Har du også scrollet Instagram helt i bund? 10 tips til at se hverdagen med nye øjne

Billedkunstner Martin Bigum elsker at opdage den skjulte kunst i hverdagen. Se her, hvordan du også kan få en på opleveren.

(© Grafik: Anne Vestergaard Olsen/DR)

Hvis du savner oplevelser for tiden, er du helt sikkert ikke alene.

Koncerterne er udskudt, museerne er lukkede, og biograferne står tomme. Du kan ikke tage ned og træne, og måske føler du, at den største oplevelse, du havde i går, var den sandwich, du spiste til frokost.

Men stop lige en halv, for der er faktisk noget, vi sagtens kan opleve – noget, der endda er lige foran vores næser. Det eneste, du skal gøre, er faktisk bare at holde øjnene åbne og have mobilkameraet klar.

Den verden, vi lever vores hverdagsliv i, er nemlig fyldt med kultur i den reneste forstand, og den kan du sagtens gå på jagt i. Det mener kunstmaler Martin Bigum, der tit tager billeder af alle de smukke, skøre og anderledes ting, han ser tilfældigt i sin hverdag.

Det kan for eksempel være billeder af noget skørt, han ser på gaden, hvordan en solstråle rammer træerne, eller det sekund et fly titter frem bag husenes tage. Selv ser han disse oplevelser som "livets kunst".

- Ligesom hvert maleri fra min hånd er en nødvendig trædesten frem i mit liv, så er hvert af disse fotografier også stærke påmindelser om at holde øje med livet og den smukke og barske virkelighed omkring os, siger Martin Bigum.

Som kunstmaler søger han altid inspiration i alt det, han falder over på sin vej – indtryk bliver altid til udtryk, som han siger – og når han fanger et finurligt øjeblik med sit kamera, bruger han det tit i sine malerier, der i øvrigt har været udstillet på museer som ARoS, Statens Museum for Kunst og Arken.

Men du behøver ikke være kunstner for at gå på jagt efter kunsten, der omgiver os, siger han:

- Om du er hf-studerende, bibliotekar, frisør, hotelreceptionist, akademiker, pensionist eller hvad, så er vi her lige nu og her, og virkeligheden giver os hele tiden oplevelser. Som om vi alle kører fremad på et tidens transportbånd, hvor oplevelser dænges på os.

Som inspiration til din jagt efter sjove og smukke "værker" ude i verden, får du der ti af Martin Bigums private fotografier af nogle af de øjeblikke, der ikke bare har givet ham et smil på læben, men som også har inspireret ham som kunstner.

1

Hold øje med forandringer

(Foto: Martin Bigum © Privatbillede)

Da Københavns Bymuseum lå på Vesterbro i København, kunne man foran museet se denne miniudgave af byen under middelalderen. En dag, Martin Bigum kom forbi, var der faldet sne på den lille by af keramik, og det er netop sådan noget, der fanger hans øje, for pludselig var minibyens udtryk komplet forandret.

- Det er et uhyggeligt lag sne, alt efter hvilke briller man har på. Tænk, hvis verden så sådan ud? Her har man gjort sig stor umage med at lave en præcis gengivelse af byen i keramik, og så ligner det mere verdens undergang, som man potentielt forestiller sig, at den kunne se ud, siger han.

Samtidig er det et "nyt" motiv i kunsten, synes han.

- Der er en malerisk akkuratesse lige fra sejlene på skibet til de små vinduer på rådhuset i baggrunden. Og alligevel har jeg aldrig set en kunstmaler vise en by begravet i sne på denne måde, så der er masser af stof til eftertanke.

2

Tænk over, hvad der mon er sket her

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Under en gåtur opdagede Martin Bigum noget på den lokale kirkegård, der var anderledes, end det plejede. Hvad lavede hullet i kistestørrelse dog der midt på stien, tænkte han. Det var i hvert fald "nærmest dramatisk perfekt lavet", som han siger, og hullet er faktisk et værk i sig selv.

