Gravid model hyldes for at smide tøjet på Instagram: 'Du sætter barren for ægte skønhed'

Kvindekroppen er igen i fokus på Instagram, hvor to billeder modtages vidt forskelligt.

Ashley Graham hyldes på Instagram for sit billede, hvor hun står ved sin appelsinhud og sine former. (Foto: Santiago Felipe © Getty Images)

Vi er mest vant til at se hende posere i flotte kjoler eller bikini, men nu har den gravide model Ashley Graham smidt alt tøjet på et billede på sin Instagram-profil.

Ikke for at være ekstra sexet, men for at vise et udsnit af sin krop, som den nu engang ser ud under en graviditet – uden et retoucherende filter og med appelsinhud og strækmærker på hendes runde former.

Og reaktionerne har været enormt positive. Faktisk strømmer der hjerter og rosende ord i plus size-modellens retning, og lige nu synes 1,2 millioner godt om billedet, der i øvrigt også har fået over 21.000 kommentarer.

- Du bliver ved med at sætte barren for ægte skønhed både indeni og udenpå, skriver en bruger.

- Du inspirer mig til at elske min krop selv efter tre graviditeter, lyder kommentaren fra en anden.

Spørger man Julie Rokkjær Birch, der er direktør for Kvindemuseet, er reaktionerne dog ikke kun et plus. For selvom det naturligvis er positivt at vise forskelligheden af den kvindelige krop, så mener museumsdirektøren også, at vi i stedet burde tale mere om, hvorfor vi altid kigger så meget på kvindekroppen.

- Det er let at blive begejstret over en model, der viser strækmærker, men for mig at se er det mere interessant, hvordan kan vi kommer udover, at kvinden er lig med hendes krop. Det syn på kvinder stammer jo helt tilbage til dengang, hvor kvindens karrierevej var at blive godt gift, siger hun.

Verbale slag til 'tyk' tennisstjerne

I sidste uge var det et Instagram-billede af den canadiske tennisspiller Eugenie Bouchard, der trak overskrifter - her var de positive kommentarer bare ikke i flertal.

På billedet ser man Eugenie Bouchard, der tidligere har ligget i top fem på kvindernes verdensrangliste, på banen iført sports-bh og shorts, og under billedet har hun skrevet: 'Hvorfor forbliver mine arme slanke, mens min mave bliver så tyk?'.

Den sætning har resulteret i en masse negative kommentarer fra hendes følgere og fans.

- Stop. Du ved godt, at du ikke er tyk. Det her er ikke hjælpsomt for de piger, der følger dig, skriver en skuffet bruger.

- Du er et forbillede for små piger! Stop med at bruge ordet tyk, raser en anden.

Eugenie Bouchard ses her under Rogers Cup i Toronto tidligere denne måned. Hun er efterhånden blevet mere kendt for sin optræden uden for tennisbanerne end på dem. (Foto: Vaughn Ridley © Scanpix)

Dermed er Ashley Graham og Eugenie Bouchard de seneste til at mærke henholdsvis kærligheden og vreden på de sociale medier over et billede med fokus på krop og udseende.

Hvorfor er vi så optagede af kvindekroppen?

Den slags dukker efterhånden op med jævne mellemrum, fortæller Julie Rokkjær Birch. Og det er nærmest umuligt ikke at sætte fut i kommentarfeltet, lige meget hvad man deler, når det handler om krop og seksualitet, forklarer hun.

- Min pointe er, at kvinder er 'doomed if they do' og 'doomed if they don't'. Faktum er, at alle har en mening om kvindekroppe. Så viser du for meget hud, så viser du for lidt. Eller som hende modellen, der viste lidt kønshår for nylig, men som i øvrigt er barberet helt perfekt andre steder, siger museumsdirektør Julie Rokkjær Birch.

- Det er det samme, der er på spil. Nemlig, at der er et blik på den kvindelige krop. Et meget tydeligt blik hele tiden, tilføjer hun.

Ashley Graham har tidligere skabt overskrifter ved blandt andet at være den første plus size-model på forsiden af den famøse bikini-udgave af magasinet Sports Illustrated i 2015. Her ses hun dog på den røde løber til Met Gala i år. (Foto: Andrew Kelly © Scanpix)

Og selvom det virker som om, at vi er inde i en periode, hvor man som kvinde sagtens kan se ud, lige som man har lyst, så er vi der altså stadig ikke endnu, vurderer museumsdirektøren.

- Den tid, vi er i lige nu, minder lidt om den opbrudstid, vi så i 1970'erne. Men mens vi går og tror, at vi er mere frigjorte og rummelige end nogensinde, så sakker vi faktisk totalt bagud på flere ligestillingsparametre.

- Adfærd og juridisk ligestilling er to forskellige ting. Tænk bare på tendensen med unge piger, der ikke vil bade foran andre efter idræt, siger Julie Rokkjær Birch.

I 2017 viste en undersøgelse, at 63 procent af de adspurgte gymnasieelever ikke badede sammen med deres skolekammerater efter idrætstimerne. Blufærdighed fik dengang skylden.