Gratis leksikon til alle

Den store danske encyklopædi springer i den digitale tidsalder og tilslutter sig web 2.0. Leksikonet bliver både gratis, og brugerne kan selv føje artikler til.

Den Store Danske Encyklopædi i bogform er død. Længe leve gratis leksikon til alle på nettet.

Det bliver virkelighed fra februar næste år, når Gyldendal stiller den samlede danske encyklopædi gratis til rådighed for alle på hjemmesiden denstoredanske.dk.

Ikke nok med, at alle 160.000 artikler kan læses gratis, så åbner Gyldendal også op for, at læserne kan skrive deres egne artikler og foreslå forbedringer til de eksisterende.

Betalingsleksikon betaler sig ikke

- Vi har set, at vores nuværende ordning, hvor man betaler for at læse i leksikonet, ikke giver nogen eksponering. Vi har for få brugere, siger forlagschef i Gyldendal Digital, Cliff Hansen, til dr.dk/nyheder.

Han henviser til internetleksikonet Wikipedia, der med enorm succes har inddraget brugerne. Siden er en af de allermest besøgte i hele verden, ikke mindst fordi det er gratis.

- Når vi bliver gratis, kan vi findes på Google. Og Google er indgangen til informationssøgning på nettet. Man skal være der, mener Cliff Hansen.

Top 10 på den lange bane

Gyldendal tilbyder alle artikler gratis, og det gør de ikke for deres blå øjnes skyld. Som med alle andre hjemmesider, betaler annoncerne gildet. Det skal de mange brugere sørge for.

- Ambitionen på den korte bane er at komme i top 30 over de mest besøgte sider herhjemme. Langsigtet vil vi i top 10. Og vi satser på, at vi om tre år har dobbelt så mange artikler som nu, fortæller forlagschefen i Gyldendal Digital.

I bogform er leksikonet dødt

De mange digitale brugere ligner en trussel mod den analoge, trykte udgave af encyklopædien. Og det er ganske korrekt, bekræfter Cliff Hansen: Leksikon i bogform er en uddød race.

- Det kan ikke svare sig længere. I bogform er leksikonet for dyrt og vejer for meget. Det har ingen markedsmæssig værdig længere, forklarer Cliff Hansen.

Vi er alle eksperter

Gyldendal vil samarbejde med eksperter, der skal godkende de almindelige brugeres artikler. Men ifølge Cliff Hansen kan alle melde sig som leksikon-ekspert:

- Det kræver ikke en cand.mag. eller dr.phil. Vi tror på, at alle er eksperter, nogle på større områder end andre.

Eksperterne kommer ikke til at fungere som filter på siden. alle indlæg får plads i leksikonet, brugerne vil så kunne se, om de er godkendt eller ej af en af de eksperter, som Gyldendal har sagt god for.

Forlaget kan endnu ikke isge præcist, hvornår hjemmsiden går i luften, men Cliff Hansen forsikrer, at det bliver i begyndelsen af februar, at der åbnes for www.denstoredanske.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk