Grunwald til Per Pallesen for fire dage siden: Nu vi snart ses, Per

Skuespilleren Per Pallesen kommer aldrig til at dele den sidste 'flaske skum', med sin nære ven Morten Grunwald.

Per Pallsen fik tidligt i morges at vide, at vennen og kollegaen Morten Grunwald er død.

Så sent som for fire dage siden sms'ede skuespiller Per Pallesen med sin nære ven og kollega Morten Grunwald. Grunwald afsluttede samtalen med en opfordring.

- Nu må vi snart ses, Per, og vi skal dele en flaske skum.

Desværre får de to venner og teaterfolk ikke lejlighed til at åbne den omtalte flaske, for tidligt i morges modtog Per Pallesen beskeden om, at Morten Grunwald var død 83 år gammel.

- Vi vidste jo godt, at det gik den vej, men jeg må sige, at jeg gik fuldstændigt ned med flaget i morges, da jeg fik det at vide, siger Per Pallesen til DR.

Et passioneret menneske

De to venner kunne i år fejre guldbryllup som venner, siden de første gang mødtes i 1968 i forbindelse med en forestilling på Bristol Teatret.

I 38 år spillede de sågar tennis sammen hver eneste lørdag, "indtil han fik nye hofter, og jeg fik nye knæ", som Per Pallesen fortæller det.

I hans øjne er det et stort og passioneret menneske, som det danske kulturliv har mistet.

- Som menneske var han et stort menneske. Han var altfavnende, men han vidste også, hvad han ville, og han havde en utrolig passion, siger han.

Der var især kunsten, film og teater, som Morten Grunwald brændte for.

- Jeg tror ikke, at jeg har mødt et menneske, der gik så meget op i teatret og så så mange film, som Morten gjorde, siger Per Pallesen.

To bøffer

De to arbejdede ofte sammen.

Per Pallesen blev hyret af Morten Grunwald til roller. Blandt andet i forestillingen 'Les Misérables', som Grunwald instruerede på Østre Gasværk, som Grunwald selv tog initiativ til at starte.

(Arkiv) Per Pallesen og Morten Grunwald ved Helle Virkners fødselsdagsreception på Nordisk Film i Valby. (Foto: Linda Kastrup © Scanpix)

Per Pallesen hyrede omvendt Morten Grunwald som instruktør, da han selv var chef for Nørrebros Teater.

- Morten gik aldrig på kompromis. Han var også stor i sin måde at være på. Når vi skulle have rødvin sammen i gamle dage, så drak vi en flaske, og når vi skulle have bøffer, så spiste han to bøffer, husker Pallesen.

Den sidste gang, de arbejdede sammen, var, da de lavede Samuel Becketts 'Slutspil'.

Også her, fortæller Per Pallesen, vidste Beckett-specialisten Morten Grunwald præcis, hvad han ville have.

Facebook
Twitter