Hårdtpressede skuespillere og kunstnere til kulturministeren: Vi har også brug for hjælpepakke

Dele af erhvervslivet har på det seneste fået økonomisk hjælp. Kulturministeren lover også at se på kunstnernes problemer.

Udøvende artister som skuespillere, kunstnere og musikere efterspørger økonomisk hjælp i corona-krisen. (Foto: Kristoffer Juel Poulsen © Scanpix)

Danske skuespillere, musikere og kunstnere er hårdt pressede, fordi coronavirusset blandt andet har betydet aflysninger arrangementer og shows.

Det har medført, at mange artister har mistet deres indkomst.

Der er 10.000 udøvende kunstnere herhjemme, og nu har Dansk Artist Forbund bedt kulturminister Joy Mogensen (S) om en hjælpepakke.

- Vi er jo ansat fra sten til sten og måned til måned. Lige nu ligger alle kunstneres kontrakter og aftaler stille for de næste måneder, og de er simpelthen bare sendt hjem. Så det er virkelig alvorligt, fortæller Lena Brostrøm, der er formand for kunstnerne.

Falder uden for andre økonomiske hjælpepakker

De seneste dage har regeringen præsenteret hjælpepakker for dele af erhvervslivet og for lønmodtagerne.

Men ifølge Lena Brostrøm falder artisterne uden for hjælpepakkerne.

Derfor mødtes Artistforbundet og en række andre foreninger fra den kreative branche i dag med kulturminister Joy Mogensen over Skype.

Deres budskab var, at der er brug for en hjælpepakke både til artisterne og til de teatre og spillesteder, der skal hyre dem, når coronakrisen er overstået:

- I et samfundsperspektiv kunne man måske godt tænke, "nåh ja, den lille gruppe kunne man måske tage sig af til sidst". Men det er rigtig vigtigt for kunstens overlevelse, så der er noget at putte op på de scener fremadrettet, siger Lena Brostrøm.

Joy Mogensen ville på mødet ikke love hjælp her og nu, men bad i første omgang kunstnerne om flere oplysninger for at se nærmere på deres problemer.

Rettelse: Artiklen er 18/3 rettet, da en tidligere formulering kunne læses sådan, at Dansk Artist Forbund har 10.000 medlemmer. Der er 10.000 udøvende kunstnere i Danmark, en stor del af dem er organiseret i forbundet.