Har du hørt om solsikkesnoren? På Smukfest får gæster med usynligt handicap nu nyt tilbud

Ved at bruge snoren kan de frivillige bedre se, om gæsterne har brug for mere hjælp på festivalpladsen.

Kender du den grønne solsikkesnor – sådan en nøglesnor, man kan have hængende om halsen?

Solsikkesnoren kommer fra England, hvor den blev indført i Gatwick Airport i 2016, og nu er den også ved at blive mere og mere udbredt i Danmark.

Solsikkesnoren er indført i blandt andet de danske lufthavne, hos forlystelseshaver som Tivoli og Legoland og på biblioteker, og som den første musikfestival herhjemme har Smukfest i Skanderborg valgt at indføre snoren i år – en snor, der viser til omverdenen, at du har et usynligt handicap, der kan kræve særlige hensyn.

- Ifølge Psykiatrifonden får hver tredje voksne dansker på et tidspunkt en af de her usynlige udfordringer, så det er ikke for de få – vi synes, det er en rigtig vigtig ting at tage stilling til, siger festivalens kommunikationschef Randi Rehmeier.

Solsikkesnoren kan for eksempel bruges af mennesker med høreskader, lungesygdomme eller dårlig mobilitet og mentale udfordringer som ADHD, angst, autisme eller en hjerneskade.

Listen er lang, men med solsikkesnoren kan man – uanset hvilken udfordring, man har – netop vise, at man kan have brug for ekstra tålmodighed, vejledning eller hjælp.

Solsikkesnoren giver i sig selv ikke festivalfordele som for eksempel at komme forrest i køen til koncerter.

Men snoren er et tilbud, og det er absolut frivilligt, om og hvornår man vil bruge den, understreger kommunikationschefen.

- Mit håb er, at hvis man tager imod tilbuddet om at tage en solsikkesnor på, vil man føle sig mere tryg og mere rummet – og at det føles rarere at være på festival, siger Randi Rehmeier.

Den grønne snor er heller ikke ukendt for festivalens 16.000 frivillige. De har nemlig fået viden om snoren gennem et e-læringsforløb, så de står klar til at hjælpe.

Ikke kun når de er på vagt, men også når de fester på pladsen side om side med de andre gæster.

- Så det er da en rigtig god start, siger Randi Rehmeier.

Solsikkesnoren giver dig ingen særlige rettigheder eller fordele – den viser bare, at du kan får brug for ekstra vejledning, tålmodighed og tid. (Foto: © Sebastian Stokkebo Sørensen, DR)

'Det viser folk, at jeg kan have det lidt svært'

En af dem, der kender solsikkesnoren, er 16-årige Thea Ottilia Vøgg, der i år er frivillig på festivalen sammen med sin mor.

Hun har nemlig selv solsikkesnoren hængende om halsen, da hun har autisme og ADHD.

- Snoren viser, at jeg har et usynligt handicap, og så ved gæsterne, at jeg kan have det lidt svært.

For snoren signalerer, at omverdenen skal være lidt ekstra rummelig over for personen, der bærer solsikkesnoren.

- Det er rigtig rart at have den på. Hvis jeg får en nedsmeltning, kan folk tage hensyn til mig i stedet for at komme hen og stille alle mulige spørgsmål, fortæller Thea Ottilia Vøgg.

Og solsikkesnoren giver ikke kun en ro hos Thea Ottilia Vøgg. Theas mor Pia Vøgg er også glad for, at datteren har snoren om halsen.

- Hun skal rydde af i barerne, og der kan folk godt blive fulde henunder aftenen. Der synes jeg, at det er rigtig fint, at hun har snoren på, så folk kan tage lidt hensyn.

Giver en bedre festivaloplevelse

Snoren kan du få udleveret gratis hos festivalens informationsbod på i bøgeskoven, og Smukfests cirka 16.000 frivillige har alle modtaget informationer om snoren, så de er klar til at hjælpe, fortæller Randi Rehmeier.

- Når man har den på, ved vores frivillige medhjælpere, at her er en person, der har en eller anden form for udfordring, man ikke kan se, og som man skal tage et specielt hensyn til. Vi tænker, at det kan give mange mennesker en bedre festivaloplevelse, siger hun.

Det glæder Dorte Nørregaard, der er centerchef i Videnscenteret om handicap, at events som Smukfest indfører solsikkesnoren.

- Det er en rigtig god idé og et supergodt signal at sende for festivalen. Især til de mennesker, som har et usynligt handicap, og som ikke har modet til at tage af sted til noget som en festival, siger hun.

For det kræver meget mod at tage afsted til en begivenhed med mange mennesker, hvis man for eksempel lider af angst eller har autisme.

- Nogle er bekymrede for, at de får skældud, fordi de gør noget forkert eller ikke helt kan det samme som andre, fortæller Dorte Nørregaard.

Men her kan solsikkesnoren give det ekstra skub til personerne, så de får modet til at komme afsted og more sig.

- Med solsikkesnoren har man en vished, om der er noget hjælp, som man kan få, hvis man nu har svært ved at finde vej eller ikke kan overskue festivalpladsen, siger Dorte Nørregaard.