Grindr revolutionerede måden, vi dater på: I dag fylder sex-appen 10 år

Homo-appen Grindr er verdens første GPS-baserede dating-app og er forløberen for Tinder og Happn.

Grindr var den første app, der gjorde dating til et sjovt spil. (© Grafik: Lærke Kromann)

'Skal du suttes til roden?' eller 'pikglad passiv søger veludrustet'.

Siden 2009 har dating-appen Grindr været mange homoseksuelle mænds redskab til at finde alt fra sextræf til den helt store kærlighed på smartphonen. Ofte i et meget direkte sprog.

I dag fylder appen 10 år, men den har ikke kun gjort det lettere for homoseksuelle at mødes. Den har også ændret hele den måde både homoseksuelle og heteroseksuelle dater på.

Appen var nemlig den første, der som dating-app gjorde brug af GPS-systemet. Den gjorde det muligt at finde en potentiel partner i nærheden af en selv ved hjælp af ens smartphones lokationstjeneste. Dermed var Grindr frontløberen for bl.a. Tinder og Happn, hvor millionvis af singler af alle køn forsøger at finde en date.

Grindr gjorde dating til et sjovt spil

- Grindr har åbnet op for nogle nye forestillinger om, hvad dating kan være. Det gav datingindustrien ideer til at skabe produkter omkring den digitale teknologi, hvor dating bliver et sjovt spil, som de kan tjene penge på, siger Kristian Møller, medie- og kønsforsker ved ITU i København.

Han er en af de få eksperter, som har forsket i, hvordan homoseksuelle bruger datingapps som Grindr.

Grindr er nutidens 'hanky codes'

At det netop var homoseksuelle - og ikke flertallet af heteroseksuelle - der som de første udnyttede GPS-systemet til at score, giver ifølge Kristian Møller historisk mening.

Han fortæller, at homoseksuelle historisk set har forsøgt at undgå de negative konsekvenser, der er ved at blive læst som ikke-heteroseksuelle – som eksempelvis hadforbrydelser.

Men internt blandt homoseksuelle har man bevidst forsøgt at være synlige - blandt andet ved at besøge særlige barer og klubber, men også ved hjælp af det tøj, man går med.

En af de måder er de såkaldte hanky codes eller tørklædekoder, hvor forskelligfarvede tørklæder i baglommen signalerer, hvilke seksuelle præferencer man har, og dermed nemt kan finde et match.

Før i tiden brugte homoseksuelle mænd farvede tørklæder i baglommerne til at finde en partner med matchende seksuelle præferencer. (© Grafik: Lærke Kromann)

Anstrengende, men kan alligevel ikke undvære appen

Hvad er der så kommet ud af ti år med milliarder af mere eller mindre frække Grindr-beskeder? Både godt og skidt, siger Kristian Møller, der som en del af sin forskning bl.a. har chattet med flere hundrede ikke-heteroseksuelle brugere af dating-apps.

- Nogle synes, at det er anstrengende, at man skal forholde sig til beskederne, når man i forvejen er mættet af forstyrrelser på ens telefon. Andre taler om afvisningerne og den hårde og direkte samtalekultur, der er derinde. Men selvom de hurtigt bliver trætte af det, og at de nogle gange fjerner appen, så vender mange af dem tilbage til appen igen.

Om datinglivet er blevet nemmere med Grindr afhænger ifølge Kristian Møller også af, hvem man spørger.

- For nogle kan det de fleste dage være sjovt, men for dem, der falder en smule uden for kropsidealet, som er modelleret efter den hvide, trænede og ciskønnede mandekrop, kan det være en kamp, da disse apps i mindre grad end andre sociale medier sørger for at fjerne hadsk tale, siger Kristian Møller.

Datingapps smadrer ikke dit forhold

I Danmark er der endnu ikke nogen undersøgelser af, hvilken indflydelse datingapps har haft på den måde, vi dater på, og evnen til at forblive i et forhold. Det er der til gengæld i USA.

På Stanford University i Californien forsker Michael Rosenfeld i både heteroseksuelle og homoseksuelle forhold. Desuden har han undersøgt, hvad der gør, at forhold bliver til noget, og hvad der forårsager, at de går i stykker.

På Grindr kan alle i en bestemt radius skrive til hinanden. På Tinder skal begge parter have swipet til højre for at chatte. Det fører til, at samtalen på Grindr kan virke hårdere. (© Grafik: Lærke Kromann)

En af de helt store myter inden for onlinedating er, at overfloden af potentielle partnere på appsene fører til at forholdene bliver mere usikre. Men det er der intet i hans forskning, der tyder på. I hvert fald ikke for heteroseksuelle.

Faktisk viser det sig, at der endda kan være en fordel i at have fundet hinanden via en app eller et onlinesite. For de, der i undersøgelsen havde mødt hinanden online, gik ikke fra hinanden hurtigere end de, der første gang havde mødt hinanden i virkeligheden. Og desuden blev de, der mødtes på nettet, også hurtigere gift.

Årsagen til det kan ifølge Michael Rosenfeld være, at partnerne udveksler flere informationer om hinanden, inden de mødes første gang, og at apps og datingsites gør det nemmere at finde præcis den type, man søger.

Undersøgelsen viser også, at 40 procent af de heteroseksuelle par havde mødt hinanden via et onlinedatingmedie, hvilket stadig er lavere end homoseksuelle.

Facebook
Twitter