'Hamrende imponerende': 3 danskere kan vinde prestigefyldt musikpris

De kæmper alle for at gøre verden lidt bedre gennem musik. Nu er tre ildsjæle prisnomineret af P2's lyttere.

Det bliver enten Janne Thomsen (til venstre), Ann Andreasen (midten) eller Anne-Kari Ferenczi, der ender som den heldige vinder af P2 Prisen som 'Årets Ildsjæl'. (Foto: Sasha Gusov og Leiff Josefsen og pressebillede)

Den ene har med spredt glæde blandt skolebørn med et budskab om, at 'Alle kan synge'.

Den anden har etableret en succesfuld musikalsk festival.

Den tredje har brugt klassisk musik i det socialpædagogiske arbejde med traumatiserede børnehjemsbørn.

Nu kan enten Anne-Kari Ferenczi, Janne Thomsen eller Ann Andreasen ende som den heldige vinder af P2 Prisen som 'Årets ildsjæl', der uddeles 14. februar.

P2 Prisen som 'Årets ildsjæl' sætter fokus på de, der tager initiativ og fornyer i Danmarks klassiske musikliv.

Og det har årets tre nominerede gjort på vidt forskellige måder.

1

Korleder med 'eminent godt projekt'

Anne-Kari Ferenczi er organist og korleder ved Herstedøster Kirke på Sjælland.

Udover dette fuldtidsarbejde helliger hun sig også arbejdet som projektleder på et korprojekt, der både involverer folkeskolen og folkekirken i det, forældrene kalder et 'nytænkende og eminent godt kor-projekt'.

Projektet hedder 'Alle kan Synge'.

- Det er hamrende imponerende, hvad én ildsjæl har formået at samle folk om på så kort tid. Vi forældre siger bare: 'Wauw!', lyder det i indstillingen fra forælder Malene Adler på vegne af flere forældre på Herstedøster Skole.

2

Fløjtenist har skabt ny festival

(© Sasha Gusov)

Gennem de seneste 15 år har fløjtenist og kunsterisk leder Janne Thomsen opbygget festivalen 'Klassiske Dage' i Holstebro i Jylland.

Den bliver kaldt 'et højdepunkt blandt årets festivaler i Danmark' af skoleleder Kent Sommer Mortensen, der har indstillet Thomsen til P2 Prisen som 'Årets Ildsjæl'.

- Hun tiltrækker sit internationale netværk og giver enorm inspiration til musiklivet i byen og regionen. Hendes ambition er at inddrage alle Holstebros talentskoler – fra musik til dans – og alle elever i folkeskolerne i kommunen, og dette lykkes på fornem vis, lyder det fra Kent Sommer Mortensen.

Han understreger, at Janne Thomsen 'har kæmpet utrætteligt og med stort engagement for etableringen af denne festival'.

3

Forstander bruger musik i det pædagogiske arbejde

(© bhjumq.com)

Ann Andreasen har siden midten af 1980'erne arbejdet på Børnehjemmet i Uummannaq i Grønland, hvor hun også har været forstander i snart 30 år.

Hun har igennem de sidste cirka 20 år i stigende grad ladet musik være bærende for en stor del af det socialpædagogiske arbejde med børnene på børnehjemmet – lige fra den klassiske musik til den traditionelle grønlandske tromme.

I dag spiller stort set alle børnene på børnehjemmet et eller flere instrumenter.

- Børnenes sociale kompetencer bliver forbedret igennem samspillet med andre, og dermed også deres føling med sig selv, lyder det i indstillingen fra musikpædagog Jonna Færø og psykolog Conni Gregersen.

P2 Prisen som 'Årets ildsjæl' bliver uddelt 14. februar ved P2 Pris-koncerten fra Musikkens Hus i Aalborg.

Siden prisen blev uddelt første gang i 2013 har den blandt andet belønnet musikpædagogisk arbejde, udviklingen af en orkesterefterskole og hospitalskoncerter.

I 2018 modtog Lars Ole Mathiasen prisen for sit arbejde på Den Ny Opera.

Facebook
Twitter