Gratis e-bøger har sin pris

Der er rigtig mange mennesker der ikke vil betale for en e-bog, som man kan downlåne gratis, og netop derfor er e-bøger på bibliotekerne blevet en kæmpe succes.

Forsøget med at udlåne e-bøger på hjemmesiden eReolen.dk er blevet en kæmpe succes.

Forsøget havde premiere 1. november sidste år, og allerede fra december til januar steg antallet af gratis downlån med 53 procent.

Det betyder, at der er blevet udlånt 80.965 e-bøger siden forsøget startede.

Begrænset antal downlån

Men forlæggerne er bange for, at bibliotekernes downlån bliver deres konkurrent på markedet, fordi eReolen.dk tilbyder et produkt gratis, som netboghandleren let kan tage 149 kroner for.

Forlagene lægger derfor op til stramninger, når aftalen om e-bøger på bibliotekerne til efteråret skal genforhandles.

- Vi kan se, at eReolen.dk har en vis negativ effekt i forhold til det kommercielle marked. En biblioteksløsning, der har en negativ effekt på det kommercielle marked, er alvorlig, siger Cliff Hansen, forretningsudvikler på Danmarks næststørste forlag, Lindhardt og Ringhof til Berlingske.

En løsning kunne ifølge Cliff hansen være, at bibliotekerne af hensyn til forlagenes salg af e-bøger kun stillede et bestemt antal eksemplarer af hver titel til rådighed. Også selvom det rent teknisk er muligt at udlåne et ubegrænset antal.

Succesen har et paradoks

Succeskriteriet for en servicehjemmeside er ofte, at en masse bruger benytter sig af den service, som hjemmesiden tilbyder. I dette tilfælde vil det betyde, at nogle netop downlåner de ebøger som eReolen.dk. tilbyder. Men der må på den anden side ikke være for mange downlånere, for det betyder, at bibliotekerne udkonkurrerer forlagenes netboghandlere.

- Vi er glade for forsøget, der ligner et gennembrud, men vi er ikke ude på at genere markedet. Vi ønsker tværtimod, at der skal være en balance, og at tingene skal stimulere hinanden. Så må man finde en model, der passer partnerne, siger Jens Thorhauge, områdedirektør for Center for Bibliotek og Medier og Center for Digitalisering og IT i Kulturstyrelsen til Berlingske.

Vil ikke være med

Det er heller ikke alle forlag der er med i forsøget om gratis downlån af e-bøger. Karsten Blauert, der er direktør for Politikens Forlag, mener ikke, at eReol.dk er løsningen.

Samme holdning finder man hos ArtPeople:

- Hvis folk kan låne en bog gratis, hvorfor skulle de så købe den? spørger Jan degner der er direktør for ArtPeople.