Han har klædt de nye Gift-deltagere på til årets sæson: 'Jeg manglede selv noget forberedelse'

Morten Stokholm skabte sidste år debat med en samtykkeerklæring. Nu har han delt ud af sine erfaringer til dette års deltagere i Gift ved første blik.

Morten Stokholm blev gift med Mette Kragh Nielsen i sidste sæson af 'Gift ved første blik'. Nu har han givet sine erfaringer videre til dette års deltagere. (Foto: © Snowman Productions, DR)

Hvordan forbereder du dig på at blive gift med en vildt fremmed person, som du aldrig har mødt før?

Leve sammen med denne person i fem uger, mens et kamerahold følger med i stort set alt, I foretager jer?

Og hvordan føles det, når det meste af Danmark lige pludselig er på fornavn med dig og har en holdning til alt, hvad du gør og siger?

Alt det skal de ti singler, som i aften er tonet frem på skærmen i premiereafsnittet af 'Gift ved første blik', stå model til.

Og det kræver grundig forberedelse, mener Morten Stokholm, der sidste år selv deltog i programmet og blev smedet sammen med Mette Kragh Nielsen på nationalt tv.

Derfor henvendte han sig efter sin medvirken i programmet til holdet bag 'Gift ved første blik' for at give dem en evaluering af sin oplevelse. Den dialog udviklede sig til, at Morten blev inviteret med på et seminar, hvor han skulle være med til at klæde årets deltagere på, inden den store bryllupsdag og de fem uger som ægtefolk blev skudt i gang.

Morten fortæller dette års Gift-deltagere om sine egne oplevelser i forbindelse med sidste års sæson. (Foto: © Snowman Productions, DR)

- Da jeg selv var med, blev vi også forberedt på den måde, at vi så premiereafsnittet sammen og blev forberedt på, hvordan vi skulle forholde os til pressen. Men jeg manglede noget mere overordnet, i forhold til hvad man går ind til, siger Morten.

Han nævner blandt andet oplevelsen af at blive genkendt på gaden og komme i mediemøllen, som det især skete for Morten, da han præsenterede Mette for en samtykkeerklæring i ét af programmerne.

Seminaret skal først og fremmest klæde dem på i forhold til konflikthåndtering, som har fyldt meget for tidligere sæsoners deltagere.

- Jeg rådede dem til at være åbne over for det menneske, de møder. Sige tingene så ærligt som muligt og være ærlige i forhold til, hvem de er, siger Morten.

'Jeg ville ikke have været den oplevelse foruden'

Morten og Mette valgte at forblive gift, da tv-eksperimentet sluttede for et års tid siden. Men i foråret oplyste de på sociale medier, at de ikke længere var sammen.

Selvom Morten dermed ikke fandt en livslang kærlighed, tøver han ikke med at sige, at hans deltagelse betød "alt".

- Jeg ville ikke have været den oplevelse foruden. Det var voldsomt, men har rykket sindssygt meget, siger han og uddyber:

- Jeg er for eksempel blevet opmærksom på, at jeg er en pleaser, og at jeg gør meget for et forhold. Siger pænt godmorgen, kommer godt ud ad døren og så videre. Men jeg blev obs på, at for enden af det lå der nogle forventninger om noget, jeg skulle have tilbage. En form for regning, som skulle betales af min partner. Nogle forventninger, som ikke blev mødt, hvilket kunne give nogle voldsomme frustrationer hos mig.

Det var psykolog og ekspert siden programmets begyndelse Gert Martin Hald, der gjorde Morten opmærksom på dette pleaser-gen.

Både under og efter optagelserne havde Morten og Mette samtaler hos Gert Martin Hald, som ifølge Morten var afsindig brugbare.

Der gik hverdag i forholdet

Men hvorfor brast kærligheden så mellem Morten og Mette, der i eksperternes øjne var så gode til at håndtere konflikter og at være ærlige over for hinanden?

- Der var nogle forskelligheder, som blev mere tydelige, som tiden gik. Så vores forhold holdt ikke på lang sigt, siger Morten og tilføjer:

- Pludselig rammer hverdagen, og den var sværere at være i, end jeg havde troet. Og så glider man fra hinanden.

Morten skabte sidste år selv debat på sociale medier, da han præsentere Mette for en samtykkekontrakt i programmet. (Foto: © Snowman Productions, DR)

Han lægger dog vægt på, at de to havde en "fin afrunding" på forholdet, da de mødtes for en måneds tid siden og havde en snak om det hele.

Selvom Morten gennem sin deltagelse i programmet har lært meget om sig selv og kærligheden, har han ikke travlt med at finde en ny partner.

- Jeg tager det stille og roligt, og det har jeg også været meget tydelig omkring over for nogle af dem, jeg er stødt på. Jeg skal vænne mig til, at folk kender mig nu og har en holdning til mig. Men jeg har ikke travlt, og jeg kommer til at få rigeligt at se til, siger han.

Kickstarter ny karriere

Og Morten kommer ganske rigtigt til at få meget at se til.

Han har nemlig taget en stor beslutning om at forlade den salgsbranche, han har arbejdet i det meste af sit liv. I stedet skal han fra september tilbage på skolebænken og vænne sig til en SU-indtægt, når han skal læse Original Sports-linjen på Paul Petersens Idrætsinstitut i København. Han har desuden fået en halvtidsstilling i fodboldklub.

Uddannelsen håber han at kunne bruge til at undervise i idræt på skoler eller arbejde med børn, der er udfordret af overvægt.

- Det at arbejde med unge mennesker har altid været en stor interesse. Salg er benhårdt og konkurrencepræget, men det har måske kun stimuleret mig kort tid ad gangen, siger han og afslutter:

- Vi har kun ét liv, så vi skal gøre de ting, vi gerne vil. Nu var muligheden der for et nyt karrierespor, og så skal jeg da også prøve det.