Gyldendal trækker Hemingway-bog tilbage

Efter afsløringen af en række faktuelle og sproglige fejl, vælger Gyldendal at trække en ny, dansk biografi om Ernest Hemingway tilbage fra butikkerne.

"Hemingway - en mand og en myte" er fyldt med fejl og trækkes derfor tilbage af forlaget Gyldendal. (© DR)

Der kan ikke herske nogen tvivl om, at når en anerkendt anmelder forfatter en bog, vil den blive nærlæst med høje forventninger.

Desværre for Politikens anmelder, Bo Tao Michaëlis, er hans seneste bog "Hemingway - en mand og en myte" så fyldt med faktuelle og sproglige fejl, at Gyldendal har følt sig nødsaget til at fjerne den fra boghylderne igen.

Brug Google næste gang

"Hemingway - en mand og en myte" har mildest talt fået en benhård modtagelse af landets aviser.

I Berlingske bliver den anmeldt under overskriften "Mordet på Hemingway" og med blot én stjerne kaldt en "umanerligt sjasket ikke-biografi".

Mens Weekendavisens anmelder skriver:

- Der er en overflod af faktuelle og sproglige fejl, som en google-søgning kunne have bragt ud af verden.

Gyldendal: Det er drønærgerligt

Forlaget Gyldendal kalder situationen "drønærgerlig" og påtager sig hele ansvaret for fejludgivelsen.

- Det er en række fejl, som er sket, hvilket har resulteret i en bog, der ikke har den kvalitet, som den skal have. Det er ikke forfatterens ansvar. Det er forlagets ansvar, og det er vi selvfølgelig utroligt kede af og flove over, siger redaktionschef på Gyldendals faktaredaktion Louise Haslund-Christensen til Berlingske.

Jeg er jo ikke en tøsedreng

Anmelder og forfatter Bo Tao Michaëlis har arbejdet på bogen i over to år. Selv er han lettet over, at forlaget har valgt at trække bogen tilbage fra butikshylderne.

- Jeg er glad for, at de trækker den tilbage, for det ville være forfærdeligt at skulle leve med sådan noget sjusk, siger han til Berlingske.

Dog står han stadig ved sin bog, som han mener, har potentiale, når fejlene er blevet rettet.

- Jeg er jo ikke nogen tøsedreng og jeg står da inde for det, jeg har skrevet. Jeg synes stadig, at jeg har skrevet en god bog, men der er bare mange fejl i, siger han til Politiken.

Gyldendal vil tage fejl til efterretning

Sagen har haft stor indvirkning hos Gyldendal, der nu vil kigge sine arbejdsprocedurer i sømmene for at forhindre, at sådanne fejl forekommer igen.

- Arbejdsprocessen er ikke blevet styret stramt nok. Det giver os anledning til at se på vores arbejdsprocedurer, så det ikke sker igen, siger Louise Haslund-Christensen.

Hvorvidt bogen vil udkomme igen i en ny, fejlfri udgave, vil både forlag og forfatter vurdere.

- Nu kigger vi på det, men vi har ikke truffet den endelige beslutning endnu, siger Louise Haslund-Christensen til Berlingske.

Facebook
Twitter