- Jeg tænkte: Hvad har de mon været i gang med her – hvis ikke graveren, så dem, der arbejder på kirkegården? Er det til et rør eller en vandledning? Næppe et arkæologisk fund. Men det er helt klart værd at stoppe op og tage billedet, for scenen er lige så gådefuld og overraskende som et stykke kunst, siger Martin Bigum.

3

Vent på det perfekte motiv

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Indimellem kommer de pudsige og kunstneriske oplevelser flyvende hen over hovedet på os alle sammen. Sådan var det i hvert fald her for Martin Bigum netop denne dag. Nogle gange, når det stormer, ledes flyene mod Københavns Lufthavn nemlig hen over det kvarter, han bor i.

- Så kommer de susende i nulhøjde, og nogle gange kan jeg nå at gribe dem med kameraet som her. Jeg vidste, det ville komme til syne lige bag tagryggen om lidt. Jeg skulle knipse to sekunder før for at få det med, så hurtigt fløj det.

- Jeg elsker, at det matcher husets farver og mest af alt, at det balancerer på lyskablerne. Det er så fascinerende, at det ligner en kæmpe gummibåd eller et stort, oppusteligt fly, men at der rent faktisk sidder 120 mennesker ombord deroppe.

4

Se morgensolen med nye øjne

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Vi ser den med jævne mellemrum, den første og lavthængende vintermorgensol, men ser vi den egentlig?

Måske skulle du prøve at dvæle lidt mere ved solen næste gang og se, om du kan fange et godt billede. Det gør Martin Bigum jævnligt. Nogle dage skaber solen nemlig et helt særligt lys, der gør ham helt glad i låget, som han siger.

- Før nedlukningen sad jeg hver morgen og skrev på min roman på en café. Nogle gange sivede den opstående sols stråler ind gennem det lille vindue i tårnet på den anden side af gaden. Det er altid et moment. Jeg er også vild med, at solens stråler lige slikker på lyskablerne.

Motivet fik ham også til at tænke på, hvor utroligt oplyst der må være oppe i tårnet netop i dette øjeblik, og hvor spændende en konstruktion et hus eller et tårn faktisk er.

5

Kig efter det absurde motiv

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

- Kombinationen af en stor hængelås, karkluden og knivene var så absurd et motiv, at jeg blev nødt til at tage et billede. Den kok eller elev, der havde åbnet det vindue, havde øjensynligt glemt, at der er en virkelighed udenfor, siger Martin Bigum, der opdagede dette scenarie ved en restaurant.

I det hele taget kan han ikke sige sig fri for jævnligt at kigge ind ad de vinduer, han passerer, erkender han.

- Jeg er en rigtig voyeur, det er jeg. Når jeg er på besøg et nyt sted, stiller jeg mig tit hen for at kigge ind i de lejligheder, som jeg kan se ind i derfra. Måske er der noget inspiration at hente i det.

6

Stop op og få taget dit billede

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Mange af de fotos, Martin Bigum tager, opstår ud af det blå. Derfor sker det ret ofte, at han må stoppe bilen under en køretur og skynde sig hen for at forevige det, han har fået øje på.

Sådan var det også den dag, hvor han blev fascineret af denne unge kvindes måde at holde på.

- Pigen på cyklen er et balancepunkt. Hun har musik i ørerne og er i sin egen verden. Hun hviler helt bogstaveligt talt standhaftigt på lyskurven. Hun har Adidas Stan Smith-sko på og dagen for sig. Dybest set tænkte jeg her: "Kan jeg mon male et billede, der har et sådant balancepunkt?"

7

Se humoren i dagligdagen

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Nogle gange er man heldig at blive underholdt, når man ser ud ad vinduet. Sådan var det i hvert fald her, da Martin Bigum fik øje på denne mand og hans bøvl med en rød løber midt på gaden.

- Det er ikke hver dag, man ser sådan noget. Hvem har en rød løber derhjemme? Det var sært, at manden ikke tænkte på, at der hvert øjeblik kunne komme en bil hvinende rundt om hjørnet. Han rullede den i hvert fald ud i sin fulde længde. Måske var den blevet rullet skævt sammen.

Scenariet her var ikke kun underholdende at se på – det lagrede sig også i Bigums underbevidsthed og endte med at blive brugt i et portræt, han har malet af forfatteren Jens Christian Grøndahl, hvor der er nogle bølgende bånd i toppen af maleriet.

Læg mærke til det bånd, der snor sig øverst i værket 'Abrupt', der er et portræt af forfatteren Jens Christian Grøndahl. De stammer fra den røde løber, som Bigum så på Frederiksberg en dag. (Foto: Anders Sune Berg © Martin Bigum)
8

Forstyr ikke en skiltemaler

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

I det gamle kvarter Nyboder i København har gaderne sjove navne som Delfingade, Krokodillegade og Elsdyrsgade. At Martin Bigum lige netop kom forbi tilfældigt den dag, hvor en koncentreret skiltemaler stod og malede ordet delfin, var heldigt.

- Det her kræver en sikker hånd. Han malede alle navnene på de eksotisk klingende gader i Nyboder, og han gjorde det uden at ryste på hånden. Det var benhård koncentration fra den gamle verden. Han lagde ikke engang mærke til, jeg tog billedet.

9

Når udsigten pludselig bliver orange

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Vi kan nemt blive blinde over for de ting, vi ser hver eneste dag – den samme park, den samme udsigt og det samme busstoppested.

Men nogle gange disker vores omgivelser op med helt nye oplevelser. Her er det for eksempel vintermorgensolen, der titter frem bag et kirketårn set fra Martin Bigums eget atelier, hvor han skaber sine værker.

- Det er den samme morgensol, vi så gennem det andet tårn (på billede nummer fire), men det får en anden virkning her. Det viser det der punkt, hvor flere ting mødes i verden, og det bliver man inspireret af. Man kan også bare løbe forbi, men hvis man fastholder øjeblikket, får man en stor indsigt i, hvor symmetri kan opstå, og man ser, hvordan verden er komponeret, siger han.

10

Se alt det, du tager for givet

(Foto: Martin Bigum © PRIVATFOTO)

Er et gardin, der svajer sløvt i en brise, en oplevelse, som man bør dvæle ved? Ja da, mener Martin Bigum. Men han er helt med på, at man nemt kan komme til at overse den slags smukke øjeblikke.

- Verden er fuld af briser og ting, der changerer omkring os, og som vi indånder og tager for givet, siger han.

Hvis du i det hele taget tænker, at hans mange fotografier af små øjeblikke minder lidt om noget, dine venner har delt i deres story på Instagram, så gør det ikke noget.

- Jeg synes, at Instagram har vist, at mennesket er utroligt visuelt. Når nogle følger mig på min Instagram-side, går jeg gerne ind og kigger på deres profil, og der kan jeg jo se, at de faktisk tager de fineste billeder fra gåture i skoven eller stranden. Det er dejligt, at de lægger mærke til det smukke, siger han, men håber samtidig, at hans fotos kan inspirere dig til også at gribe malerpenslen:

- Jeg elsker at komme ind på helt tilfældelige menneskers profil og tænke: se, dette levende øje. Men det springende punkt for mig er, om mine fotografier inspirerer til malerier.

Du kan lige nu se programmet 'Mit livs kunst – med Martin Bigum' på DRTV og blive klogere på billedkunstneren.

  • I værket 'In Arcadia Ego' (2016) har Martin Bigum blandt andet været inspireret af nogle af de grønne områder i hans nabolag. (© Martin Bigum)
  • Værket her hedder 'The Vision' (2016) og tilhører museet Arken. Med maleriet vil Martin Bigum gerne vise, hvordan man på årets første badedag løber ud i de kolde bølger. (© Martin Bigum)
1 / 2

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter