Gratis statsmusik kan "lukke røven" på piratsider

Bibliotekernes nye, gratis streamingtjeneste har fået en blandet modtagelse blandt konkurrenterne, men den kan sætte proppen i nettets pirat-hul.

Gratis er ikke bare godt, det er bedst.

Sådan har millioner af forbrugere længe handlet, når de skulle have musik, film, spil og bøger på internettet. Derfor har pirateriet på internettet stortrivedes siden 90'erne, men nu kan staten være med til at sætte en endegyldig prop i det store pirat-hul.

Bibliotekernes nye, gratis streamingtjeneste, digi-bib.dk, lanceres 1. juli, og den giver forbrugerne et lovligt og attraktivt alternativ, mener leder af Music Management på Det Jydske Musikkonservatorium, Jesper Mardahl.

- Ifpi (pladeselskabernes brancheorganisation, red.) kan en gang for alle lukke røven på de illegale tjenester, og Ifpis mantra har længe været, at de hellere vil have 0,004 øre per musiknummer end ingenting. Så det giver god mening for både Koda og ifpi, siger Jesper Mardahl til DR Kultur.

Norske erfaringer taler for

Jesper Mardahls vurdering bakkes op af konkrete undersøgelser. Telenor stå bag streamingtjenesten Wimp, og pressechef Peter Glüsing fortæller, at man i Norge har oplevet, hvordan flere lovlige musiktjenester på nettet har været med til at sænke antallet af pirater.

- Antallet af ulovlige downloads er faldet efterhånden som der er kommet lovlige alternativer om eksempelvis Wimp, siger Telenors Peter Glüsing til DR Kultur.

Vil gerne undgå pirateri

Derfor byder han, i øvrigt i lighed med TDCs Play, bibliotekernes nye tjeneste velkommen, selv om den kan blive en hård konkurrent til de to tjenester, hvor man er afhængig af sit abonnement hos en specifik internetudbyder.

- Overordnet er det positivt med flere streamingtjenester. Vores erfaring viser, at danskerne gerne vil undgå at bruge pirattjenester, fortæller Peter Glusing.

Også bibliotekerne selv håber, at pirateriet minimeres med digi-bib.dk. Områdedirektør for Statsbiblioteket, Flemming Munch, kan i hvert fald ikke se, hvorfor man skulle begå en kriminel handling, når man kan høre musikken gratis hos bibliotekerne.

Digi-bib.dk går i luften 1. juli, og til oktober tilbyder tjenesten også applikationer til iPhone og Android-mobiler.

Facebook
Twitter