'Han har haft en ynkelig skæbne, en persona non grata'

Peter Handke vinder Nobelprisen i litteratur, men er kontroversiel.

Vinderen af Nobelprisen i litteratur, Peter Handke. (Foto: Julien de Rosa © Scanpix)

Nobelprismodtageren i litteratur i år Peter Handke er en gammel, hvid mand.

En østrigsk forfatter, der er 76 år. Og så er han en af de mest hædrede og bedst anmeldte tysksprogede forfattere de seneste mange år. Hans bøger er oversat til et hav af sprog. Men han er også udskældt som bare pokker. Særligt for sin tætte relation til den tidligere serbiske præsident Slobodan Milosevic.

I sandhed en sammensat person.

På dansk blev han oprindeligt udgivet på Gyldendal. Men på grund af polemikken omkring hans person er det nu det mindre forlag Batzer, der udgiver hans værker.

Arild Batzer har forlaget Batzer. Han synes, det ville være en skam, hvis Handke ikke udkom på dansk. Derfor opfattede han det som sin opgave at udgive ham, hvis andre ikke ville.

- Han har haft en ynkelig skæbne, en persona non grata (uønsket person, red.). Jeg tror, at nogle af de historier, der fortælles om ham, er overdrevne. Men det er dumt at deltage i Milosevic' begravelse, for det ser ud som om, han forsvarer Milosevic. For mig er det litteraturen, det handler om, siger han.

Batzers forlag udgiver også den polske forfatter Olga Tokarczuk, der også har vundet Nobelprisen i litteratur i dag.

'Jeg gik ud til hans hus'

Peter Handke er også dramatiker. Han har blandt bidraget til manuskriptet til filmen'Himlen over Berlin' (1987). Handke har også i 2014 modtaget den norske dramatikerpris Ibsen-prisen, der sendte nordmændene på gaden i protest over personen Peter Handke - ikke forfatterskabet.

Også da tyske kulturkritikere tildelte ham Heinrich Heine-prisen og de 50.000 euro, der følger med, opstod der store protester, og Peter Handke afstod derfor fra at modtage prisen.

Også den verdensberømte, britiske forfatter Salman Rushdie har kritiseret Handke for hans 'række af ufølsomme undskyldninger for folkemordsregimet under Slobodan Milosevic'.

(© Getty Images)
(© Getty Images)

Men Peter Handke er ikke den eneste kunster, der har skeletter i skabet. Eksemplerne er mange, og vi nævner i flæng Dan Park, Uwe Max Jensen, Emil Nolde og Kaj Munk uden i øvrigt at sammenligne deres kunst med Peter Handkes.

Den danske forfatter Madame Nielsen beder til, at man ikke adskiller kunstneren Peter Handke fra personen Peter Handke.

- Det vil være perverst, siger Madame Nielsen, der har mere end 30 af Peter Handkes værker på bogreolen i Berlin.

- Han er en storpolitisk idiot. Han er ikke i stand til at begå sig i den politiske diskurs, fordi han er en vandrer. En, der søger efter de mindste ting og ubemærkede øjeblikke. Det er derfor, det går galt for ham, når han retter blikket mod de store bevægelser, fortsætter Madame Nielsen.

Men forfatteren Peter Handke kan med sit sprog begejstre forfatterkollegaen i en sådan grad, at Madame Nielsen engang opsøgte Handke i hans hjem uden for Paris. Han var heldigvis ikke hjemme, husker Madame Nielsen:

- Jeg har også storhedsvanvid. Jeg gik ud til hans hus. Tog et fint billede af det. Jeg vil gerne løbe risikoen for at møde ham, selvom det havde været en fejltagelse. En vidunderlig fejltagelse.

Mødet med Peter Handkes hus har Madame Nielsen beskrevet i bogen Alverdensvandringerne (2019).

(Arkiv) Den østrigske forfatter Peter Handke ventes at acceptere prisen i Stockholm den 10. december (Foto: Alain Jocard © Scanpix)

'Snotnæset prosa'

Peter Handke er kendt for sin skarpe tunge, og han har for eksempel kaldt den tyske forfatter Thomas Mann, der fik litteraturprisen i 1929, for 'en frygtelig dårlig forfatter', som udspyede 'nedladende snotnæset prosa'.

Nu har Handke så også vundet Nobelprisen i litteratur, og hvordan vil den politisk korrekte, svenske offentlighed modtage ham, når han ankommer i Stockholm den 10. december for at acceptere prisen?

Det Svenske Akademi, der uddeler prisen, kalder Peter Handke for en af de mest indflydelsesrige forfattere i Europa siden Anden Verdenskrig. Medlem af akademiet Andreas Olsson gav Handke besked om, at han havde vundet prisen:

- Han var meget, meget rørt. Til at starte med kunne han ikke sige noget, siger Andreas Olsson ifølge nyhedsbureauet AP, inden han tilføjer:

- Det er ikke en politisk pris, det er en litterær pris.

Angiveligt skulle Peter Handke ved Milosevics begravelse have sagt følgende:

- Jeg kender ikke sandheden. Men jeg ser. Jeg lytter. Jeg føler. Jeg husker. Derfor er jeg her i dag, tæt på Jugoslavien, tæt på Serbien, tæt på Slobodan Milosevic.

Det er vel at mærke en mand, der blev tiltalt af krigsforbryderdomstolen for det tidligere Jugoslavien i 1999 for forbrydelser mod menneskeheden i Kosovo. 200.000 menesker mistede livet i Balkan-krigen.

Se TV-Avisens indslag om Slobodan Milosevics død fra 2006:

Litteraturen skal fremhæves

Men det er netop Peter Handkes litteratur, der betyder noget, hvis man spørger Madame Nielsen og Arild Batzer. Begge fremhæver de tidlige romaner om hans mors selvmord (Ulykkelig og uden ønsker, 1972) og Målmandens Frygt for Straffespark (1971) som hovedværker.

Arild Batzer fortæller, at han gennem sit lange forfatterskab har fået sit eget sprog:

- Han skriver fremragende. Han vejer sine ord, gør sig umage med sine sætninger. Hans bøger er krævende at læse. De er fyldt med sætningsindskud og er lidt kringlede. Man skal holde tungen lige i munden, når man læser ham, siger Arild Batzer.

For Madame Nielsen er Peter Handke en stor forfatter, netop fordi han har sit eget sprog:

- Alle store forfattere skriver ikke, som man læser i aviser, eller som de snakker på DR og TV2. Det kræver noget særligt at skrive verden frem for vores øjne på ny, og læserne skal give sig hen. God litteratur skal ikke serveres. Det er henvendelse, ikke en dialog. En henvendelse med stor nødvendighed ovenikøbet.

Tre danskere har modtaget Nobelprisen i litteratur. Det var Karl Gjellerup og Henrik Pontoppidan, der delte prisen i 1917, og Johannes V. Jensen, der modtog prisen i 1944.

Facebook
Twitter