Google bekymret over censur fra myndigheder

Google er bekymret over de mange ønsker fra myndigheder rundt om i verden, som vil have søgegiganten til at fjerne links til blogs og videoer, fordi de er politisk kontroversielle.

Hundredvis af links til kontroversielle videoer og blogs er blevet fjernet fra internettet af søgegiganten Google i 2011.

Det viser Googles såkaldte "tranparency report", som netop er blevet offentliggjort, skriver BBC.

Omkring 640 videoer på Youtube, der opfordrer til terrorisme, er eksempelvis blevet fjernet af søgegiganten efter ønske fra de britiske myndigheder, og det samme er over 100 videoer der fornærmer det thailandske monarki.

At fornærme det thailandske kongehus bliver betragtet som en forbrydelse i landet, og derfor har de thailandske myndigheder henvendt sig til Google for at få de kritiske videoer fjernet, skriver BBC.

Pakistansk satire får lov at blive

Det er dog ikke alle ønsker om at fjerne materiale fra internettet, som Google har valgt at efterkomme.

En video, hvor en canadisk mand urinerer på sit canadiske pas for derefter at skylle det ud i toilettet, er eksempelvis ikke blevet fjernet på trods af en henvendelse fra de canadiske myndigheder om netop dette.

Heller ikke et ønske fra de pakistanske myndigheder, om at fjerne en video der gør grin med det pakistanske militær, er blevet efterkommet, og i det hele taget er Google bekymret over de mange videoer og links, som myndighederne vil have fjernet, fordi de indeholder politiske udtalelser.

Google: Ytringsfriheden er truet

- Det er alarmerende. Ikke bare fordi ytringsfriheden er I fare, men også fordi mange af de lande, som ønsker at få fjernet indhold fra nettet, ikke er nogle, som man ikke normalt ville forvente havde censur, siger Dorothy Chou, der er ledende politisk analytiker hos Google til BBC.

Hun fortæller, at de spanske myndigheder eksempelvis ønskede at få fjernet 270 søgeresultater, der linkede til blogs og aviserartikler, som kritiserede navngivne politikere.

- Og i Polen blev vi kontaktet af landets erhvervsministerium, som ville have os til at fjerne links, der kritiserede deres hjemmeside, fortæller Dorothy Chou, der understreger at hverken ønsket fra de spanske eller polske myndigheder blev fulgt.

FacebookTwitter