Har du følt dig berørt af YouTube-stjernen Albert Dyrlunds død? Det er helt normalt, siger sorgekspert

Selvom vi måske aldrig har mødt en kendt person, kan vedkommendes død opleves enormt hårdt, fortæller sorgforsker.

Youtube-stjernen Albert Dyrlund blev 22 år gammel. (Foto: Michael Bager © Scanpix)

I fredags kom nyheden om, at den 22-årige youtuber Albert Dyrlund onsdag var afgået ved døden under en ferie i Italien.

I de efterfølgende dage er det strømmet ind med kommentarer og kondolencer på Albert Dyrlunds sociale medier, hvor internetpersonligheden havde en stor følgerskare. I skrivende stund 175.000 abonnenter på YouTube og 239.000 følgere på Instagram.

Og du har måske selv haft en lidt knugende fornemmelse af, at du selv har mistet en, som du havde en forbindelse til. Også selvom du måske aldrig har mødt Albert Dyrlund personligt.

Det kan virke lidt mærkeligt, at man bliver berørt, når berømtheder dør. Man kendte dem jo ikke personligt, men kun fra tv, fra koncerter eller sociale medier.

Men det er hverken mærkeligt eller forkert, siger Mai-Britt Guldin, der er professor på Syddansk Universitet, hvor hun beskæftiger sig med mennesker med alvorlig sygdom og sorg.

Faktisk er det blevet mere almindeligt med fremkomsten af sociale medier.

- Vi deltager i hinandens liv på sociale medier, og når man følger en person der, opbygger vi mennesker en tilknytning til vedkommende. Det gælder også, når man følger kendte mennesker.

- Derfor kan det berøre én dybt, når der kommer et dødsfald, fordi man har fulgt personens verden tæt. Det kan føles som en nær tilknytning, siger Mai-Britt Guldin.

Hun peger også på, at måden hvorpå Albert Dyrlund døde, kan sætte sig fast.

Den 22-årige youtuber blev erklæret død efter et styrt ned ad et bjerg i Italien.

- Ulykken kunne i princippet ske for os alle sammen, og derfor reagerer vi på det. Der får vi en "det kunne have været mig"-følelse, og det rammer os dybt.

Kondolencer strømmer ind

Siden meldingen om Albert Dyrlunds død i fredags, er det strømmet ind med beskeder og reaktioner på youtuberens sociale medier.

Hans seneste opslag på Instagram, der blev lagt op 7. juli, har over 27.000 brugere liket og næsten 8.000 kommenteret.

Her har venner og YouTube-kollegaer som Alexander Husum, Anna Briand og Emilie Briting været inde at kommentere og skrive pæne ord om Albert Dyrlund.

Og det samme har tusindvis af fans.

Tilbage i 2018 fik Albert Dyrlund hovedrollen i spillefilmen 'Team Albert'. I den forbindelse gæstede han Apollon-biografen i Struer, hvor fans kunne få taget et billede med ham. (Foto: Morten Stricker © Scanpix)

De mange offentlige tilkendegivelser af sorg, som der i kølvandet på Albert Dyrlunds død er strømmet ud på de sociale medier, viser ifølge Mai-Britt Guldin, at vores sorgkultur, som hun kalder det, har ændret sig.

- Vi vil i højere grad gerne udtrykke sorg og følelser, men noget andet er, at vi bliver bedre til at udtrykke respekt for det menneske, som nu er væk. Det bliver en tydeligere og tydeligere del af vores sorgkultur, siger hun og fortæller, at sådan har det ikke altid været.

- Tidligere var det mere forbeholdt familie eller nære venner ved eksempelvis begravelsestaler. Nu udtrykker vi det mere åbent via sociale medier, så mange kan se det.

- Det her dødsfald har mange unge mennesker reageret på, og det er noget, denne generation kommer til at vokse op med, og det bliver en naturlig og almindelig del af deres sorgudtryk. Det har det ikke været før, og derfor er det bemærkelsesværdigt, siger Mai-Britt Guldin.

Lyt til sorgen, og gør noget godt for dig selv

Er du en af dem, som henover weekenden ikke rigtig kunne ryste Albert Dyrlunds dødsfald af dig, kan det også skyldes, at det ripper op i en sorg, som er mere personlig for dig, fortæller Mai-Britt Guldin.

- Vi har i forskningen kigget på, hvad der aktiveres, når en kendt person dør. Her er der blandt andet en hypotese om, at ens egne sorger og tidligere tab aktiveres. Derfor sørger man ikke kun over det, der er sket, men også over en sorg, der er endnu mere personlig.

Når man står i en situation, hvor sorgen banker på døren, er det ifølge Mai-Britt Guldin vigtigt, at man lytter til den.

- Man skal lade sig selv mærke sorgen, fordi det er naturligt at føle sorg, siger hun.

Og så er det vigtigt at tale om det med sine nærmeste samt at huske at gøre noget godt for sig selv.

- Man skal huske at tage sig godt af sig selv, når der er store følelser på spil. Man bruger meget energi på det, så derfor er det vigtigt at lave noget, som giver noget livskvalitet, så man kan mærke, at man kommer tilbage til en normal hverdag på et tidspunkt.

Facebook
Twitter