

Se Viggo Mortensen i TV Avisen i klippet herunder, inden du læser videre:

Demens tæt ind på livet

Den Oscar-nominerede skuespiller har en stor andel i filmens tilblivelse, hvor man under produktionen altså både kunne finde ham bagved og foran kameraet. Han spiller nemlig selv hovedrollen John Peterson - en mand der bor i Hollywood med sin mand og datter. Men i starten var det faktisk ikke meningen, at han selv skulle være på det store lærred.

Den demensramte far Willis spilles af skuespilleren Lance Henriksen, der fyldte 80 år i år. (© @Nordisk Film)

- Jeg tænkte, jeg havde nok at lave, men til sidst blev det nødvendigt, at jeg selv spillede, for at få finansieringen til at gå op. Det var fedt ikke kun at instruere Lance Henriksen (der spiller den demente far), men også at spille med ham og finde ud af, hvordan vi kunne lave de svære og komplicerede scener sammen. Vi havde et godt forhold i forvejen, og så spiller han genialt.

Og svære scener var der flere af - ikke kun fordi filmen skildrer det dysfunktionelle forhold, den moderne familiefar har til sin aldrende far, der har demens. Nej, der var også svære scener, fordi demens er noget, den 62-årige skuespiller selv har haft tæt inde på livet.

- Jeg har et meget intimt forhold til demens. Jeg har oplevet det med mine forældre, min stedfar, bedsteforældre og mange andre familiemedlemmer. Det, jeg har set og lagt mærke til, er, at de sjældent er forvirrede - det er dem, der ser på dem, der er forvirrede. Det, som de demente ser og hører, er sandheden for dem, siger instruktøren og skuespilleren, der selv har oplevet, at hans far i de tidlige stadier af demens forvekslede Viggo Mortensen med sin egen far.

Og det er netop det, der har været vigtigt for Viggo Mortensen at vise med denne film. Han mener, at man i mange film ofte kun ser demensprocessen fra de pårørendes vinkel - men han ville også undersøge og fortælle historien fra den dementes perspektiv.

Den længe ventede debut

Viggo Mortensen har længe gerne villet prøve kræfter som instruktør og manuskriptforfatter og forsøgte sig første gang for 25 år siden. Det er dog først nu, han har fået finansiering til at udleve sin drøm om at skabe en film og en historie selv.

Filmen er optaget i den canadiske provins Ontario, hvor Viggo Mortensen både har haft travlt foran og bagved kameraet. (© @Nordisk Film)

- Jeg har skrevet mange manuskripter gennem årene, men det er jo ikke altid, at man får lov til det, man vil, så der gik mange år, før jeg fik lov til at optage. Men jeg har altid været nysgerrig som skuespiller, og jeg har været interesseret i den kollektive indsats og arbejdet med filmproduktion, så det er ikke så mærkeligt, at jeg gør det her nu.

For Viggo Mortensen er samarbejdet nemlig altafgørende i skabelsen af en film. Selvom han har ansvaret for, hvad folk ser og hører i biografen, så mener han, at den gode instruktør hører efter og er åben over for holdets anbefalinger og spørgsmål.

- Der er nogle instruktører, som jeg har arbejdet med, der ikke har hørt så meget efter, hvad andre sagde til dem; måske fordi de har været bange for at miste kontrollen eller autoriteten. Men vi har haft et rigtig godt samarbejde, og det har kun gjort filmen bedre.

Det er nemlig både teknikere, lydfolk og skuespillere, som har bidraget til den endelige fortælling.

- Undervejs begyndte mange fra holdet at dele personlige og intime historier fra deres familie - det var meget rørende og spændende. Og det hjalp mig meget til at fortælle historien, så mennesker kan relatere til personerne og scenerne.

'Falling' har premiere i de danske biografer den 5. november. (© @Nordisk Film)
Facebook
Twitter