Golden Globe overrasker positivt efter skandale: 'Det er virkelig godt kommet igen'

Det lader til, at Hollywood mere eller mindre har tilgivet Golden Globe efter boykot og massiv kritik.

Skuespiller og komiker Eddie Murphy (til højre) modtog æresprisen, Cecil B. Demille Award, for sit bidrag til film og tv. Her ses han med Tracy Morgan, der overrakte ham prisen. (Foto: © Chris Pizzello, Invision)

Manges kritiske blik var stillet ind på prisshowet Golden Globe, der blev sendt i nat dansk tid.

For ville det mon lykkes showet at få sit ønskede comeback efter sidste års skandale om manglende etik og diversitet i organisationen bag showet, Hollywood Foreign Press Association (HFPA)?

Det korte og umiddelbare svar er ja – både hvis du kigger på de smilende filmstjerner, der var dukket op igen efter sidste års boykot, og hvis du spørger medieanalytiker og serieekspert Keld Reinicke.

- Det er virkelig godt kommet igen. Jeg synes faktisk, at showet var ret godt, siger han.

Filmekspert Maria Månson, der sidder i Bodilprisens komité herhjemme, er derimod ikke 100 procent overbevist endnu.

Særligt fordi HFPA stadig har til gode at lukke flere medlemmer med anden hudfarve end hvid ind i organisationen, så det også kan smitte mere af på de nominerede.

- Jeg synes stadig, der er for mange hvide mænd blandt de nominerede, men jeg noterede mig da, at både Michelle Yeoh og Jonathan Ke Quan vandt. Det var tydeligt, hvor kæmpestort det er for dem, og de holdt nogle fine taler, siger hun.

Trods alle de "dybt problematiske ting", der har præget HFPA i flere år, forløb showet dog overordnet ganske pænt, synes Maria Månson.

- De var sådan set ret gode til at grine ad sig selv. Det var fine skridt i den rigtige retning, siger hun.

Michelle Yeoh, der har kinesisk-malaysisk baggrund, vandt prisen for bedste kvindelige skuespiller i en film – musical eller komedie for sin rolle i 'Everything Everywhere All at Once'. I takketalen dedikerede hun statuetten til "alle, hun står på skuldrene af, som ligner hende". (Foto: © Mario Anzuoni, Ritzau Scanpix)

Løssluppen stemning og stikkende jokes

Golden Globe-prisuddelingen er kendt som Oscars sjove lillebror.

Ikke mindst fordi vittighederne ofte har siddet løst hos værterne, og fordi stemningen har været mere løssluppen end hos Oscar – blandt andet takket være de rigelige mængder alkohol på stjernernes borde.

Samme gamle stemning var til stede i nat.

- Folk på Twitter har været glade, og den der aura, som Golden Globe altid har haft som det sjoveste prisshow, fordi stjernerne er fulde og siger nogle skøre ting, var lidt tilbage, siger Maria Månson.

En lille frygt hos Keld Reinicke var dog, at showet ville drukne i spydige kommentarer om den massive kritik, Golden Globe har været ramt af, og som de i år har forsøgt at imødekomme på flere punkter. HFPA har for eksempel skruet op for antallet af sorte filmstjerner i showet og i deres jury. De har også forbudt juryen at modtage gaver.

Mængden af morskab om Golden Globes nedtur var dog heldigvis tilpas og ikke for meget, synes Keld Reinicke.

- Hvis man slet ikke havde talt om det, havde det været virkelig mærkeligt. På den anden side kunne det også have været alt for meget, så det var blevet pinligt, siger han.

Værten Jerrod Carmichael jokede under showet med, at Golden Globe har været ude i så stort et stormvejr, at filmstjernen Tom Cruise returnerede sine tre statuetter. (Foto: © Earl Gibson for the HFPA, Ritzau Scanpix)

Da årets vært Jerrod Carmichael bød velkommen, stak han ikke overraskende til organisationen, der havde ansat ham til opgaven.

- Lad mig fortælle jer, hvorfor jeg er her. Jeg er her, fordi jeg er sort, sagde komikeren efterfulgt af store grin og klapsalver i salen.

