Guldæblerne springer i København

Hvert år på dronningens fødselsdag springer der guldæbler i springvandet på Gammel Torv i København. Og dette år er ingen undtagelse!

Netop i disse dage er springvandet på Gammel Torv i København ved at blive pudset og ordnet til på fredag, hvor de fineste guldæbler vil springe i vandets stråler.

Et ritual der viser, at der er fødselsdag i kongehuset, og på fredag er det en stor, rund fødselsdag nemlig dronningens 70 års fødselsdag.

De gyldne æbler

- Guldæblerne springer i vandet fra solopgang til solnedgang på dage med særlige begivenheder, fortæller Jens Ole Juul, områdechef i teknik og miljø-forvaltningen.

Men det er for det meste kun i forbindelse med kongelige højtideligheder, som fødselsdage, bryllupper, osv., men også på Grundlovsdag, æblerne er at se i vandstrålerne i springvandet.

- Æblerne kommer stort set kun i vandet ved de tre højest placerede medlemmer af det danske kongehus. Altså ved dronning Margrethes, prins Henriks og kronprins Frederiks fødselsdage, konstaterer Jens Ole Juul.

Æblerne er lavet af kobber og forgyldt med det pureste guld.

Jens Ole Juul vurderer, at hvis hele kuglen var lavet af rent guld, ville æblerne formentlig også blive for tunge til at kunne blive holdt oppe af vandets stråler i springvandet.

Men selvom kuglerne er af ægte guld - og lige til at tage en bid af - så er der ingen, der bevogter springvandet, når guldet er i vandet!

Et af de fineste mindesmærker

Springvandet på Gammel Torv, som også er døbt Caritas, regnes for et af Københavns fineste mindesmærker fra renæssancen.

I Jens Fleischers bog "København. Kulturhistorisk opslagsbog med turforslag" fra 1985, står der:

- Det skænkedes af Christian IV til byens forskønnelse og som et led i dens vandforsyning. Her kunne borgerne fylde deres spande og tønder med vand, som hentedes ind fra Emdrup Sø gennem en ledning af udhulede træstammer.

Selve springvandet viser en gruppe figurer, der står i en kumme af kobber.

Gruppen forestiller Caritas, en personifikation af næstekærligheden, som der står i Jens Fleischers bog.

- Hovedfiguren, en frugtsommelig ung dame, står med en muntert tissende dreng i højre hånd, mens hun bærer en lille dreng på sin venstre arm. Fra hendes bryster går også fine stråler af vand. Nederst ses tre vandspyende delfiner.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk