GRAFIK Sådan tildeler Kronprinsparret deres priser

Kronprinsparret er selv meget engagerede, når modtagerne af deres priser skal findes.

Kronprinsparret er selv meget engagerede, når modtagerne af deres priser skal findes. (Foto: pool © Getty Images)

Når fire danskere fra kulturlivet og det sociale område lørdag den 3. oktober modtager en af Kronprinsparrets Priser på Kulturværftet i Helsingør, så ligger der en lang udvælgelsesproces bag.

To rådgivende komitéer kommer med indstillinger, men det er Kronprinsparret selv, der træffer beslutningerne og tildeler priserne.

Kronprinsparret træffer beslutningerne

Kronprinsparrets Priser blev indstiftet i 2004 som en bryllupsgave til Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary fra Bikubenfonden.

Fonden har to komiteer, som består af danskere med indsigt og forståelse for både kulturelle og sociale personer, projekter og organisationer i Danmark. De har forudsætningerne for at kunne indstille et kvalificeret og bredt bud på, hvem kunne være relevante at tildele en pris.

Indstillingerne fra de to komiteer bliver sammen med Kronprinsparrets egne forslag alle vurderet nøje, hvorefter Kronprinsparret beslutter, hvilke personer eller organisationer, der skal have en pris.

Sidste år delte Kronprinsparret priser ud i Musikkens Hus i Aalborg. (Foto: JAKOB BOSERUP)

Rækken af tidligere prismodtagere spænder vidt inden for det kulturelle og sociale område - lige fra kunstneren Olafur Eliasson og arkitekten Bjarke Ingels til holdet bag tv-serierne 'Borgen' og 'Forbrydelsen' og sangerinden Mø.

I år uddeles i alt fire priser. Den kulturelle pris, den sociale pris og endelig de to Stjernedryspriser, som gives til lovende danske kulturtalenter.

I år bliver Kronprinsparrets Priser uddelt 3. oktober fra Kulturværftet i Helsingør. Du kan følge med her på dr.dk allerede fra kl. 19, når Mikkel Fønsskov og Sanne Cigale ruller den røde løber ud og giver dig alt det bedste før, under og efter den kongelige prisuddeling.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter