(Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)

Har du også lagt mærke til dem? Derfor hænger der vildfarne balloner i metroen

Metrostationen Kongens Nytorv er blevet indtaget af et ganske utraditionelt kunstværk.

Har du også undret dig over, hvem der har givet slip på en ballon, der så er svævet op under loftet på metrostationen Kongens Nytorv i København?

Og har du undret dig over, hvorfor den bliver ved med at hænge deroppe?

Hvis du kan svare ja til ovenstående spørgsmål, så har kunstner Jeppe Heins kunstinstallation virket præcis efter hensigten.

Kunstværket 'Coloured Mirror Balloons' er nemlig rykket ind på Danmarks tredjestørste station. Værket blev sat i værk med de tre første balloner i 2017, men er netop blevet fuldendt med 14 nye balloner.

- Det er kun positivt, hvis folk ikke ved, det er kunst. I et offentligt rum skal kunsten kunne overleve uden at være sat i ramme, som den for eksempel er på et museum. Det er ikke vigtigt, at folk ved, at det er kunst, siger Jeppe Hein til dr.dk.

- Det er vigtigt, at det sætter noget i gang og kan overleve i rummet. Det er kun en positiv udfordring for mig at lave noget, som, folk måske ikke ved, er kunst.

Med kunstværket er det Jeppe Heins ønske at få stationens mange tusinde passagerer til at løfte blikket fra de daglige hverdagsrutiner og se op, når de er på vej fra A til B med de førerløse københavner-tog.

 • I alt er 17 balloner i farverne grøn, blå, rød, lilla og gul sat op på metrostationen på Kongens Nytorv. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  1 / 9
 • - Jeg vil gerne have folk til at undre sig. I den hektiske hverdag, vi alle sammen har, vil jeg gerne have folk til at stoppe op og kigge og lige trække vejret dybt ned i maven et øjeblik. Måske begynder de at tænke over, hvad det for en ballon, og hvorfor den er dér, fortæller kunstneren bag ballonerne, Jeppe Hein. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  2 / 9
 • Ballonerne er udført i glasfiberforstærket plast med kromlak. - Jeg håber både, de kan inspirere os til at kigge indad, men også få os til lige at stoppe op og gøre tingene lidt langsommere, lyder det fra Jeppe Hein. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  3 / 9
 • Ballonerne måler enten 40x26x26 centimeter eller 50x34x34 centimeter. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  4 / 9
 • - Der er tusindvis af mennesker, der kommer igennem Kogens Nytorv metrostation hver dag. Der er rigtig mange, der ser og oplever det hver eneste dag, og jeg har selv set folk tale om ballonerne, fortæller Jeppe Hein. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  5 / 9
 • 'Coloured Mirror Balloons' er blevet en realitet med økonomisk støtte fra Niels Wessel Bagges Kunstfond, der også fik selve idéen til et kunstværk nede i metroen. De udsmykker også La Guardia-lufthavnen i New York. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  6 / 9
 • - Jeg vil gerne afbryde folks hverdag for en stund. Vi er begyndt at bruge meget lidt tid på at kigge hinanden i øjnene og kigge rundt på vores omgivelser. Nu kigger vi ned i vores telefoner hele tiden, forklarer Jeppe Hein. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  7 / 9
 • - Jeg ser mine kunstværker som et værktøj for dialog. Det, synes jeg, er meget vigtigt. Og hvis ballonerne kan skabe dialog, så synes jeg, jeg har opnået meget med værket. (Foto: BAX LINDHARDT © Metroselskabet)
  8 / 9
 • - Jeg tror, kunst gør en stor forskel i vores liv og i vores samfund. Det er en form for ikke-sproglig kommunikation, som er super vigtig, slutter kunstneren. (Foto: BAX LINDHARDT © BAX)
  9 / 9
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk