GRAFIK: Sådan udvælges verdens bedste restaurant

I aften offentliggøres listen over verdens 50 bedste restauranter. Se her, hvordan listen udarbejdes.

Verdens bedste restaurant kåres i aften i London. (© DR)

Èn aften om året kåres verdens bedste restaurant ved en storslået ceremoni i London. Men forud for kåringen ligger en 18 måneder lang og kompliceret proces med næsten 1.000 dommere og over 6.000 stemmer.

Noget helt andet end Michelin-stjerner

At blive nummer et på listen over verdens bedste restauranter er noget helt andet end at få stjerner i den berømte Michelin-guide. I guiden får mange restauranter hvert år topkarakter med tre stjerner, mens kun én restaurant kan blive verdens bedste.

I Michelin-guiden følger anmelderne også en række helt bestemte kriterier, når de bedømmer, og fokus er på maden. Under kåringen af verdens bedste restaurant vurderer dommerne derimod helhedsoplevelsen – og har ikke specifikke retningslinjer.

Forskellen på de to madpriser bliver også tydelig, hvis man ser på Noma. Den danske restaurant har været verdens bedste fire gange, men har kun to Michelin-stjerner. I aften kan den blive verdens bedste for femte gang.

Det britiske magasin Restaurant Magazine står for prisuddelingen, som kan ses live fra klokken 20:00 her. Herunder kan du se, hvordan den omfattende udvælgelsesproces foregår.