De fleste vil nok også være enige i, at det er et "helt kalkuleret diversitetsvalg" at hyre komikeren, mener Marie Månson, der bed mærke i, at værten igen og igen prikkede kraftigt til HFPA.

For eksempel sagde han følgende med henvisning til manden, der blev dræbt af amerikansk politi, hvilket skabte protester og satte fut i bevægelsen Black Lives Matter:

- Jeg vil ikke sige, at HFPA var en racistisk organisation, men de havde ikke et eneste sort medlem, før George Floyd døde, lød det tørt fra Jerrod Carmichael.

På den måde holdt værten hele tiden organisationen lidt ud i strakt arm.

- Det er, som om han næsten vil undskylde for, at han har taget jobbet, og at han skal stå som repræsentant og give en form for kirkelig velsignelse til, at showet og HFPA er helt okay igen. Men den velsignelse vil han ikke give, siger Maria Månson.

Du kan se et udpluk af nattens vindere i billederne her:

  • Golden Globe blev holdt i Beverly Hills, Californien. Her ses skuespiller Jennifer Coolidge fra serien 'The White Lotus', der vandt prisen for bedste kvindelige birolle i en miniserie eller tv-film. (Foto: © Frederic J. BROWN, Ritzau Scanpix)
  • Steven Spielberg vandt to statuetter for filmen 'The Fabelmans' – en for bedste film og en for bedste instruktør. Her ses han med skuespillerne Judd Hirsch (fra venstre), Gabriel LaBelle, Michelle Williams og Paul Dano. (Foto: © Frederic J. BROWN, Ritzau Scanpix)
  • Det blev serien 'Abbott Elementary', der vandt prisen for bedste tv-serie – musical eller komedie. Her ses Sheryl Lee Ralph, Janelle James, Quinta Brunson og Lisa Ann Walter i front under takketalen. (Foto: © Earl Gibson for the HFPA, Ritzau Scanpix)
  • Filmen 'The Banshees of Inisherin' hapsede prisen for bedste film – musical eller komedie. Her poserer den irske skuespiller Barry Keoghan med statuetten flankeret af blandt andet skuespilkollegaen Colin Farrell og instruktør Martin McDonagh. (Foto: © Frederic J. BROWN, Ritzau Scanpix)
  • Angela Bassett vandt prisen for bedste kvindelige birolle i en film for sin rolle i 'Black Panther: Wakanda Forever'. Det er første gang, en skuespiller vinder en stor filmpris for en Marvel-film. (Foto: © Mario Anzuoni, Ritzau Scanpix)
  • Emma D'Arcy, Miguel Sapochnik og Milly Alcock poserer med deres pris for bedste tv-dramaserie for ''House of the Dragon'. (Foto: © Mario Anzuoni, Ritzau Scanpix)
1 / 6

'Hollywood så ud til at bakke op om showet igen'

Efter showets modgang de seneste snart to år er der dog særligt ét spørgsmål, der trænger sig på: Hvordan ser fremtiden mon ud for Golden Globe?

Det er nemlig tydeligt, at showet har været på prøve i år, da tv-kanalen NBC – som slet ikke sendte showet sidste år – kun har skrevet en etårig kontakt med HFPA i år.

Svaret er dog, at fremtiden faktisk ser ganske lys ud. Keld Reinicke vurderer i hvert fald, at nattens show har pumpet nyt liv i Golden Globe efter skandalen.

- Det vigtigste i alt det her var, at Hollywood så ud til at bakke op om showet igen. Skuespillerne og instruktørerne bakkede op, og man kunne se, at de ville gerne showet igen. Det er en kæmpe præstation at nå dertil, siger han.

Maria Månson synes, det klæder HFPA at blive tvunget til at modernisere sig.

- Jeg ved, at de sker mange ting i kulissen, og at de forsøger at modernisere showet og organisationen, så de kan komme op på niveau med resten af verden og ud af den boble, hvor de har tænkt, at de kunne tillade sig hvad som helst, siger hun og tilføjer:

- Men jeg vil sige, at hvis jeg sad i HFPA, så ville jeg nok tænke, at vi havde Brad Pitt, Andrew Garfield og andre store stjerner tilbage. Det giver da et vink om, at der er en form for velvilje til at sige: "Okay, lad os se, hvad I kan".