Gymnasium anbefaler propagandaorgan

På tre danske gymnasier har man anbefalet sine elever at bruge et internetleksikon, der betegner Venstre som en kriminel organisation.

Når gymnasieeleverne på Hasseris, Ørestad og Solrød Gymnasium skal have hjælp til deres lektier anbefaler deres undervisere dem typisk at benytte opslagsværker som Gyldendal og Salmonsen.

Men også hjemmesiden leksikon.org bliver anbefalet og det har fået både partiet Venstre og flere forskere til at protestere, skriver Jyllands-Posten.

Professor: Rent propagandaorgan

Leksikon.org har nemlig nogle ganske alternative måder at beskrive historiske begivenheder på. Blandt andet bliver politikere som Birthe Rønn Hornbech og Anders Fogh Rasmussen betegnet som krigsforbrydere og partiet Venstre bliver betegnet som en kriminel organisation.

Og sådanne udsagn lever på ingen måde op til et leksikons krav om at tilstræbe objektivitet, siger professor og Centerleder ved center for leksikografi ved Aarhus Universitet, Henning Bergenholtz.

Gemmer sig bag et troværdigt skær

- At kalde tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen for en krigsforbryder har jo ikke noget at gøre med at formidle viden. Et er ganske enkelt ren propaganda, siger han til Jyllands-Posten.

Han påpeger, at folkene bag det digitale leksikon har været snedige:

- Det er smart lavet. Det er propaganda, som benytter sig af et medie, der har troværdighedens skær, siger professoren.

På både Hasseris- og Ørestad Gymnasium er man nu stoppet med at anbefale hjemmesiden med henvisning til, at man ikke ønsker at formidle direkte fejlagtig viden.

Vil fremme mangfoldighed

Men på Solrød Gymnasium fortsætter man med at guide sine elever ind på leksikon.org, da der netop er tale om et alternativt opslagsværk, fortæller rektor Bjarne Thams.

- I mangfoldighedens navn har vi besluttet os for, at linket bliver stående, siger Bjarne Thams til Jyllands-Posten, siger Bjarne Thams og tilføjer over for DR Kultur:

- At vi har leksikon.org stående på listen sammen med mange andre er et forsøg på at få eleverne til at forstå, hvilke kilder de benytter sig af og forholde sig kritisk og nuanceret til de kilder de benytter.

Han påpeger desuden, at han hverken mener gymnasiet guider eller anbefaler leksikon.org, men blot linker til den og 30 andre leksika på nettet.

Venstres politiske ordfører, Ellen Thrane Nørby, kalder det "problematisk" at en gymnasium linker til et opslagsværk som leksikon.org.

- Det synes jeg (er problematisk, red), hvis man fra lærernes side har så lidt kritisk filter på, hvor man kan få retvisende information. Jeg håber at man fra lærernes side gør opmærksom på, at der ikke er tale om et leksikon, men et politisk smædeskrift, siger hun til Jyllands-Posten.

Indrømmer fejl

Finn Hansson, der er lektor ved institut for ledelse, politik og filosofi sidder i bestyrelsen hos leksikon.org. Han er ikke stolt over opslaget om Venstre.

- Jeg synes, det er pinligt. Man kan være meget politisk uenig med Venstre. Men det er ikke en kriminel organisation. Det er lige dumt nok, siger Finn Hanson, der nu vil skrive til redaktøren af leksikonet for at bede ham om at give opslaget om Venstre et ekstra tjek.