'Han var den første og for mange også den største James Bond'

Det skotske skuespiller Sean Connery er død 90 år gammel.

Sean Connery i sin karrieredefinerende rolle som James Bond i Dr. No fra 1962. (Foto: CAP/MFS © Image supplied by Capital Pictures)

Det er en af de allerstørste, der i dag bliver sagt farvel til verden over. Skotske Sean Connery er død 90 år gammel.

Med sit maskuline ydre og skotske accent slog han sit navn fast i rollen som den hemmelige agent James Bond, og selvom den ikoniske rolle klistrede sig til ham resten af karrieren, formåede han alligevel at udvikle sig som menneske og skuespiller.

- Han var en gigant, siger Informations filmredaktør, Christian Monggaard.

Samme roser kommer fra den nuværende James Bond-stjerne Daniel Craig, der beskriver ham 'som en af filmverdenens største'.

- Sir Sean Connery vil blive huske som James Bond og meget mere, siger han ifølge BBC.

Den første og største James Bond

Igennem adskillige årtier spillede Sean Connery med i et hav af film, og i årenes løb blev rollerne en anelse blødere og mere sårbare. Men de fleste vil alligevel huske ham for rollen som James Bond, der blev spillet meget maskulint og med masser af charme, siger filmredaktør Christian Monggaard.

- Han var den første James Bond og for mange også den største James Bond.

- Det er i virkeligheden det image, Sean Connnery har haft generelt som skuespiller, som mand og som menneske. Det her meget maskuline menneske, der vidste, hvor skabet skal stå, som havde masser af charme og masser af humor, men også kunne spille med musklerne, hvis der var behov for det, siger Christian Monggaard.

Skuespiller Daniel Craig mener, at Sean Connery formåede at inspirere med i rollen som James Bond.

- Han definerede en æra og en stil. Vittigheden og charmen han portræterede på skærmen, kunne måles i mega watt. Han var med til at skabe den moderne blockbuster, siger han ifølge BBC.

Sean Connery spillede rollen som James Bond meget maskulint, og det kom blandt andet til udtryk i den måde, han nedlagde kvinder på stribe på, siger Christian Monggaard. (Foto: CAP/MFS © Image supplied by Capital Pictures)

'Han var svær at stå for'

Efter gennembruddet som James Bond blev de følgende roller også som en rigtig mandemand i gammeldags forstand, for eksempel i krigsfilm.

En karakter, han var dygtig til, men det var først, da han med tiden bevægede sig over i de mere menneskelige dramaer, at skuespiltalentet blev foldet mere ud. Det gjorde også, at det lykkedes ham at forblive relevant i så mange år, siger Christian Monggaard.

- Efterhånden som han blev ældre, kom der mere fylde på ham, en større menneskelighed og en større dybde. Han blev lidt rundere, både i størrelsen, men også rent skuepilsmæssigt og menneskeligt.

Sean Connery i Goldfinger fra 1964. (Foto: CAP/MFS © Image supplied by Capital Pictures)

Selvom der var en del svipsere imellem, ramte Connery også plet med mange af sine præstationer, og det lykkedes ham blandt andet at vinde en Oscar og tre Golden Globe-statuetter.

Og der var generelt mange ting at holde af ved ham.

- Han var en stor stjerne, der var interessant at se og lytte på med den svage skotske accent.

- Så hans relevans har noget at gøre med, at han var dygtig, han var karismatisk, og på lærredet er han en rigtig filmstjerne. Han har det ganske særlige, at man gider at se på ham. Der var nogle ting, der gjorde, at han var svær at stå for, siger Christian Monggaard.

Og ifølge Daniel Craig vil hans præstationer blive hængende i filmverdenen, også efter hans død.

- Han vil fortsætte med at påvirke skuespillere og filmskabere i årene, der kommer, siger han.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk