Han har været vært på et af USA's største underholdningsprogrammer i 20 år: Nu er det endegyldigt slut efter racismekontrovers

Chris Harrison må vinke farvel til sit prominente job på 'The Bachelor'.

Chris Harrison skal ikke længere være vært på det populære datingprogram 'The Bachelor'. Her ses han ved Emmy-uddelingen i 2018. (Foto: Richard Shotwell)

Navnet Chris Harrison ringer måske ikke så mange klokker herhjemme, men for amerikanske tv-seere har han været en kæmpe tv-stjerne i knap 20 år.

Men nu er det slut for værten på den amerikanske udgave af 'The Bachelor', som fik premiere tilbage i 2002. Han har derudover været vært på flere af de spin-off-serier, som programmet har medført, såsom 'The Bachelorette', 'Bachelor Pad' og 'Bachelor in Paradise'.

Harrison har nemlig været i stormvejr gennem de sidste par måneder grundet racistiske kontroverser, hvilket nu har fået den konsekvens, at han trækker sig fra showet, som er et af de mest populære realityformater overhovedet. Det skriver Deadline.

Kontroverserne kommer i kølvandet på en debat, der har præget hele verden - og især USA - gennem de seneste år med bevægelsen Black Lives Matter.

Støttede deltager som deltog i slavefest

Balladen om Harrison begyndte tidligere på året, da han forsvarede en af de medvirkende i 'The Bachelor', Rachael Kirkconnell. Hun var havnet i en mediestorm, efter billeder fra en collegefest, hun deltog i som 18-årig i 2018, slap ud i medierne.

Festen havde et tema omkring slaveplantager i sydstaterne, nærmere bestemt et "antebellum-tema". Det latinske ord antebellum betyder "før krigen", og i USA bruges ordet ofte, når der tales om tiden før den amerikanske borgerkrig – med andre ord, dengang der var slaveri.

Billederne medførte heftig kritik af Rachael Kirkconnell blandt brugere på sociale medier.

Chris Harrison talte i den forbindelse om cancel culture og lagde vægt på, at billederne var taget for længe siden.

- Vi bliver alle sammen nødt til at vise en smule nåde, en smule forståelse, en smule medfølelse. For jeg har set alt det her online, denne her folkedomstol og de her bødler, hvoraf nogle personer river denne her piges liv fra hinanden og dykker ned i, hvad hendes forældre stemmer på og så videre.

- Det er utrolig uhyggeligt at se, sagde han blandt andet i et interview og lagde vægt på, at Rachael Kirkconnell ikke selv havde haft mulighed for at udtale sig om sagen.

Men disse udtalelser fra Harrison fik prompte konsekvenser, da det blev annonceret, at han i en periode på ubestemt tid ikke længere skulle være vært på 'The Bachelor'. En rolle han dog udtalte, at han håbede at kunne vende tilbage til.

På Twitter skrev han i den sammenhæng, at han undskyldte for sine udtalelser omkring Rachael Kirkconnell og "lovede at gøre det bedre":

- I går udtalte jeg mig om emner, som jeg burde være bedre informeret om. Jeg taler ikke på vegne af Rachael Kirkconnell, men mine intentioner var udelukkende at bede om nåde ved at tilbyde hende en mulighed for selv at udtale sig. Det er nu gået op for mig, at jeg har gjort skade ved fejlagtigt at udtale mig på en måde, som selvforstærker racisme, og det er jeg meget ked af.

Men det er altså denne periode på ubestemt tid, som nu er blevet gjort permanent for Chris Harrison.

Den første sorte bachelor

Deltageren Rachael Kirkconnell, hvis billeder fra en college-fest kickstartede kontroverserne, medvirkede i den 25. udgave af 'The Bachelor'. Og netop den udgave skilte sig ud, da bacheloren, Matt James, for første gang nogensinde var en sort mand.

Sidste sommer appellerede datingshowets fans nemlig til tv-stationen ABC, som sender det, om at caste flere farvede deltagere. Det skriver BBC.

En af dem, der bakkede op om appellen, var advokat Rachel Lindsay, der selv blev den første sorte Bachelorette i 2017 i serien af samme navn.

Matt James endte med at vælge Rachael Kirkconnell, som den kvinde, han ville giftes med, blandt de i alt 37 kvinder, som havde medvirket i 25. udgave af 'The Bachelor'. Efter afsløringen af billederne fra college-festen slog de dog op i en periode.

Dansk udgave har også skabt kontroverser

Datingprogrammet har også fået en del omtale herhjemme på det seneste, da en dansk udgave af 'The Bachelor' havde premiere i sidste måned på TV 2 Play - altså knap 20 år efter den amerikanske udgave debuterede.

Ungkarlen i den første sæson af 'Bachelor' på dansk tv er den 32-årige Casper Berthelsen, som er uddannet officer og kaptajn i Flyvevåbnet. (Foto: Lotta Lemche © TV 2)

I forbindelse med premieren på den danske udgave af programmet, udtalte Lene Bull Christiansen, der er lektor ved Roskilde Universitet og blandt andet forsker i kendiskultur og køn, sig i kritiske vendinger om konceptet:

- Formatet har i høj grad udstillet klasse- og raceforskelle i USA. Og det har i langt de fleste sæsoner været et meget normativt, hvidt, heteroseksuelt univers, som med årene har forsøgt at få nogle sorte karakterer ind, hvilket har skabt store overskrifter, sagde hun til dr.dk og tilføjede:

- Selve formatet er dybt patriarkalsk og forældet, og så kan det godt være, at der omvendt også er 18 mænd, der skal konkurrere om en kvinde i 'Bachelorette'. Det ændrer ikke på, at det er mærkværdigt, når man gør en kærlighedsrelation til en konkurrence.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk