GUIDE: Jul igennem med 10 julemarkeder i Danmark

Mangler du inspiration til julegaverne? Eller vil du bare gerne nyde et glas glögg i hyggelige omgivelser? DR Kultur guider til årets julemarkeder rundt om i hele landet.

Sig nærmer julen: Og julestemningen henter mange danskere på de mange julemarkeder, der finder sted landet over. (© Colourbox)

SJÆLLAND

1. Christiania Julemarked

Det kommer til at emme af hygge, når Københavns fristad Christiania slår dørene op til Den Grå Hal og det årlige julemarked, der har været en tilbagevendende begivenhed siden 1970'erne.

Hver dag vil den lille scene blive indtaget af levende musik, som blandt andet Bluenette Sisters og Camilla Lopez står for.

På Julemarkedet er der også mulighed for at købe folkeaktier, og i år er der mulighed for at møde blandt andet skuespiller Nicolas Bro og Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten i boden til folkeaktierne.

Hvor: Den Grå Hal, Refshalevej 2, 1432 København K. Hvornår: hverdage fra klokken 14-20, weekend fra klokken 12-20. Entrépris: gratis. Læs mere her.

2. Jul i møllen

Hvert år i december inviterer Lyngby Nordre Mølle til julestue, og i år er ingen undtagelse. Stueetagen bliver til et harem af boder, der blandt andet sælger keramik, smykker og flotte filthatte, mens møllens 1. sal kommer til at ose af hjemmebag og varme drikke.

Hvor: Lyngby Nordre Mølle, Lyngby Hovedgade 24, 2800 Kongens Lyngby. Hvornår: Den 7., 8., 15. og 16. december fra klokken 10-16. Entrépris: gratis

3. Frohe Weihnachten!

Til daglig er Højbro Plads en af de mest befærdede pladser i København.

Men frem til den 23. december bliver pladsen forvandlet til en lille juleby med tyske træhytter, når Deutsh Julemarked byder på tysk currywurst og glühwein i magisk tyroler stemning.

Hvor: Højbro Plads, 1200 København K. Hvornår: Alle dage indtil den 23. december fra klokken 11-19. Fredag åbent fra klokken 11-20. Entrépris: gratis Læs mere her.

4. Fejr jul som en ægte viking

Inden julen blev en fejring af Jesu fødsel, var det for vikingerne en fest for lyset og en fejring af, at den mørke vinter vendte mod lysere tider.

På ægte vikingevis blænder Vikingeskibsmuseet i Roskilde op for levende flammer og vikingeskibe svøbt i lyskæder.

Har man lyst, kan man lave sine egne julegaver og fx lave smykker af glasperler eller rulle sit eget lys i bivoks. Alt imens museets formidler fortæller om vikingernes juletraditioner.

Hvor: Vikingeskibsmuseet, Vindeboder 12, 4000 Roskilde. Hvornår: den 7., 8., 14. og 15. december fra klokken 10-16. Entrépris: gratis for børn og unge under 18 år, 80 kroner for voksne.

BORNHOLM

5. Jul på solskinsøen

Der bliver julet ekstra meget på Hotel Griffen i Rønne, når de inviterer til julehotel med rig mulighed for at gøre årets julegavekup.

Julemarkedet byder på et halvt hundrede stande, hvor det er muligt at købe blandt andet mad, kunsthåndværk og tekstil, der alt sammen er produceret på Bornholm.

Hvor: Nordre Kystvej 4, 3700 Rønne. Hvornår: Søndag den 8. december fra klokken 10-16. Entrépris: gratis

JYLLAND

6. Julemarked på Arkitektskolen i Aarhus

Der bliver ikke kun lavet plantegninger og modelhuse på Arkitektskolen i Aarhus. Denne weekend åbner de traditionen tro op for deres årlige julemarked.

Her er der blandt andet mulighed for at købe kunst til væggene, smykker og lidt godt til ganen i en af markedets 60 boder. Læs mere om markedet på deres Facebook-event her.

Hvor: Arkitektskolen Aarhus, Nørreport 20, 8000 Aarhus. Hvornår: den 7. og 8. december fra klokken 11-17. Entrépris: gratis

7. Jul på Nordkraft

I Aalborg sætter kulturhuset Nordkraft alle kræfter ind på julehyggen. Jul igennem med hyggelige boder i Keddelhallen, der blandt andet sælger møbler, smykker, glaskunst og julepynt. Det lokale smykkefirma Gade og Juul Design vil også være at finde på julemarkedet, hvor man kan designe og lave sit eget smykke.

Underholdningen står Cirkusnissen Elnis for i åbningstiden samt torsdage fra klokken 10-14.

Hvor: Nordkraft, Kjellerups Torv, 9000 Aalborg. Hvornår: hver fredag klokken 14-19, lørdag klokken 10-19 og søndag klokken 10-19 frem til den 22. december. Entrépris: gratis

8. Kirkejul med et godt formålEfter adventsgudstjenesten inviterer Jerne Kirke i Esbjerg til julemarked i Jerne Sognehus. Blandt boder med julebag, dekorationer og antik og genbrug kan man spille på julelotteriet og den store tombola. Og hvis man er rigtig heldig kan man vinde et gavekort på 500 kroner til Cityforeningen på sin entrébillet, der er gratis.

Al overskud fra julemarkedet går til Kirkens Korshærs varmestue på Exnersgade i Esbjerg.

Hvor: Jerne Kirke, Møllebakken 2, 6705 Esbjerg Ø. Hvornår: den 8. december fra klokken 11.10-15.30. Entrépris: gratis

FYN

9. Bliv juleviet på julemarkedet i Odense

For 10. år i træk bliver den gamle bydel ved H.C. Andersens hus forvandlet til et juleunivers med boder, karruseller og hestevogne.

Er man i det romantiske hjørne, kan man tage sin udkårne under armen og blive viet i Lotzes Have, der i dagens anledning er blevet udsmykket med fakler og juletræer. Det sker den 7. december mellem klokken 17 og 19.

Læs om alle aktiviteter i forbindelse med julemarkedet lige her.

Hvor: Sortebrødre Torv, 5000 Odense C. Hvornår: Den 6.-8. december og den 13.-16. december. Entrépris: gratis. Læs mere her.

10. Jul på Harridslevgaard Slot

Danmarks største privatejede riddersal byder til julemarkedbal, hvor der vil blive solgt alt fra julepynt og smykker til tøj og brugskunst fra blandt andet House Doctor og Lisbeth Dahl.

Hele slottet er kommet i julestemning, og anderledes juledekorationer pryder alle dets værelser. Årets juletræ kan også hentes hjem fra Harridslevgaard Slot, og så byder køkkenet på æbleskiver og glögg.

Hvor: Harridslevgaard Slot, Assensvej 3, 5400 Bogense. Hvornår: den 7., 8. og 14. december fra klokken 11-18. Entrépris: 60 kroner for voksne og 30 kroner for børn mellem 3 og 12 år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter